Gettomasan tulevalta albumilta tipahti tänään viimeinen single Enempää. Kevyellä biitillä ja rohkaisevalla sanomalla varustettu kappale nappaa kuulijansa ikään kuin lohdulliseen halaukseen, joka viestittää, että mitään hätää ei ole. Teknisesti lahjakas ja suomiräpin seuratuimpiin tekijöihin kuuluva artisti ei tälläkään kertaa jätä kylmäksi, vaan on jälleen kerran asian ytimessä ajankohtaisella ja samaistuttavalla biisillään.

 

PME Recordsin kautta julkaistu Enempää on monikerroksinen kokonaisuus, joka pureutuu sekä yksilöä koskettavaan että universaaliin ilmiöön, nimittäin stressiin ja suorituspaineisiin sekä niiden välttämiseen. Kun kappaleen sanomaan zoomaa lähelle, voi kuulla tarinan artistin itselleen asettamista musiikillisista paineista ja huolista, kun taas näkökulmaa avartamalla kokonaisuuteen aukeaa taso, jolla käsitellään mielenrauhaa, jopa meditatiivisuutta. “En tarvii enempää, ku koko jengi on tääl ja me kaikki hengitetään.”

 

Ajankohtaista Gettomasan biisissä onkin se, että sen ytimestä löytyy yhtäläisyyksiä jo pitkään pinnalla olleeseen mindfulnessiin ja hitausliikkeeseen. Mindfulnessissa keskitytään mielen tyynnyttämiseen tietoisen läsnäolon avulla, johon usein käytetään apuna huomion kiinnittämistä hengitykseen, ja hitausliikkeessä taas pyritään tietoisesti hidastamaan elämän rytmiä ja tavoittelemaan rauhallisuutta omaan olemiseen. Usein havahtuminen tietoisen läsnäolon äärelle tapahtuu sen jälkeen, kun elämässä on käyty pohjan tai kriisin kautta, ja niin tuntuu Gettomasakin viestittävän: “Mä kävin niin syvis / mut nousinki pintaan vaik välil mä tyrin”.

 

Photo by Mikko Kaunisto

 

Yksilöllisemmällä tasolla Enempää kertoo siitä valinnanvapaudesta, joka meillä kaikilla on, vaikka kuinka tuntuisi siltä, että normit ja oletukset pakottavat puskemaan täysillä ja toimimaan oman edun vastaisesti. Gettomasa jakaa oivalluksensa siitä, kuinka minkä tahansa ikävän asian voi elämästään jättää pois, ja kuinka me itse todella olemme vastuussa siitä, minkä näköistä elämämme ja työskentelymme on. Jos stressi ei nappaa, älä stressaa. “Ei oo mitään kiirettä, sä voit jättää sen pois” ja “En tarvii enempää, mitään ylimäärästä jää /  sen voi heittää menemään” kertovat käsinkosketeltavalla selkeydellä sen, miten simppelistä asiasta lopulta on kyse: valitse pois se, mikä tuntuu huonolta.

 

Biitin, jonka on tehtaillut Ruuben ja MD$, rytmiikasta mieleeni tulee lattarihenkinen musiikki, mikä sopiikin biisin aiheeseen: tälle kulttuurille ominaista tuntuu olevan huolettomuus ja elämästä nauttiminen, tulisesta tanssista huolimatta rentous ja riemu. Samalla biitti on hivelevän eteerinen ja ilmava, kuin tilauksesta tehty niitä kesäpäiviä varten, kun kirkkaansinisellä taivaalla lipuu muutama valkoinen hattarapilvi ja soundtrackiksi omalle elämälleen tarvitsee biisin, joka lempeästi kannustaa relaamaan ja päästämään irti.

 

 

Hengitä syvään, mieti minkä tarpeettoman painavan asian voit tänään jättää pois ja palkitse itsesi sen jälkeen Enempää:llä. Gettomasan sanoin: “Katse kohti huippuu, ei ikinä alas”!

 

Enempää Spotifyssa

Enempää Youtubessa

 

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Uus biisi ilmestyy huomenna! #KPC #PME @ruubenjkl @mdskillinit @maisboi

Henkilön Gettomasa (@kapteeniupponalle) jakama julkaisu