Viime perjantaina julkaistussa Junon uutuussinglessä käydään läpi sitä, mitä onnellisuus on ja miten sitä vaalitaan, unohtamatta myöskään sitä, mitä onnellisuus ei ole.

 

Kuinka lempeä ja rohkaiseva kappale Junolta! Toki biisiltä nimeltä Onnellinen voikin odottaa jotain, joka nyt ei ainakaan vedä mieltä mustaksi, mutta Junon uusi sinkku on niin puhtaasti hyvän mielen hymni, että sen keinuttavien tahtien jälkeen hymyilyttää pitkään. Kappaleen aihe on yksinkertainen – mikä tekee sut onnelliseksi – mutta sen sisältä löytyy paljon polkuja ja poukamia, joissa tutkia aihetta eri kanteilta.

 

Juno pohdiskelee kappaleessa sitä, mistä onnellisuus koostuu, millaisista elementeistä sitä voi itselleen kasata ja millaisen prosessin se vaatii, että onnellisuudesta ylipäätään saa kiinni. Se onkin yksi onnellisuuden tärkeistä rakennuspalikoista: antaako itsensä huomata sen? Juno muistuttaa, että onnellisuutta sietää vaalia ja sen eteen työskennellä, sillä muuten se helposti lipuu ohi: “Onko se jotain mikä on jo tässä / Etten mä menis sitä irti päästää”. Niinhän sitä sanotaan, että ihmiseltä usein jää huomaamatta se, mikä on suoraan nenän edessä, eikä onni ole mikään poikkeus. Vaatii halua ja taitoa osata arvostaa ja olla kiitollinen asioista, jotka ehkä arjessa pukeutuvat itsestäänselvyyden viittaan. Kuinka moni on onnellinen vaikkapa puhtaasti siitä seikasta, että hengittää?

 

Onnellisuuden vaaliminen on taito, joka kehittyessään tarjoaa entistä enemmän. “Etten mä kävelisi ohi siitä / Että mä tajuaisin mikä riittää” miettii Juno, sillä siinä missä yksittäisten asioiden arvostaminen opettaa huomaamaan entistä enemmän mielihyvän lähteitä, ei ahne rikkauksien tavoittelu tule koskaan johtamaan tyydytykseen. Silloin sitä nimenomaan kävelee onnensa ohi, kun mielessä on jatkuvasti suurempi, enempi ja parempi.

 

On muitakin tapoja, joilla pilata onni, jotka Juno nostaa biisissään esiin. Ekassa säkeistössä käsitellään alkoholismia ja tokassa rahan sekä materian harhaanjohtavaa vaikutusta. Molemmissa on kyse itsetuhoisuudesta ja oman onnensa sabotoimisesta tavoilla, jotka kyllä antavat hetkeksi todelliselta tuntuvan täyttymyksen, mutta jotka johtavat pahimmillaan katastrofaalisiin lopputuloksiin. Siksi on osattava erotella valheellinen ja tekaistu onnellisuus siitä, joka tekee ytimiä myöten tyyneksi ja tasapainoiseksi.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Kävin hajoilee ku @tuukkaturtia:st tehtiin dokumenttia ja jouduin itekki piina penkkii #turtletime #gbrjuno

Henkilön JUNO / YoungSimmons (@junogbr) jakama julkaisu

 

Sabotoimista on myös uskalluksen puute, se että kieltäytyy kokemasta onnea siinä pelossa, että joku tulee ja riuhtaisee sen pois. Kuinka moni on joskus jättänyt kertomatta ihastukselleen romanttisista tunteistaan siksi, että vaarana oli torjunta? Veikkaan että kaikki. Samasta ilmiöstä on kyse silloin kun elää puoliteholla ja puoliksi onnettomana, vain siksi ettei koskaan satuttaisi itseään: “Polttaaks onni näppei / Pelkääks mieli oikeesti asioit nättei”. Jos kuitenkin haluaa tuntea täyttä onnea, on sen vastakohtakin otettava vastaan – eihän onnellisuutta ole mahdollista tunnistaakaan ilman että on joskus kokenut äärimmäistä surua ja kipua.

 

Mikä sitten on aitoa onnea? Sitä Juno kovasti etsiskelee, ja löytääkin sieltä, mistä jokainen meistä sen voi hakea: yksittäisistä ohikiitävistä luonnollisista hetkistä ja asioista, joita voi eri aisteilla tutkia ja arvostaa, ja joiden arvo on tasan sen mukainen kuin itse haluaa. Onnellisuudessa piilee myös kollektiivinen aspekti:  “Mä toivon et oot onnellinen / Ja jos oot / Voitko kertoo et miltä se tuntuu, miltä se tuoksuu”. Emme ole immuuneja ympäristöllemme, vaan jos lähipiirimme hehkuu hyvää, imemme sitä itseemme ja jaamme vastaavasti eteenpäin. Miltä näyttäisi yhteiskunta, jossa eläminen perustuisi maksimaalisen aidon onnellisuuden etsimiseen, ja millaisia verkostoja silloin kokoaisimme?

 

Korkealle lennättävä, keinuvan leppoisa biitti yhdistettynä Junon melodiseen ja hyväntahtoiseen tarinointiin tekee Onnellisesta kappaleen, johon voi varmana tukeutua, kun oman elämän valopilkut ovat hukassa. Onnellinen kehottaa pitämään huolta siitä yhdestä elämästä, jota on täällä elämässä: kaikki on prosessia, johon voi itse vaikuttaa, eikä päivien tarvitse antaa lipua passiivisina ohi. Junon fb-postauksesta käy ilmi, kuinka sydämestä tullut veto Onnellinen on, ja siksi se varmaan niin viehättääkin. “Tää kappale on itelleni todella tärkee, koska siin käyn ite läpi montaa asiaa ja kelaa mitkä tuo ihmiselle onnee. Viime vuosina en oo aina pystyny edes miettii mitään onnellisuutta ku ei oo aina menny niin hyvin. Mut nyt tuntuu hyvältä räpätä ja laulaa onnellisuudesta ❤”