Pari viikkoa sitten Manhala EP:n julkaissut tamperelaisräppäri Kyy Jonssin ysärivaikutteiset biisit pyörivät paljon mökkifiilistelyn ympärillä. Featin toimitus sai miehen puhelimitse kiinni Thaimaasta ja tenttasi kuulumisia.

Mites loma on mennyt?

– Erittäin mukavasti, viikko tässä oltu ja eilen käytiin kalassa. Rommi-kola on 1,5€ ja viikko vielä jäljellä, kotia ei oo ikävä.

Oot aika UG-nimi, mut räpänny useamman vuoden. Miten hommat lähti käyntiin?

– Lukioaikoina tein ekat verset jenkkibiitteihin joskus kovina Pipefest-vuosina 2005-2006. Siihen aikaan en kirjoittanut niitä ylös vaan ne oli kaikki mun päässä, mutta nyt kun on tullut ikää ja muisti ei ehkä pelaa ihan samalla tasolla niin oon alkanut kirjottaan niitä ylös. Jossain välissä huomasin kun kavereiden kans räppäiltiin, että kyl mulla on rytmitajua ja flow’ta. Tutuistuin sit Tommi Pehmeeseen futiksen kautta ja vaikka sit yhteinen julkaisu tuli vasta vuonna 2016 oltii jo sessaroitu vuosia.

Missä vaiheessa alkoi kiinnostamaan oman musan julkaiseminen?

– Olishan näitä voinut alkaa puskeen jo parikymppisenä, mut kaikelle on aikansa ja paikkansa. Oikeastaan se oli 2016, kun tein tuon Stickylä CliqueTulee jos tulee featin ja siitä ne hommat lähti kunnolla käyntiin. 

Miten tää EP alkoi muodostumaan?

Manhala EP oli vähän sellainen vahinkolapsi et tuossa vuosi sitten oli jo muutama biisi valmiina albumille ja lähdettiin DJ Jersey Smoothin ja Heinon kanssa meidän mökille musavehkeet mukana. Tosi hyviä aihioita saatiin aikaiseksi ja siinä sit sessaroin samalla kun jäbät väänsi biittejä, et sellanen tosi kollektiivinen projekti. Mökkireissun jälkeen oli neljään biisiin hyvät idikset valmiina ja aloin kirjottelemaan. Siinä vaiheessa en kelaillut et nää olis vielä mikään EP, mutta sitten tuossa syksyllä kelailin et nää vois toimia omana kokonaisuutenaan. Valomerkit ei syntynyt samalla reissulla, mutta Nuukan kanssa tehtiin sekin mökillä. Jessica Alanen Blue Halo-yhteestä laulaa siinä kertosäkeen. Tää julkaisu oli myös tuottajien ensimmäinen taidonnäyte.

Sulla kuuluu tää kalastaminen isosti biiseissä, mikä on mieleenpainunein kohde?

– No nyt kun ollaan täällä niin pakko mainita tää Koh Lanin saari.. kalastettiin snäpperiä siellä. Lapissa oon käynyt monta kertaa ja siellä erityisesti Käsivarren erämaa ja Näätämönjoki.

Entäs sitten mieleenpainuneimmat saaliit?

– Kyllä se on joskus silloin noin 10 vuotiaana, kun sain 7 kiloisen hauen. Edelleen toisiksi isoin hauki mitä oon saanut, et myöhemmin sain 8,5 kiloisen. 4kg toutain, lapin harjukset ja koskitaimenet pysyy aina mielessä. Ahventa ja kuhaa tulee jigattua enimmäkseen. Koko elämäni oon kalastanut et olishan näitä vaikka kuinka.

Palataas vähän takaisin räppiin. Mitä projekteja on työstössä?

– Pääsen takaisin Suomeen niin on suunnitteilla uusi biisileiri Jersey Smoothin ja Heinon kanssa. Paljon on jo materiaalia mistä levyä voi alkaa parsimaan kasaan ja alkaa pikku hiljaa muodostua juonikaari kokonaisuudesta millaisen haluan. Alkuvuodesta yhden biisin kerkesin jo nauhoittaa, josta on video suunnitteilla. Siinä on vähän erilainen meno, kun EP:llä. Beats Pleasen tausta ja se on vähän enemmän sellainen bängeri ja se tippuu tässä keväällä.