DECIPHER on Kanadan rap-artisteihin syventyvä dokumenttisarja, jonka ensimmäinen jakso julkaistiin keväällä. Featin toimitus soitti dokumentin luojalle ja kysyi miten projekti syntyi.

Kuka sä oot ja mitä sä teet?

– Visa Niemeläinen ja oon kuvaaja/leikkaaja leffahommissa ja tulee tehtyä yleisesti videohommia mainoksista musiikkivideoihin. Valmistuin taideakatemian elokuvalinjalta ja nyt työskentelen täällä Kanadassa.

Miten päätit lähteä Kanadaan?

– Muutin silloisen tyttöystävän perässä tänne, mutta myöskin tän leffa-alan kannalta täällä tapahtuu niin paljon enemmän kun Suomessa. 

Miten sun kiinnostus räppiin syntyi?

– Joskus 6-vuotiaana kuulin Wu-Tang Clania ja Fintelligensiä ja siitä lähtien oon diggaillut. Nykyäänkin aika 50/50 Pohjois-Amerikan ja Suomen materiaalia tulee kuunneltua. Suomalaisista tulee kuunneltua Ruudolfia, Paperi-T:tä ja Viewiä ja Amerikan musasta sit Kanyee, J. Colea ja Drakea.

Kerro tästä ensimmäisestä jaksosta.

– Aika pitkään olin tehnyt muiden ihmisten projekteja ja halusin tehdä jotain omaa ja olla vastuussa kaikesta toteutuksessa. Sit kun olin kuunnellu räppiä aina niin päätin alkaa tekeen tällaisia bio-dokkareita artisteista eri puolilta Kanadaa. Tän ensimmäisen artistin J.C:n olin tavannut musiikkifestareilla, joilla olin kuvaamassa ja hän oli siellä yleisössä. Muistin sit tän linkin ja otin yhteyttä. J.C on Ottawasta Kanadan pääkaupungista ja tässä sarjassa on juonena keskittyä joka jaksossa eri kaupunkiin ja johonkin artistiin siitä kaupungista. 

Miten sä valitset artistit näihin dokkareihin?

– Musiikki edellä ja koitan keskittyä enemmän underground-artisteihin. Haluan leikkauksen toimivan ja siihen haluan tietynlaisen rytmin musiikin kautta. Paljon tulee kuunneltua musaa ja koittanut löytää mahdollisimman kiinnostavia tyyppejä ja tietty haluan artistin olevan kunnolla messissä tässä projektissa. 

Onko Kanadassa kaupunkikohtaisesti erilaisia tyylisuuntauksia?

– Ensimmäisenä tulee mieleen Toronto ja Drake. Se on niin iso artisti, että sen tyylillä on iso vaikutus siihen paikalliseen tekemiseen. Toinen on tää Montreal, sillä tää on ranskankielinen alue ja kaikki isoimmat artistit tekee ranskaksi. 

Onks sulla mietittynä jo seuraava kaupunki mitä käsittelet?

– Seuraavan haluan tehdä tästä asuinkaupungistani Montrealista ja on mietittynä jo mahdollisia artisteja siihen.