PME:n artisteihin kuuluva Jyväskylän Kuokkalasta ponnistava Lauri Haav on puhuttanut aiemmilla kappaleillaan Suomen musiikkikenttää. Nyt debyyttialbumi on julkaistu ja feat.fin toimitus otti levyn tuoreeltaan kuunneltavaksi. 

”Levyn tekeminen oli inspiroivaa ja opettavaista. Tein tän todistaakseni taitoni sekä itselleni että muille, ja sain kasaan kokonaisuuden minkä toivon rohkaisevan muitakin uskomaan itseensä. Tekoprosessin loppu oli vaikein ja valmiista albumista irti päästäminen oli haastavaa, mutta vapauttavaa. Nyt kuulijat pääsevät lähemmäs minua ja saan antaa heille jotain, mikä on minulle tärkeää.” – Lauri Haav kertoo albumista PME:n nettisivulla. Artisti oli myös featin tentattavana alkuvuodesta. Lue haastattelu tästä.

Albumi särähtää kitaroin käyntiin ja säröä on myös ihmissuhteissa. Pahaenteinen ”Meitä tulee sattuu” on myös toimiva startti albumille, jossa suhteiden vaikeus nousee useassa kappaleessa uudestaan esille. Elämän ja ihmissuhteiden kieputukset vainoavat jopa uniin ja siitä kertoo kappale ”Painajaisii”, jolle on julkaisu musiikkivideo albumin tiputuksen yhteydessä.

Lauri Haav tiedostaa suhdekiemuroiden ongelmat, eikä välttele niihen mukaan tempautumista vaan jopa nauttii niistä. ”Alas”-kappaleella kuullaan ristiriitaista tunnelmointia myrkyllisen seuran koukuttavuudesta. 

Missä oot nyt” kertoo vanhempien erosta ja on artistin oma tapa tilittää asioita. Rohkean viestin jälkeen laitetaan ”Silmät kii” ja leijaillaan kaupungin yläpuolella hetken irti sen houkutuksista. Sitten taas mennään ja ”Artek” johtaa kolmen kappaleen juhlintaan ja ”Sairas yö” biisillä vierailee TIPPA. Vauhdikkaan yön jälkeen vielä innostutaan tanssimaan ”Viimeset hitaat”, jossa albumin monipuolisuutta lisätään klubitunnelmalla. Viimeisillä hitailla otetaan irti viimeiset lämmöt viilenevistä väleistä. 

Albumi jatkuu luontevasti, kun ”Äänitys” kertoo perään haikailemisesta ja baareista lohdun etsimisestä. Välimatkasta kertova ”Riippuvainen” erottuu edukseen erittäin räpillä rumpusoundilla, mutta jään kaipaamaan kappaleelta Laurin kikkailevaa räppäilyä, joka on yksi niistä elementeistä mikä teki artistista tunnetun. Räppäämistä saadaan onneksi kuulla levyn kahdella viimeisellä biisillä ja ”Patsas” biisiä mukana täydentämässä ovat Gettomasa ja Justsesomali-nimellä Kingfish. Levyn päättävällä ”Aamuun asti”-biisillä Lauri pääsee viimein hyvään paikkaan kaikkien vaiheiden jälkeen ja toivoo sen hetken jatkuvan edes huomiseen asti. 

Albumi on todella onnistunutta modernia r’n’b:tä johon on sekoitettu muita elementtejä taitavasti. Tuotannosta päävastuussa ovat Lauri ja Aaro630, mutta parilla kappaleella on mukana myöskin Jyväskylästä lähtöisin oleva Ruuben. Kokonaisuus on onnistunut vaikka se onkin huomattavan pitkä nykytrendeistä poiketen. Myös lyriikka poikkeaa kliseistä, sillä päihteet, muoti ja muu räp-sananasto loistaa poissaolollaan. Lauri Haav on myös kertojana vähemmän räppikukko mitä aiemmin ja pitkällä levyllä on paljon rehellistä asiaa. Nuoresta iästään huolimatta Lauri on jo pitkällä musikaalisen ilmaisunsa kanssa. 

Kuva: Max Steffansson