Turun Kulttuurispotti Asema on toiminut monen niin levykeräilijän, kuin sämplääjänkin keitaana jo seitsemän vuoden ajan. Liike muutti aikaisemmasta sijainnistaan parin korttelin matkan päähän Yliopistonkadulle ja tulevana perjantaina 25.1. järjestetään miltei naapurissa, Ravintola Pikku-Torressa jo neljättä kertaa Friends of Asema -tapahtuma, joka kokoaa uskomattoman määrän kaupungin kirkkainta levysoitin -ja mikrofonitoimitusta yhteen iltaan.

TOIMITUS OTTI YHTEYTTÄ ASEMAN LEVYKAUPPIAANA TOIMIVAAN NIKO TOISKALLIOON AKA CHYDEEN, JOKA ON MYÖS PERJANTAIN TAPAHTUMAN  JÄRJESTÄJÄ:

Terve! Miltäs se levykauppiaan maanantai näyttää?

Moi! Tässä puran, putsaan ja kuntotsekkaan viikonlopun löytöjä ja naputtelen pennien toivossa tekstiä muutamaan suuntaan samalla. Odottelen Sattalitea poraamaan hyllyä seinään. Illalla studiolle. Melko manic monday.

Asema muutti vast’ ikään uuteen sijaintiin, Rauhankadulta Yliopistonkadulle. Minkälaisia muutoksia tähän sisältyy?

Tää tila on reilusti pienempi, kuin edellinen ja oikeastaan tällasta oon pidempään toivonutkin. Ei missään mun suosikkilevykaupoissa täällä, tai muualla maailmassa oo niin paljon tyhjää tilaa, kuin mitä meidän edellisessä spotissa oli. Nyt tää muutto tuli toki myös taloudellisista syistä eteen -siit tyhjyydestä oli vähän turhaa maksaa.

Nyt ollaan tosiaan Yliopistonkadulla ja vaik’ ei nyt ihan Stockan kyljessä, niin onhan tää katu nyt turkulaisittain katsoen keskimmäistä keskustaa. En sit tiä miten se vaikuttaa, joiltain on tullut palautetta, että uus sijainti on helpompi. Näkökulmakysymys.

Osaatko arvioida kuinka monilukuinen vakioasiakaskunta vinyyliä hakee kuukausittain ja kumpaa menee enemmän, käytettyä vai uusia julkaisuja?

Liikenne on todella vaihtelevaa. Ekana kuukautena saattaa käydä x määrä jengiä, toisena kolme kertaa enemmän ja sit kolmantena taas mitä tahansa. Vakioasiakkaita on toki; niitä jotka ostaa levyjä ja niitä, jotka myy niitä. Osa käy joka viikko, jotkut parikin kertaa viikossa ja toiset taas tyyliin kerran kuukaudessa. Ja nyt kun tulee just seitsemän vuotta täyteen, voi sanoa olevan sellaisia kerran vuodessa käyviä vakioasiakkaitakin, heh.

Käytettyä menee ilman muuta reilusti enemmän; Aseman valikoimista on yli 90% käytettyä. Toki joitain kiinnostavia uusiakin pitää olla ja tulee sillon tällön tilattua, mutta vanha totuushan on, että maailmassa on paljon enemmän hyviä vanhoja levyjä, kun hyviä uusia. Ja on tossa myös sellanen yleismaailmallinen kela; ei me välttämättä tarvita tälle pallolle joka viikko jonkun hetken hypen tuotantoa fyysisessä muodossa ollenkaan.

F.O.A  järjestetään jo neljännen kerran tulevana perjantaina. Mikä on perusajatus tapahtuman takana ja minkälainen fiilis itsellesi on jäänyt noista aikaisemmista illoista? Minkälaista palautetta kävijöiltä on tullut?

Näähän on ollu ihan huippuiltoja aina, monestakin syystä. On mahtavaa miten monet lähtee messiin tukemaan meidän kengännauhabudjetin mahiksia ylläpitää tätä spottia. Yleisö saa illan aikana seurata himmeen määrän erilaisia settejä, eikä kukaan esiintyjistä joudu sitoutumaan hommaan ku hetkeksi. Ja artisteilta nimenomaan on tullut todella hyvää palautetta. Ehkä jotain festareita lukuunottamatta on aika harvinaista, et iso läjä samanhenkisiä tekijöitä pääsee hengaamaan samoissa puitteissa.

Ainoo miinuspuoli on periaatteessa järkkäämiseen liittyvän säädön määrä; aikataulujen pitää olla supertarkkaan laskettuna, vaikka mitään kummempaa backline -säätöä ei näissä kuviossa olekaan. Lopulta kaikki on aina menny hyvin.

Friends of Asema -tapahtuman facebookissa on julkistettu esiintyjälistaa artisti kerrallaan:

DJ TIKARI – Rovaniemeläis-turkulainen räppäävä dj soittaa niin Suomesta, kuin Atlantin toiselta puoleltakin haalittuja 7″ -singlejä.

DJ IONIKTraveller Recordsin bossman hallitsee niin discon, soulin, funkin, hip hopin, kuin monen muunkin alueen.

DJ J.SLAMINENIlmaamo -tapahtumien toinen puolikas esittelee levyhyllynsä salaiset aseet.

DJ ISOPEKI – Vuosikymmeniä hip hop -kulttuurin muilla osa -alueilla toiminut Freshcode -dj tuo mukanaan intohimoisen levyjenkeräilynsä helmiä.

DJ JOHNNY DRantaremmi, Kahen Keikka, Nimi Muutettu; monessa mukana oleva uskollinen levarismin kannattaja.

DJ X-PARONI – Cratedigger joka löytää huippubiisejä levyiltä, joita muut eivät vaivaudu edes nostamaan kirppislaatikoista.

DJ OLLIMAINE JÄBÄ – Musiikillinen maailmanmatkaaja on tuottanut suomiräpin eturivinkin artisteja.

MONMA(live) – Miehen musiikki on kerännyt Spotifyssa miljoonia kuuntelukertoja ja tehnyt hänestä yhden globaalin instrumentaali -hip hopin tunnetuista nimistä.

AINA(live)Toistuvat Yllätykset -yhtyeen jäsen, joka työstää parhaillaan modernia rnb: tä Sattaliten kanssa.

JANSOLO(live) – Monta lavaa Turun ja Suomen ulkopuolella nähnyt MPC -ja kitarasankari julkaisee helmikuussa uuden EP:n.

SATTALITE(live) – Vaikka puhelaulu onkin vahvasti läsnä, miehen synkkä ja melankolinen materiaali ei välttämättä mahdu räp -levyhyllyyn.

CHYDEONE(spoken word live) – Mm. Ritarikunta -yhtyeestä tuttu illan isäntä tarjoilee puhuttua sanaa.

 

FRIENDS OF ASEMA @ RAVINTOLA PIKKU-TORRE PE 25.1. KLO 22.00 – 03.00

TAPAHTUMAN FB -SIVU: 

https://www.facebook.com/events/226996778220373/?active_tab=about