Evelina julkaisi viime perjantaina uuden biisin Mä en haluu tietää, joka on jo kolmas single tänä vuonna. Kolmannen albumin valmistelu yhdessä tuottaja Tidon kanssa on tällä hetkellä käynnissä.

 

 

 

Ihmisen mieli on siitä uskomaton, että samaan aikaan kun se tietää jotakin, se voi valita olla tietämättä. Tajunnan eri tasot ovat kuin omissa kerroksissaan sijaitsevia lokeroita, joiden sisällön välttämättömyys määrittyy sen mukaan, mihin tarpeeseen mikäkin lokero tulee. Alitajunnassa velloo kaikki se, mihin emme vielä halua tai pysty koskemaan, kun taas tietoisessa mielessä singahtelee akuutimpi ja helpommin käsiteltävissä oleva materia, josta päivän ja fiiliksen mukaan voimme valita haluamamme.

 

Tämän ihmeellisen mekanismin ansiosta voimme sulkea silmämme sellaiseltakin, joka kieppuu ilmiselvänä tajuntamme laitamilla, odottamassa ymmärtämistään tai vaihtoehtoisesti lopullista unohtamistaan. Evelinan Mä en haluu tietää kertoo siitä, kun jokin on liian kivuliasta oivallettavaksi ja käsiteltäväksi. Kun jossain mielen syvyyksissä velloo niin tulenarkaa informaatiota, että sen vilkaisukin korventaa ihmisen tuhkaksi. Se, että jossain soi jatkuvasti hälytyskellot, ei tarkoita, että niitä haluaisi automaattisesti kuunnella.

 

Käytännössä Evelinan biisissä pohditaan parisuhteen ulkopuolisia henkilöitä sekä mustasukkaisuutta, joka herää, kun kumppanin tekemisistä ei ole tietoa. Mä en haluu tietää esittelee skenaarion, jossa ohimenevät tilanteet ja pienet viittaukset ovat saaneet epäluulot pettämisestä heräämään, mutta jossa mitään niin ilmiselvää ei vielä ole käsillä, että se pakottaisi kohtaamaan sen kaikista epämiellyttävimmän totuuden, jota vedenpitävän todistusaineiston puuttuessa voi vielä tuurilla tunkea pois ajatuksista.

 

Evelinan kuvailema tekniikka yrittää olla välittämättä kumppanin epäluuloja herättävästä käytöksestä on niin inhimillinen ja luonnollinen, että jos nyt itse sattuu toimimaan saman kaavan mukaan, ei ainakaan kannata ryhtyä mihinkään itsesyytöksiin. Joskus itsesuojeluvaiston mukaisesti voi tuntua kaikista järkevimmältä leikkiä, ettei mitään ongelmaa ole, sillä asioiden rehellinen kohtaaminen vasta ongelmia tuokin, tunnetasolla nimittäin. Kukaan ei pakota asettumaan alttiiksi tunteille, joiden käsittelyyn ei koe olevansa valmis.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Kerro mitkä emojit kuvaa Mä en haluu tietää -musavideoo sun mielest parhaiten? 💞✨

Henkilön Evelina (@evelinavirallinen) jakama julkaisu

 

Valitettavasti mielen mekanismit kuitenkin toimivat niin, että se mitä eniten välttelee, keksii kyllä lopulta keinon tulla esiin. Vaikka kykymme kieltäytyä tunnustamasta tosiasioita voi olla ilmiömäinen, ja vaikka itselle valehtelu tulee meiltä monissa tilanteissa luonnostaan – usein on nimittäin miellyttävämpää tuudittautua itselle suotuisimpaan vaihtoehtoiseen näkemykseen kuin kohdata ikävää todellisuutta – pelaamme loppujen lopuksi vain aikaa. Kun emme suostu miettimään jotakin, jonka jo jollakin tasolla tiedämme, käymme kilpajuoksua itseämme vastaan. Voi olla että voitamme ja voitamme ja voitamme, kunnes yhtenä päivänä häviämme. Ja sitten se on game over lopullisesti.

 

Siksi se mistä Evelina laulaa voikin parhaimmillaan toimina varoitusmerkkinä tilanteisiin, joissa itse pähkäilee, puhuako vai ei. Etenkin kun parisuhdeasioista on kyse, taitaa jälkimmäinen olla lähes kaikissa tilanteissa se huonompi vaihtoehto. Jos ihmissuhteen tärkeimmät tekijät ovat avoin kommunikaatio ja ehdoton rehellisyys, voi kivuliaisiinkin tilanteisiin yrittää soveltaa sääntöä siitä, että puhuminen voittaa vaikenemisen. Ainakin jos haluaa jotakin muuta kuin hankalassa tilanteessa junnaamista ja epäluulon ja epäluottamuksen värittämää yhdessäoloa.

 

Suuresta ja syvästä aiheesta huolimatta Mä en haluu tietää on kappaleena keveä, iloinenkin. Suurilta osin ilmava vaikutelma syntyy musiikkivideosta, joka on Mikko Harman käsialaa, ja joka vie ajatukset ysäriestetiikkaan ja teiniaikojen kimaltelevaan pastellitodellisuuteen. Videolla Evelina viettää aikaa ystäviensä ympäröimänä, joiden kanssa bailataan kuin viimeistä päivää – hyvä muistutus siitä, että vaikka mielen syövereissä jylläisivät kuinka ahdistavat aihepiirit, ei niiden armoille tarvitse heittäytyä itkemään. Sen aika voi olla myöhemmin, tai sitten ei koskaan. Oma valinta.