Pietarsaarelaisella Alamaalla (oikealta nimeltään Pekka Koivisto) on vaikuttava räppi -CV. Soolomateriaalinsa lisäksi mies on vaikuttanut useissa kokoonpanoissa läpi vuosien ja kukaan pystyy tuskin kiistämään, että miehen flow kuuluu Suomen kärkipäähän. Flow’n päälle kun lisää vielä teknisen taitotason, on jonkinlainen mysteeri, miksi mies ei ajele Bentleyllä kotikaupunkinsa katuja fanien heitellessä kimalletta ilmaan. Toimitus otti yhteyttä mieheen itseensä ja selvitti vastauksen tuohon ja moneen muuhun kysymykseen.

Alamaa vastailee kysymyksiin kahvikupin ääreltä kotikaupungistaan Pietarsaaresta, jonne elämä on rakentunut. Tällä hetkellä tuo elämä koostuu perhekuvioista, musiikinteosta ja lähihoitajaopinnoista.

“Basic life. Good life, man.”

Mieheltä on ilmestymässä uusi Ei enää vihaa -nimeä kantava EP tamperelaisen Tuore Recordsin kautta ja julkaisupäiväksi on ilmoitettu 1.11. Artisti kuvailee Facebook -sivullaan kuuden biisin kokonaisuuden kertovan rakkaudesta, itsensä arvostamisesta, sekä menettämisestä ja lisää perään voivansa paremmin, koska teki kyseisen levyn.

“Mä aloitin viime syksynä kirjoittamaan ja tuottamaan noita biittejä ja oisko niissä mennyt joku puolisen vuotta. Sitten alkoi äänittäminen ja kertsien hinkkaaminen…eli noin vuosi meni kokonaisuudessaan.” 

EP:n äänimaailma on luotu yhdessä Organ!k -kokoonpanon kanssa. Taustoista kaksi on lähtöisin Alamaan käsistä ja bändi soitti niihin vielä mukaan liveinstrumentteja, kaksi on täysin kokoonpanon säveltämiä ja yksi on jenkkiläistä alkuperää, tosin Alamaa ja Dj Neveready tuottivat yhdessä senkin maaliin saakka.

“Siistiä vetää livebändin kanssa. Freshiä!” 

Alamaan musiikinteko sai alkunsa miehen saadessa käsiinsä Amiga500 -tietokoneen, jolla oli neliraitainen tracker -ohjelma. Myöhemmin, tracker -ohjelmien kehittyessä ja mahdollistaessa useampia raitoja, mies kyhäsi ravea, drum’n’bassia ja junglea. Räppi oli tosin koko ajan mukana sivussa, artistin veljen ollessa kyseisen musiikinlajin diggari.

“Ensimmäinen oma räppilevy tais olla Warren G:n Regulate…G-funk Era ja sitä tuli kuunneltua paljon.”

Ensimmäinen oma tuotos näki päivänvalon vuonna 1998 ja se oli kaverin kanssa tehty yhteislevy, jota poltettiin cd:ille ja myytiin ja jaettiin eteenpäin. Kokoonpanon nimi oli Grandtonic Squad ja 25 biisiä sisältävän levyn nimi oli Medical Lyrics. Seuraavana vuonna Alamaa teki ensimmäisen soololevynsä ja se oli niin ikään noin sadan kappaleen cd-r -julkaisu.

Seuraavaa soolojulkaisua, vuonna 2003 ilmestynyttä ja omakustanteena tehtyä Ainoo ase -albumia painettiin jo 500 kappaleen erä ja se levisikin hyvin. Vuonna 2004 ilmestyi Narcoticin Rumat vs. Kauniit -levy, jolla Alamaa räppäsi seuranaan Veejay, Casper, Solonen, Stabi ja bändin dj dlemma. Seuraavana vuonna oli toisen kokoonpanon, Avaintekijöiden vuoro julkaista albuminsa Fiilis Pohjalta ja kyseisessä ryhmässä Alamaan kanssa mikissä olivat jo mainittu Solonen ja Eetee. Vuonna 2006 oli seuraavan soolojulkaisun aika ja Barrikaadit ja Baarikaapit julkaistiin Mellakkaviihteen kautta. Samana vuonna julkaistiin myös Valosieppareiden Ei valomme sammu -levy ja kyseisessä orkesterissa operoivat Alamaan lisäksi Sini Sabotage ja Ruoto. Artistin neljäs kokoonpano Sveden Passive julkaisi debyyttinsä Sunki naapurissa vuonna 2007 ja seuraavana vuonna tippuivat niin Sveden Passiven toinen levy Vahvoja Liikkeitä, kuin myös Solosen kanssa yhdessä tehty Fätit ämceet ja vikkelät riimit.

“Noista posseista Narcotic oli se isoin juttu. Vaikka levy tehtiin omakustanteena, se myi silti hyvin ja oli festarikeikkaa.”

Muutaman vuoden tauon jälkeen, vuonna 2008 julkaistiin seuraava soololevy Pieni suuri mies ja se putkahti ilmoille Asan pyörittämän Roihis Musikan kautta. Seuraava ja viimeisin pitkäsoitto Nälkä ilmestyi Överdogin julkaisemana vuonna 2016.

Käydessä läpi miehen kokemusmäärää ja samoin kuunnellessa artistin flow’ta ja teknistä osaamista, herää kysymys miksi Alamaasta ei jo tähän mennessä ole tullut yhtä kotimaan suurimmista räppi-ilmiöistä myös kaupallisella tasolla. Mies itse myöntää sen olevan jollain tasolla myös tietoinen valinta.

“Kun on ollut isojen lafkojen studioissa pyörimässä, esimerkiksi featteja äänittämässä, se touhu on tuntunut jotenkin vähän liian laskelmoivalta. Mä rakastan tehdä musiikkia, mutta sitten se kaikki muu. Biiseissä pitäis olla tietynlaisia rakenteita, levyjä pitäis promota niin helvetisti ja sitten tällaset kivat haastattelut, hahaha! Se on tuntunut aina aika kaukaselta ja mä olen aina ollut vähän sellanen vastarannan kiiski.”

Alamaan oli alunperin tarkoitus julkaista tuleva EP itse, mutta ulkomusiikillisten säätöjen takia mieleen tuli myös mahdollisen julkaisijan etsiminen. Miehen keskustellessa Dj Nevereadyn kanssa kävi ilmi, että Organ!k -yhtye on tamperelaisen Tuore Recordsin rosterissa ja näin ollen valinta oli luonnollinen.

 

FACEBOOK:   https://www.facebook.com/alamaavirallinen/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/mcalamaa/?hl=fi

 

TSEKKAA NÄLKÄ -LEVYLTÄ JULKAISTU BIGDÄDI -VIDEO: