Supertuottelias ja laajaa arvostusta nauttiva Haamu julkaisi uuden musiikkivideon, jonka tekotapa poikkeaa suuresti muista kotimaisista vastaavista. Mutta millä tavalla? Se selviää, kun luet herran itsensä ajatukset aiheesta ja tarkastat uunituoreen videon.

“UG -musavideo on n. 70 käsikirjoittajan/ohjaajan/kuvaajan tuotos ja kuvauspaikkoina ovat toimineet mm. Joensuu, Kouvola, Koli, Turku, Praha, Groningen ja Mäntsälä.
Videolle osallistuneet saivat vapaat kädet suunnitella ja kuvata itse omat pätkänsä. Idea lähti siitä, että mulla on UG-statuksesta huolimatta uskollinen fanijoukko eri puolilla Suomea. Kelattiin Visual Worksin tyyppien kanssa, että ois siistiä tuoda jotenkin tää Haamujengi mukaan videolle. UG-idea edellytti tietysti myös UG-toteutuksen. Kiitos nykyteknologian, tällaisen pystyi tekemään tuhlaamatta dieseliä tuhansien kilometrien edestä. On monia pikkukaupunkeja, joihin mun ei oo järkeä lähteä keikalle, mutta tällä tavalla porukka sai osallistua paikkakunnasta ja maasta riippumatta. Tällä videolla onkin edustusta aina Mäntsälästä Prahaan.
Vaikka UG:ssa puhutaan seurapiiribileistä, on taustalla syvempi kela. Se on ulkopuolisuuden tunne, jota oon jollain tapaa tuntenut eri elämänvaiheissa. Jokainen meistä haluaa tulla hyväksytyksi johonkin yhteisöön. Raadollisinta tämä hyväksynnän hakeminen on yläasteella, jolloin sosiaalinen paine kuulua porukkaan on elämän ja kuoleman kysymys. Kunhan ei vain erottuisi muista. Tuossa ympäristössä moni meistä alkaa esittämään jotakin muuta kuin mitä oikeasti on.
Koulun suosikkipojat ja -tytöt määrittelevät, miten kaikkien pitäisi pukeutua, minkälaista musiikkia voi kuunnella, mitä harrastaa, miten ajatella jne. Heistä poikkeavat suljetaan systemaattisesti ydinporukan ulkopuolelle. Ulkopuolelle jäädessä riski tulla koulukiusatuksi on hyvin todennäköistä. 90 % tuntemistani artisteista on koulukiusattuja. Yläasteen hylkiöistä tulee sitten lopulta entisten koulukiusaajien palvomia suunnannäyttäjiä ja “mestareita”. Tasapäistäminen on ahdistanut mua aina ja silloin kun räppi oli noloa eikä sitä pidetty musiikkina, oli se meille koulun ainoina räppäreinä se kovin juttu. Altavastaajan rooli kutsui ja motivoi. Muistellessani omia yläastevuosia ei ole sinänsä yllätys, että päädyin tekemään tän biisin. UG yläasteella, UG edelleen.
Koen että teen tätä musaa muille ulkopuolisille, yksinäisille susille. Musiikissa on se hieno puoli, että se puhuttelee miljoonia sieluja eri puolilla maailmaa. Yhdessä nämä yksinäiset sielut luovat kulttuureja. Yhdet ylä-, toiset ala-, osa kansan- ja jotkut maailmankulttuureja. Yksilöistä tulee yhteisöjä, eikä yhteisön luomiseksi tarvita miljoonaa tyyppiä. Kymmenenkin riittää. Tuo kymmenen yksinäistä sutta yhteen, ja saat niistä vahvan lauman. Artistia ja musiikkia ei olisi ilman yhteisöä. Ei Haamuakaan.”

– HAAMU

TSEKKAA “UG” -MUSAVIDEO:

 

Haamu Facebookissa: https://www.facebook.com/Haamumies/

Haamu Instagramissa: https://www.instagram.com/haamustagram/?hl=fi