Tämänkertaisessa Samplet -sarjan osassa esiin nostetaan yksi kiistatta Suomiräpin kulmakiviin lukeutuva teos, Avaimen Punainen Tiili. Tänä päivänä Asa -nimellä räppäävä artisti on kulkenut pitkän matkan Rähinä -porukasta maailmankaikkeutta tarkastelevaksi runoilijaksi. Mies on julkaissut 13 sooloalbumia, musisoi rivijäsenenä Jätkäjätkät -kokoonpanossa ja pyörittää omaa levy-yhtiötään Roihis Musikaa.

Zabazin Sessio pt.2 vuodelta 1999 lienee ensimmäisiä tallennuksia, jolla Avainta on kuultu. Vuonna 2000 artisti vieraili Rähinä -kumppaniensa Fintelligensin Renesanssi -levyllä kappaleessa 7 Veljestä ja niin ikään Rähinään kuuluvan Kapasiteettiyksikön 4 Elementtii -biisissä. Samaisena vuonna Elastinen toimitti miehen tekemän demon Radiomafialle (nykyisin YleX) ja Warner kiinnitti artistin rosteriinsa. Debyyttilevy Punainen Tiili julkaistiin vuonna 2001 ja se nousi virallisen albumilistan sijalle #5 ja sai kaksi Emma -ehdokkuutta. Albumin julkaisun jälkeen artisti irtisanoi levytyssopimuksensa ja Avain -taiteilijanimi, jonka oikeudet jäivät Warnerille, nähtiin enää muutamia kertoja Rähinä Recordsin julkaisuissa.

Asa -nimeen vaihtanut artisti julkaisi vuonna 2004 Leijonaa Metsästän -nimeä kantavan singlen ja se päätyi Radiokanavien soittolistoille. Samanniminen albumi julkaistiin vuonna 2005 Fried Recordsin kautta ja se nousi albumilistan sijalle #3. Seuraavan vuoden syksyllä ilmestyi kolmas pitkäsoitto Terveisiä Kaaoksesta (Numbers) ja vuoden 2007 alussa mixtape Foetida-Pro Promo, jota painettiin ainoastaan 1000 kappaletta ja joka päätyi lopuksi ilmaisjakeluun internetissä. Vuonna 2008 Asa julkaisi Loppuasukas -albuminsa, joka nousi albumilistan sijalle #4 ja vuonna 2009 ilmestyi Aseistakieltäytyjäliiton tukilevy Via Karelia. Samana vuonna artisti julkaisi myös seuraavan mixtapensa Foetida-Pro Promo 2:n ja vuoden 2011 keväällä päivänvalon näki seuraava albumi, Asan oman levy-yhtiön Roihis Musikan kautta julkaistu Jou Jou. Roihis Musikan kautta julkaistiin myös vuonna 2012 ilmestynyt Foetida-Use Your Illusion III, vuonna 2013 ilmestynyt Rapsodia, vuonna 2016 ilmestynyt, ilmaisena julkaistu Avar Uus ja vuonna 2018 ilmestynyt Rakkauslauluja Miehille. Vuonna 2015 julkaistu, legendaarisen Love Recordsin tuotantoa samplaava Love -albumi ilmestyi Fried Musicin ja Johanna Kustannuksen yhteistyönä.

Mies vaikuttaa myös rivijäsenenä yhdeksänhenkisessä Jätkäjätkät -bändissä, joka on julkaissut kolme albumia; debyyttilevy Ykstoist ykstoist ilmestyi vuonna 2010, seuraaja Jatkojatkot vuonna 2011 ja viimeisin Marian Sairaala vuonna 2013. Kaikki kolme albumia julkaistiin Roihis Musikan kautta.

Asan tuotanto on voittanut useita palkintoja, Loppuasukas -albumi palkittiin sekä 40 000€ arvoisella Teosto -palkinnolla, Emmalla kategoriassa Vuoden hip hop-, dance- tai R&B -albumi, että kahdella palkinnolla Femma -gaalassa. Vuonna 2013 mies palkittiin Funky Awardseissa sekä vuoden artistina, että levystään Foetida: Use Your Illusion III. Samana vuonna artisti sai Uudenmaan Kulttuurirahastolta 10 000€ tunnustuspalkinnon ja Femma -gaalassa Swag -Femman. Vuonna 2010 Roihuvuori-Seuran 50 -vuotisjuhlassa Asa valittiin vuoden roihuvuorelaiseksi ja hänet palkittiin ansiomerkillä asuinalueen eteen tekemästään työstä.

Mies oli myös mukana vuonna 2005 ilmestyneen Tyttö sinä olet tähti -elokuvan tekemisessä soundtrackin säveltäjänä, sovittajana ja sanoittajana ja esiintyi myös itse elokuvassa cameoroolissa.

Punainen Tiili on yksi niistä albumeista, joita allekirjoittanut on kuunnellut alusta loppuun niin uskomattoman monia kertoja, että sanat muistuvat mieleen lähes ulkoa. Levyssä oli kaikki, mitä nuori aitopää musiikilta tuohon aikaan halusi; hyvää tuotantoa, mojovaa räppiä, sekä aimo annos vasemmistolaisuutta ja kapinaa kapitalismia vastaan. Kuullessani nimikkobiisin ensimmäistä kertaa radiosta en ollut uskoa korviani. Suurella radiokanavalla POLIITTISTA suomiräppiä! Toisaalta on jopa hieman huvittavaa ajatella, miten suuren levy -yhtiön sedät ovat hykerrellen hieroneet käsiään yhteen miettiessään, miten maksimoida voitot vuosituhannen vaihteen Taistolais -eepoksella.

Niin biisi, kuin myös koko albumi on varmasti vaikuttanut jollain tasolla lähes kaikkiin tänäkin päivänä operoiviin kotimaisiin sanailijoihin. Punainen Tiili oli albumi, jonka kaltaista ei ollut koskaan aikaisemmin tehty.

 

KUUNTELE “PUNAINEN TIILI”:

Punainen Tiili -biisi samplaa vain vuotta aiemmin ilmestynyttä Petri Laaksosen Syöksytään -kappaletta, joka löytyy Sadetta (WEA)-nimeä kantavalta albumilta. Vuonna 1962 syntynyt Laaksonen on säveltäjä -muusikko ja on opiskellut musiikkia Paimion musiikkikoulussa, Turun Konservatoriossa, Helsingin Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Mies on myös toiminut Laajasalon yläasteen ja lukion musiikinopettajana vuosina 1987 -1994, jonka jälkeen hän siirtyi vapaaksi laulajaksi ja säveltäjäksi.

Laaksonen on säveltänyt mm. Sonja Lumpeen Suomen Euroviisukarsinnoissa vuonna 1985 esittämän Eläköön Elämä -kappaleen, joka sijoittui finaalissa sijalle 9. Laaksonen voitti niin ikään vuonna 1987 Suomen karsinnat Virve Rostin esittämällä Sata Salamaa -sävellyksellään. Vuonna 1993 mies valittiin Tapsan Tahtien Vuoden Laulelmantekijäksi.

Artisti on julkaissut uransa aikana 20 albumia, joista osa on myynyt kultaa ja esikoisalbumi Täällä Pohjantähden Alla (Fazer Music, 1994) platinaa ja yhtä paljon myös singlejä. Laaksonen on säveltänyt musiikkia myös lukuisiin näytelmiin ja toimii niin entisistä oppilaistaan koostuvan mieskuoro Könsikkäiden johtajana, kuin myös Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston ja Helsingin yleisen kirkkovaltuuston jäsenenä.

 

KUUNTELE “SYÖKSYTÄÄN”: