Pari vuotta sitten seinäjokelainen Joacim Viljamaa sai tietää sairastavansa harvinaislaatuista syöpää ja siitä alkoi kamppailu sairautta vastaan. Joacim purki kokemuksensa musiikin muotoon ja syntyi kappale Puoli vuotta helvettii. Musiikkia syntyi myös hoitojen loputtua ja feat.fi tapasi nuorukaisen Seinäjoen torikeskuksessa.

Sun ura lähti käyntiin vähän epätavallisella alkusysäyksellä. Oliko musiikin tekeminen mielessä jo ennen tätä sairastumista?

Olin tehnyt tehnyt joitain rap-sanoituksia ennen sairastumista, mutta en ollut julkaissut mitään. Nyt oon vienyt kirjoittamistani myös paljon laulun suuntaan. 

Kerroit iltalehden haastattelussa ensimmäisen biisin lyriikoiden syntyneen yhdellä automatkalla, onko kappaleiden kirjoitusprosessi vaikeutunut sen jälkeen?

Joo. Uusimmat kappaleet Huomenna ja Raameissa ovat olleet pitkän mietinnän ja pallottelun tuloksia. Vanhempien ja lauluopettajan kanssa tulee käytyä läpi tekstejä paljon.

Kerro tästä uusimmasta Raameissa biisistä.

Se käsittelee lähimmäisen menettämisestä universaalisti. Ei ole kovin henkilökohtainen aihe vaan käyn läpi ystävien kertomia juttuja ja kokemuksia. Kirjoitan paljon ympärilläni tapahtuvista asioista ja tykkään käsitellä aiheita laajasti.

Onko sulla joku tietty suunta mihin haluat viedä musiikkiasi?

Haluan biiseissäni olevan asiaa ja tehdä niitä tarina edellä. Käsittelen tärkeitä aiheita itselleni tai läheisilleni eli ei leijumista ja itsensä korostamista. Haluan puhua ihmisille ja sanoituksieni koskettavan heitä. Tuotannollisella puolella haluan yhdistellä folkkia ja bluesia mukaan. Tykkään kuunnella Elonkerjuuta ja muutenkin rokkia paljon.

Oliko sulla joku tietty artisti joka antoi sen ensimmäisen kipinän, että aloit kirjoittamaan räppiä?

Eminem oli sellainen, sitä oon fanittanu aina. Suomalaisista Cheek, mutta en kuunnellut paljoakaan suomiräppiä aluksi.

Miten olet ajatellut jatkaa tästä eteenpäin musiikin julkaisemisen suhteen? Jatkatko singlejen julkaisua vai onko suunnitelmissa jotain pidempää kokonaisuutta?

Oon tehnyt biisi kerrallaan, mutta olisihan se levy kiva tehdä. Siinä on kuitenkin isot kustannukset, että EP olisi ehkä realistisempi.

Onko sulla luvassa keikkoja kesällä?

AGOO Festivaalit kesäkuun lopussa ja Vaasa Festivaalit heinäkuussa, molemmat Vaasassa. Sitten on FightBack Run Turussa. 

Oot keikkaillut ahkerasti jo. Millainen oli sun ensimmäinen esiintymiskokemus?

Se oli Eppulien järjestämä tapahtuma, jossa oli 500 osallistujaa ja siellä esiintyi myös Olli Lindholm. Menin sinne aika kylmiltään, en ollut harjoitellut esiintymistä vaikka biisit olin kyllä opetellut. Se meni kuitenkin hyvin ja adrenaliinit oli pinnassa sen jälkeen. Nyt on suunnitteilla hankkia treenikämppä ja DJ ja rumpali keikoille.

Mitäs muita suunnitelmia kesälle?

Provinssi ja ehkä Solar Sound. Tanskaan lähdetään perheen kanssa ensi kuussa.

Kuuntele alta Joacimin uusin biisi Raameissa.

(Artikkelikuva: Jukka Hokkanen)