Roope Salminen on monessa mukana. Miehen on voinut bongata lukuisista viihdeohjelmista TV:n puolella jo usean vuoden ajan siinä, missä myös teatterilavoilta. Myös keikkailu on tullut tutuksi vuonna 2010 perustetun Roope Salminen & Koirat -yhtyeen tiimoilta, bändi esitti aluksi cover -versioita tunnetuista räppibiiseistä ja solmi levytyssopimuksen vuonna 2014 Warner Music Finlandin kanssa. Single “Madafakin Darra” myi platinaa vuoden 2016 keväällä.

Toimitus sai vihiä uudesta projektista, jossa Salminen yhdistää voimansa pitkäaikaisten ystäviensä Anton65:n ja tuottaja Olli Äkräksen kanssa. Koirat -kokoonpanon edustaessa musiikillisesti rehtiä poppia, on tuore 00650 -nimeä kantava EP selkeästi räppiä. Torstaina Helsingin Löylyssä julkkarikeikan vetänyt kolmikko valoitti sekä projektin taustoja, että omia tuntojaan väsyneenä mutta huomattavan tyytyväisenä. 

“Eilen esitettiin ekaa kertaa livenä toi EP ja Löyly oli täynnä väkeä. Toki esiintymässä oli myös Aarnikotkat ja meidän Koirat -bändi, tuskin oltais mun ja Antonin kokoonpanolla vedetty noin paljon väkeä, hah. Satoja ihmisiä oli paikalla ja mulla oli tosi tunteikas olo läpi illan, koska jotenkin odotin, että näiden biisien aikana jengi lähinnä hakis juotavaa ja venailis noita muita keikkoja. Mut porukka oli tosi hereillä ja reagoi läppiin ja antoi väliaplodejakin.” -Roope

Roopen ja Antonin yhteinen historia kantaa aina ala-asteelle asti, josta siirryttiin samalle musiikkiluokalle Ollin kanssa. Ensimmäiset yhteiset musisoinnit tulivat kuvaan 7. luokalla, mutta peruskoulun päättyessä miesten polut haarautuivat myös musiikillisesti hieman eri suuntiin. Roope ja Olli päätyivät tekemään bändihommia yhdessä, kun taas Anton pysytteli pommisuojassaan vääntämässä ug -räppiä.

“Kundeilla lähti bänditouhut hyvin lentoon ja mä oon sit taas tehnyt omaa juttua lähinnä omien pihojen jengille. Jokaisella meistä on aina ollu omat tavoitteet ja ambitiot ja on tosi spessua, että meidän polut on taas nyt kohdannut. Se, että pyysin Roopea tekemään uutta versiota EP:ltä löytyvästä “Ei Kapinaa” -biisistä, johti tähän tilanteeseen. Kyseisen biisin eka versio on syntynyt jo yläasteen aikana ja oli jonkinnäkönen streethitti meilläpäin. Alunperin oli epäselvää kuka tuottais minkäkin biisin, mutta sitten Olli näytti mitä se voi saada aikaan meidän soundista ja täs nyt ollaan.” -Anton

 

TSEKKAA ROOPEN IMPROVETO VUODELTA 2017:

EP:n vastaavana tuottajana toiminut Äkräs kertoo rakastuneensa jo kolmevuotiaana harmonioihin ja eteerisiin äänivalleihin veljensä soitettua kotona Jarrea. Mies diggaili myös progea ja metallia ja kuvaileekin pitäneensä lukioikäisenä monimutkaista musiikkia ainoana oikeana. Viime aikoina niin Tuure Boeliuksen, kuin Jukka Pojankin uusimpia biisejä tehnyt tuottaja sanoo eheällä tekstillä varustetun, yksinkertaisen ja laadukkaan popin futaavan parhaiten. Varsinkin, jos siihen on annosteltu mukaan sopiva määrä jotain outoa ja uniikkia.

“Tää proggis on tosi jännittävä kortti tähän väliin. Oli superhauskaa tehä esim. binauraalikuunnelma “Stadin Korkein Vuori” -biisin loppuun, kun kerrankin oli ihan vapaat raamit. Mut tommonen samanlainen tekemisen ja kokeilemisen riemu pitää must löytää kaikkeen tekemiseen formaatin raameissa, vaik olis kuinka kaupallinen homma.” -Olli Äkräs 

Ensimmäinen uusi versio “Ei Kapinaa” -biisistä syntyi n. puolitoista vuotta sitten Antonin makuuhuoneessa vaatimattomalla setupilla ja biisin oli tarkoitus päätyä ainoastaan Soundcloudiin. Mutta kuultuaan kappaleen demon Warnerin Asko Kallonen kehoitti miehiä tekemään lisää biisejä ja neuvosta otettiin vaari. Roope ja Anton saivat yhteisen idean pyytää niin poppi-, kuin räppikentän lahjakkaimpiin tuottajiin lukeutuvaa Äkrästä projektin vastaavaksi tuottajaksi. Biisien lopulliset versiot on ruuvattu Kaiku Entertainmentin studiolla, jossa myös “Näin Rakennat Pommin” -biisillä vierailevan Asan räpit äänitettiin. Punaista Tiiltä yläasteaikoina luukuttaneille kaveruksille kyseisen kulttistatuksen omaavan räppärin mukaantulo oli huikea asia.

EP:n viidestä biisistä kahden tausta on täysin Äkräksen käsialaa ja loput kolme ovat alunperin Antonilta lähtöisin, joskin vastaava tuottaja on tuonut niihin mukaan oman näkemyksensä ja osaamisensa. Äkräksen innostava asenne ja uteliaisuus työtapoja kohtaan tulee esiin biisien syntyprosesseissa:

“Melkeen jokaisessa biisissä toistuu tollanen mun mielestä kiinnostava biitin sisäinen kaksvaiheisuus, muodossa tai toisessa. Esim. “Turtle$” -biisissä duunasin tv-action-sarjamaisen intron ja sit choppasin sitä omaa kitaraintroa samplena biitin sisään. “Ei Kapinaa” -biisiin taas tein ihan uuden soulbiisin, jotta pystyin samplaamaan sitä. Näin me saatiin vangittua samplaukseen perustuvaa old school hip hop -fiilistä, mut niin et samplataankin itseämme.” -Olli Äkräs

EP:tä kuunnellessa allekirjoittanut huomasi seikan, joka on tänä päivänä melko harvinaista. Räppitarjonnan ollessa todella ylitsepursuavaa, suurinta osaa tekeleistä voi jossain määrin verrata johonkin toiseen, joko sisällöllisesti tai soundeiltaan. 00650 on kuitenkin omintakeisempi ja kuulostaa itseltään. Äänimaailmat läpäisevät kaikki valtavirran laatuvaatimukset, mutta kaikessa on silti kuultavissa persoonallinen kädenjälki. Projektin tekstit ovat syntyneet monin eri tavoin. Whatsapp -ryhmässä on sparrattu lyriikoita, osa on syntynyt sessareissa ja mikkitoimituksesta vastaava kaksikko on tehnyt esimerkiksi pitkiä kävelyretkiä, joiden aikana ideoita on pyöritelty. Kaiken kaikkiaan räpit ovat energisiä ja nokkelia ja kaksikon ulosannit sopivat mainiosti yhteen.

Allekirjoittaneen suosikeiksi ylitse muiden nousevat aloitusraita “Ei Kapinaa” ja samoin lopetusraita “Kuinka Rakennat Pommin”, jolla myös Asa vierailee. Silti koko EP on erittäin miellyttävää ja virkistävää kuultavaa ja kolmikon puheiden mukaan materiaalia on olemassa suurempikin määrä, josta juuri nämä viisi kappaletta kokonaisuudelle valikoituivat. On siis olemassa ainakin mahdollisuus, että tästä kokoonpanosta vielä tulevaisuudessakin kuultaisiin.

 

ROOPE SALMINEN INSTASSA: https://www.instagram.com/roopesalminen/?hl=fi

ANTON65 INSTASSA: https://www.instagram.com/iamanton65/?hl=fi

OLLI ÄKRÄS INSTASSA: https://www.instagram.com/olliakras/?hl=fi

 

KUUNTELE “00650” -EP: