Perjantaina ensimmäisen singlensä julkaissut Äänet Käskee on uusi nimi räppiväelle. Feat.fi otti selvää ketä yhtyeessä vaikuttaa ja mitä on luvassa.

 

Ketä te ootte? Mikä on Äänet Käskee?

Lasse: Lasse Rytkönen, mutta musapiireissä mut tunnetaan varmaan paremmin nimellä Jaarli. Aloitin joskus 2000-luvun alussa räppitouhut ja 2009 muodostu Pikkolo & Jaarli duo. Tein biittejä ja myöhemmin tuli mukaan myös miksaaminen. Tähän Anttiin tutustuin, kun etsittiin Pikkolon kanssa biittejä. 

Antti (Tammimaa): Joo silloi pari vuotta sitten se yhteistyö hiljalleen alkoi käynnistyä. Olin tosiaan tehnyt joitain biittejä ja mainosmusaa. Ajattelin joskus, että musta tulis folk singer & songwriter, mut kyl tää biittien tekeminen vei mukanaan. Kyllä mä aina räppiä oon kuunnellut, et yläasteella oli jo 2Paccia c-kasetilla. 

Ootko säkin Espoosta?

Antti: Joo oon, mutta en oo ollut siinä ”skenessä”, kuten Jaarli.

Miten tää teidän yhteistyö alkoi siirtymään siihen ”ollaan bändi”-vaiheeseen?

Lasse: Viime syksynä pyysin Anttia jamittelemaan ja et tehdään yhdessä biittejä ja se tuntui tosi luontevalta. Meillä on samanlainen soundi ja tehdään välillä yhdessä ja välillä pallotellaan netin välityksellä. Olin saanut Phunky Mr. Olavin levyn miksattua ja kelasin, et mitäs nyt sitten. Tää projekti oli just sopivasti vireillä ja oma räppääminen ei jotenkin tuntunut enää luontevalta. Aloin lähettelee näitä biittei räppäreille ja sillä tiellä ollaan. MC Rambo kävi räppäämässä tän ekan singlen alkuvuodesta. 

Antti: Joo tää oli sellainen vähän sivuprojekti, mut sit kun Lasse soitti kuinka toi biitti meni tälle ja tää biitti tolle artistille niin tää muuttu ykkösprojektiksi vaivihkaan.

Näis on biiteissä on aika orgaaninen meno. Millaisella reseptillä nää syntyy? 

Antti: Kaikki melodiat on sävelletty ja soitettu ite mitä näissä biiseissä on.

Lasse: Joo ollaan me kuunneltu jotain sampleja referensseinä, mut muuten meillä taitaa olla yks tosi filtteröity sample vaimeana jossain taustalla, muuten musisoitu kaikki soundit ite.

Missä vaiheessa alkoi muodostua idea tuottajalevystä?

Lasse: Se oli mulla heti alussa kelana. Niitä tehdään niin vähän ja olin pitkään jakanut työhuoneen Bustaavien Budien toisen osapuolen kanssa, joten ne kelat oli jo valmiiksi läsnä. Miksaamista ja äänittämistä oli tullut tehtyä paljon muutenkin niin on loogista työstää kaikki samaan pakettiin. Halusin myös päästä tekemään uusien tyyppien kanssa musaa, joihin en ollut aiemmin törmännyt.

Eli levyltä voi odottaa jotain muutakin, kuin Espoo-räppäreitä?

Lasse: No Tuomio & Kone tulee ja mahdollisesti muitakin, mutta levyllä on mukana artisteja eri puolelta Suomea mm. Haamu, Laineen Kasperi, Tykopaatti, Silkinpehmee.

Onko teillä tuottajina jotain keloja millainen biisi mihinkin biittiin tulee?

Lasse: Ei me mitään punakynää olla annettu, et ollaan luotettu artistin kykyyn tuoda jotain uutta siihen. Ollaan lähetetty nää biitit suoraan sellaisille tyypeille, joiden kamalta ne kuulostaa. 

Kuvailkaa vähän tän tulevan levyn soundia. 

Antti: Sielukasta, orgaanista ja bassokuviot on aika funkkimeininkiä, mut kaikissa on ollut semi melankolinen viba.

Lasse: Ja vähän blues vivahdetta. Punainen lanka on kuitenkin meidän yhteinen musamaku. Ei olla ees mietitty ketään muita soittamaan jotain juttuja biiteille. Ainoat ulkopuolisten tekemät jutut levyllä on skrätsit.

Levy tulee 3rd Railin kautta, mites tää kuvio tapahtui?

Lasse: Meillä oli tuo MC Rambo biisi tehtynä ja jotain muita featteja sovittuina ja kelasin et meillä on aika valmis paketti tässä, kun on koko levyn omavaraisesti tuottamiseen puitteet valmiina. Levy-yhtiölle valmis setti. Olin pariin lafkaan yhteydessä ja raiteen Sami tuli käymään studiolla. Soitin biisejä ja kerroin mikä menee kellekin räppärille ja se oli siinä. 

Milloin levy tulee ja mitä muuta voi odottaa?

Lasse: Tarkoitus olisi saada tän vuoden puolella ulos, mutta tää nykyinen tilanne voi vaikeuttaa aikatauluja. 

Antti: Pijallin tulevalle levylle on tulossa ainakin yks biitti multa.