Elastisen viime keskiviikkona julkaistu biisi Sua seuraa aurinko on täydellinen kesäsinkku. Se on tarttuva, melodinen, makea ja lämmin, ja sen säteilemä kesäkaipuu saa omankin innostuksen alkavasta kesälomasta nousemaan vielä aiempaa enemmän tappiinsa. Biisissä huomioidaan eritoten suomalaisuus ja kansalle tavanomaiset keinot hallita kaamosmasennusta ja kesäeuforiaa, joten samaistuttavuutensakin kautta Sua seuraa aurinko osuu nappiin.

 

Jos keskivertokansalaisen ajatusten edestä vedettäisi verho ja niihin saisi näin toukokuun loppupuolella esteettömän näkymän, ne näyttäisivät luultavasti hyvin pitkälti samanlaisilta kuin Elastisen biisi – ehkä vain vähemmän runollisessa muodossa. Sua seuraa aurinko ilmentää sitä toivottomuuden katoamista, jonka saapuva kesä ja aurinko tuovat tullessaan, ja elinvoiman ja onnellisuuden kohisevaa palaamista samalla tavalla kuin lumi ja jää sulavat soliseviksi kevätpuroiksi. Elastinen kertaa pimeyden taittumista auringoksi sellaisin sanankääntein, että kesän alkamisen aiheuttamat ilonväristykset on helppo tuntea sisällään, samalla kun mielikuvat ovat visuaalisestikin houkuttelevia. “Siin mis äsken edessä nähtiin vaan pilviä, nyt oot sä, selittämätön valoilmiö / Mä tuun varjoista sua vastaan, ja yks kaks taas paistaa.”

 

Jos auringon kuumeinen odottaminen on tuttua, niin on varmasti myös Elastisen näkemys suomalaisen kaamosmasennuksen mustaamasta sielunmaisemasta: “Maa jossa hymy on ku osottas aseella, kansa jota harva asia ei masenna / Skoolataan puoltyhjillä laseilla, yhtäkkii susta sekoo mun sääasema”. Biisi ei ole syyttävä eikä toruva, vaikka Elastisessa itsessään aurinkoinen energia näyttääkin jylläävän vuoden ympäri, ainakin tämän leveästä hymystä päätellen. Kun kesän ja kaamoksen välinen kontrasti ja vuodenaikojen aiheuttamat kansalliset mielialamuutokset asetetaan näin näkyvästi esille ja vastakkain, voi siitä halutessaan ottaa oppiakin: Kuinka pitkälle synkkyyteen valuminen on hallitsematonta, ja kuinka suuren osan siitä voi itse valita? Voisiko talvellakin säilyttää pienen siemenen siitä hyväntahtoisuudesta ja huolettomuudesta, jonka aurinko niin kevyesti meistä kaivaa esiin?

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Lämpimiä kesäiltoja odotellessa, tässä mun kesän keikat! Missä nähdään ja kenen kanssa oot liikkeellä. Festarikesä here we come! 21.6. Jämsä, Himos Juhannus 22.6. Rauma, RMJ 28.6. Jämsä, Iskelmäfestivaali 29.6. Seinäjoki, Provinssi 5.7. Turku, Ruisrock 12.7. Oulu, SuomiPOP 13.7. Vantaa, Tikkurila Festivaali 26.7. Oulu, Qstock 27.7. Kotka, Meripäivät 2.8. Helsinki, Allas Sea Pool 4.8. Pori, Porispere 9.8. Rovaniemi, Simerock 10.8. Nurmijärvi, Taaborivuori Soi 23.8. Seinäjoki, OmaSp Stadionfest 📷Veli Ojala #elastinen #kulkurit #kesä2019 #suaseuraaaurinko #tikkurilafestivaali #himosjuhannus #rmj #iskelmäfestarit #kotkanmeripäivät #porispere #simerock #qstock #provinssi #suomipopfestivaali #ruisrock

Henkilön Elastinen (@elastinen) jakama julkaisu

 

Niin turhauttavan kulunut kuin tämä lausahdus välillä saattaakin olla, niin se ON totta: asenne ratkaisee. Miksi kiduttaa itseään käyttäytymällä talvisin kuin jokin muriseva pimeyden keisari konsanaan, jos voi sen sijaan valita sisäisen aurinkonsa? Sua seuraa aurinko on niin täynnä kaipaavaa odotusta, että tuntuu jossain mielessä lähes hölmöltäkin ajatukselta käyttää puolet vuodesta tulevaisuuden kiihkeään kaipaamiseen. Elämä kuitenkin tapahtuu joka hetki. Sitä ei kuitenkaan voi kiistää, etteikö pimeys vaikuttaisi myös aivokemioihin ja osiin meistä, joita yksinkertaisesti emme kykene hallitsemaan. Aurinko on suora portti elämänenergiaamme, ja on luonnollista janota ja tarvita sitä niinä aikoina kun taivaalla vallitsee viikkokausia pelkkä kelmeä harmaus. Onneksi sitä ei tarvitse murehtia taas moneen kuukauteen!

 

Ei ihme, että biisin sanoitukset tuntuvat pitkälti siltä, kuin niissä puhuteltaisi suoraan yksittäistä henkilöä. Elastinen nimittäin kertoo kappaleen olevan oodi kesälle, mutta käsittelevän sen lisäksi myös sellaista ihmistyyppiä, joka saa positiivisuudellaan koko ympäristön säihkymään. Kaikki joilla on ollut onni kohdasta tällainen henkilö tietävät kyllä, mistä on kyse, ja kuinka samanlainen energia näillä tapauksilla on kuin auringolla itsellään. Kun äsken oli asenteesta ja sen ratkaisevuudesta puhe, voi Elastisen kappaleen nähdä inspiraationa ja motivaatiopuheena tietynlaisen positiivisen elämänasenteen tavoittelemiseen. Kuka nyt ei haluaisi olla se tyyppi, joka valaisee sisään astuessaan koko huoneen, ja joka masistelun välttämisen lisäksi piristää muiden päivän?

 

Samalla kappaleen voi nähdä myös rakkaudentunnustuksena ei vain kesälle vaan rakastetulleen. Kesän odotus on puettu niin romanttiseen muotoon, että samaa mentaliteettia voi helposti soveltaa vaikkapa ulkomailla asuvaan rakkauden kohteeseen: “Just ennen ku sun peräs lähen etelään / Niin sä saavut ja alkaa nautinto”. Ei sinänsä ihmekään, että biisi on kuin melodinen ja kauniin instrumentein säestetty serenadi, jonka korviaan myöten rakastunut miekkonen esittää polvistuneena ihastuneen neitokaisensa eteen. Saavathan aurinko, valo ja lämpö hormonit jylläämään ja silmät aukeamaan luonnon ja ihmiskunnan kauneudelle samalla tavalla kuin rakastuminen saa mielen sekoamaan ja kehon kipinöimään. Nyt vaan Sua seuraa aurinko mankkoihin soimaan ja rannalle nauttimaan!

 

Kuuntele Sua seuraa aurinko: