Liveilmiöiden tässä osassa pääsemme kurkistamaan kulissien sekä lavaverhojen toiselle puolen tapahtumanjärjestäjän silmin, kun haastateltavaksi saapui mies mitä mielenkiintoisimpien keikkakonseptien takaata. Muun muassa Tyykikylä MC Battle -tapahtumistaan tunnettu Krister Forston on todellinen miljoonien ideoiden mies, jonka järkkäämiltä illoilta on turha odottaa mitään tavanomaista tai tylsää. Saatte kuitenkin sanani, että pian kuulemanne stoorit uskomattomuudessaan ovat tuhannen totta kaikki.

Wadap Krister! Oot järjestänyt useampiakin erittäin uniikkeja battlerap-tapahtumia Suomessa ja maailmalla. Yksi näistä on Tyykikylä MC Battle, jossa erikoisuutena on ollut mm. maamme battle-skenen merkittävin voittopotti, parhaimmillaan kolme tuhatta euroa. Mikä sai sut alunperin järjestämään Tyykikylää lähes 10 vuotta sitten?

-Koko idea lähti yhtenä iltana humalassa 2010, että järjestetään Forssaan battlet, missä on tuplasti suurempi potti kun Rap SM -kisoissa. Siinä sitä sit pikkuhiljaa sulateltiin, kerättiin rahat kasaan ja battlet pystyyn.

Viime vuosina Tyykikylä on ehtinyt myös kansainvälistymään, nimittäin se tullaan keväällä järjestämään jo toistamiseen Espanjan auringon alla, Fuengirolassa vielä tarkemmin sanottuna. Onko battleissa kuitenkin kielenä suomi ja saako kuka tahansa ilmoittautua messiin? Kerro ihmeessä kaikki oleellinen tapahtumasta aiheeseen perehtymättömille.

-Tyykikylä MC Battle on pelkästään suomen kielellä räpättävä kilpailu. Vaikka se järjestetetäänkin Espanjassa, niin kyseessä on suomalaisten asuttama alue ja halutaan, että siellä asuvat suomalaiset kokevat suomalaista freestyle battle -kulttuuria. Toki kuka tahansa saa tulla katsomaan, mutta jos ei suomeksi freestyle tipu, niin lavalle ei ole asiaa.

Konsepti on se, että lyödään 2 räppäriä lavalle, jotka haukkuvat toisiaan ilman mitään rajotteita, eli mitä vaan saa sanoo. Jos ei ole tasapareja, niin sit otetaan 3 räppäriä samaan aikaan lavalle, joista 1 sitten pääsee jatkoon, jolloin seuraavalle kierrokselle syntyy tasaparit. Kummallakin on 2x minuutin vuorot, eli minuutti, vaihto, minuutti, vaihto. Jos tuomaristolla on epäselvyyksiä, jatketaan niin kauan, että ollaan varmoja, kumpi vei.

Otetaan maksimissaan 32 räppäriä mukaan kilpailuun, mutta silloin pitää olla iso potti, että niin monta otetaan. Esim. nyt Fuengirolaan maximi on 16 kilpailijaa. Halutaan pitää tuomaristo ja yleisö viihtyisänä, me tehdään kulttuuria / taidetta, joten iltamme ei ole urakkatyötä, vaan pitää olla taukoja sekä viihtyisää kaikille.

Oot järkännyt lisäksi italiankielisiä battleja Roomassa, joissa toimit itse myös deejiinä. Millainen meininki noissa illoissa oli, onko homma tuolla ns. isompaa kuin kotimaassa?

-Rooman meiningit on ihan oma meininkinsä. Siellä on battle-tapahtumia paljon enemmän kuin Suomessa. Rooman historian suurimmat battlepotit on 1000 e luokkaa, mikä on meillä ihan peruspotti. Esim viime tapahtumassa meillä oli 300 e potti ja paikalle tuli 20 osallistujaa, joista yli puolet oli battle-mestareita.

Siellä ei vedetä minuutin rundeja vaan 4 lainia ja vaihto, perusbattle kestää 2-3 min. Finaali oli 10 minuuttia putkeen “4 lainia ja vaihto” -meiningillä, ei taukoa. Mulle se 4 lainin setti oli vähän vieras, koska meillä on minuutin rundit Suomessa, mutta se toimi erittäin hyvin.

Tavallaan me ollaan rahallisesti Suomessa edellä, mutta battlaajien määrässä ja meiningissä me ollaan jäljessä. Aion 100% varmuudella järjestää uudet battlet sinne, ne on nälkäsiä! Pistä Unstoppable Rhymes International Freestyle Rap League mieleen.

Sulta ei vaikuta ideat ainakaan kesken loppuvan ja noin mielikuvitusrikkaiden prokkiksien toteutuminen vaatinee myös paljon työtä ja kärsivällisyyttä. Uskotko sä itse kuitenkin alusta asti villeimpienkin suunnitelmiesi toteutumiseen vai mahtuuko mukaan myös epäröinnin hetkiä ja jos, niin kuinka käännät ne voitoksi?

-Kyllä mä uskon ideoihini. Tulee vaan rahalliset asiat vastaan. Mä haluan mielessäni olla jo tekemässä uusia tapahtumia ja meininkejä, mutta yhden miehen rahoitus on riittänyt nyt tähän. Pitää vaan olla kärsivällinen, säästää ja suunnitella. Kyllä mä kaikki puheeni aion toteuttaa, saattaa kestää, mutta kyllä ne tulee. Haluan vaikuttaa freestyle rap-skeneen niin paljon, kuin vain mahdollista.

Onko sulla jo valmiina hattusi alla jokin uusi idea, joka tulee eeppisyydessään päihittämään kaikki tähän astisista? Voitko paljastaa meille jo jotain, jos näin on?

-Mulla on hatussa ideoita, mutta oon oppinut vuosien varrella sen, että pidän ne sisälläni. Mielummin tekoja kuin puheita, on helppo sanoo, mutta vaikeempi toteuttaa. Mennään päivä kerrallaan, mun pitäs olla tyytyväinen, että lähdin nollasta ja oon saanu tän verran aikaan.

Tapahtumien järkkäämisen ohella oot käsittääkseni ehtinyt myös tehdä musiikkia. Koska saamme nauttia sun tulevista julkaisuistasi?

-Sain tosiaan ekan levyn valmiiks, se kantaa nimeä Tekijät tekee osa 1. Seitsemän biisiä, joista 6 on musiikkivideoita. Ensimmäinen biisi tippuu lähiaikoina ja julkaisen levyn sinkkuina pikkuhiljaa.

Levyllä on iloisia aiheita ja surullisia aiheita, osa on täyttä totta ja osa on omaa mielikuvistustani. Pyöritään ympäri maita ja mantuja Norjassa, Roomassa, Forssassa, Turussa. Löytyy ysäribiittejä ja vähän nykyaikaa sekä yksi biisi, mitä kukaan ei osaisi odottaa.

Kerro loppuun lukijoillemme yksi vapaavalintainen erityismuisto jostain vuosien varrella järjestämästäsi tapahtumasta.

-Kyllä se ensimmäinen Tyykikylä MC Battle vuonna 2011 on mieleenpainuvin. Saatiin 2000 e kasaan ja Forssan Bluepool täyteen porukkaa.