Viime perjantaina julkaistu Cledoksen single Pidäkii yllättää herkällä aiheellaan. Biisissä käydään läpi ihastumista, ehkä jopa rakastumista – joka tapauksessa sitä alkuvoimaa, joka saa tekemään toiselle ihmiselle ikuisesti olemassa olevaksi liitoksi tarkoitetun lupauksen. Pidäkii ei kuitenkaan ole mikään ällömakea rakkaustarina, vaan näyttää enemmänkin ne vivahde-erot, joita romanttisissa suhteissa joutuu sietämään. Onko tarve pitää toisesta kiinni puhdasta pyyteetöntä ihastuneisuutta vai ahdistavaa pakkoa?

 

Ei sun tarvii liikaa kelaa / Emmä haluu sun kaa pelaa / Sun ei tarvii muuta kun vaan / Pitää kii, pitää kii” laulaa Cledos uuden singlensä Pidäkii kertsissä, jonka voi tilanteesta riippuen nähdä joko tunteikkaana serenadina tai velvollisuudesta kumpuavana muistutuksena lupauksesta, joka joskus oli. Jo biisin alkupuoliskossa katsellaan taaksepäin sitä aikaa, kun peloista huolimatta halu laittaa itsensä likoon ja näyttää itsensä aitona ja avoimena oli suurempi kuin mikään muu: “Kun me tavattii / Muistan mitä sanottii / Kummallekkin luvattii, et tullaan pitää tästä kii”, mutta vaikka lupaukset ehkä pysyvät, tunteet ja olosuhteet välttämättä eivät.

 

Samalla tavalla kuin jokainen meistä tietää, kuinka veitsenterällä suurien tunteiden kanssa ollaan, myös Cledoksen biisissä viba vaihtuu sen verran veitsellä leikaten, että mihinkään yksioikoisen onnelliseen loppuun on turha tuudittautua. Kovasti kyllä ollaan pitämässä kiinni, mutta samalla ollaankin lentsikassa karkaamassa muille mantereille: “Äkkilähtö ja mä lähen Pariisiin / Enkä edes kertonut mä sulle siit / Laitat koodii, mut mä laitoin kännyn kii”. Tarina onkin klassinen esimerkki siitä, kuinka joskus niin suuria tunteita herättänyt liitto luhistuu odotusten paineista, samalla kun se ilmentää nykyajan pariutumistottumuksia määrittävää päättämättömyyttä ja ghostaamiskulttuuria. Rakkauden kaupungiksikin kutsutun Pariisin voi nähdä symbolina vehreämmille laitumille, joille liian suurista lupauksista ahdistuneena on helppo kadota, samalla tavalla kuin Tinderissä voi poistaa liian sitouttaviksi käyneet matchit ja painella sydämiä uusille mielenkiintoisille kasvoille.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Cledos – PIDÄKII Out 17.05.

Henkilön CLEDOS (@cledoos) jakama julkaisu

 

Biisissä on kiinnostavaa se ristiriita, joka kertsin romanttisilta kuulostavien vakuutteluiden ja ahdinkoa kuvaavien osioiden välillä on. “Mut sä tiiät oon täs vieläki / Ei sun tarvii muuta kun vaa pitää kii” kuulostaa enemmänkin siltä, että “oon täs vielä kii”, kuvaten sitä, kuinka koko lupauksesta kiinni pitäminen ehkä tapahtuu jo osittain vasten tahtoa ja tuntuu enemmän pakolliselta koukulta kuin rakkaudelta. Ovatko siis vakuuttelut jäämisestä enemmän itselle kuin toiselle suunnattuja, yrityksiä ylipuhua itsensä pysymään suhteessa kun alitajunta jo vie muualle?

 

JaronxIstala & Fractiousfrankin tuottama Pidäkii on biitiltään hauska sekoitus rajua ja melodista, ilmavaa ja riehakasta, sointuen hyvin yhteen tarinan vastakkainasettelujen kanssa. Pidäkii ei ole biisi, jota Cledokselta olisi osannut odottaa; räppärin äänikin kuulostaa erilaiselta kuin yleensä, jollain lailla hennommalta. Kuka tietää, ehkä aihe on saanut miehen herkistymään?

 

Pidäkii Spotifyssa

 

Katso lyriikkavideo: