Ahkerasti Suomea DJ:nä kiertänyt Loasteeze herätti räppipäiden huomion päädyttyään Masta Acen Euroopankiertueelle DJ:ksi viime talvena ja uudestaan nyt kesällä. Kovasta työtahdistaan lempinimen työmyyrä saanut Loasteeze julkaisi viime viikolla ensimmäisen tuottajasinglensä jenkkiräppäri Fokiksen kanssa. 

Fokis tuli sulle tutuksi ilmeisesti Masta Acen kautta. Mitä muita kontakteja kiertue dj:nä ysärilegendalle toimiminen on poikinut?

Smif & Wessun tuli esiintymään mun synttäribileisiin. Tutustuin myös De La Soulin Maseoon, Grandmaster Flashiin ja viimeisellä keikalla oli myös Lords of the Underground messissä. Sellaisia tyyppejä, joita olen kuunnellut paljon skidimpänä.

Tuliko kiertueella tehtyä biittejä?

Ei tullu. Lähinnä tuli keskityttyä siihen keikkailuun ja sit omaan jaksamiseen. Paljon matkustamista (ois toki ollu aikaa tehä sillon) ja 1,5h keikat nii ei jotenki sit biittienteko onnistunu. Niitä on hyvä tehä kaikes rauhassa tääl Suomessa.

Haluatko paljastaa tulevista tuottajasingleistä jotain?

– Toivottavasti ensi kuussa tulee A-F-R-On kanssa biisi. A-F-R-O on pyörinyt R.A. the Rugged Manin kanssa ja sitä kautta voi olla jengille tuttu. Suomijätkistä Sairas T ja Eino Antiwäkki on tekemässä biisejä myös mun biitteihin. Sitten on tietty tulossa tää Tuomio & Kone levy, jonka oon tuottanut suurimmaksi osaksi.

Oon huomannut näistä sun biiteistä, että pysyt visusti pelkästään ysärisoundin piirissä. Onko sulla hioutunut jokin tietty prosessi niiden luomiselle?

– On, meen levykauppaan, ostan levyjä, meen himaan ja kuuntelen ne. Sit metskailen parhaat samplet ja nauhotan ne. Sitten alan miettimään rumpuja. Yleensä tulee sample, basso ja jokin breikki taustalle rullaamaan ja vielä rummut siihen päälle. Joskus menee 5 minuuttia biitin tekemiseen, joskus tulee tunteja hiottua niitä. Paljon se on siitä samplesta kiinni.

Kokeiletko biittejä tehdessä muita biittityylejä?

– Aika pitkälti mietin sampleja miltä ne kuulostaisi boom bappina. On mulla jotain erilaisempiakin biittejä, kai ne joskus kuullaan jossain ehkä. Niitä on kuitenkin tullu tehtyä omaksi huviksi. Mulle on tärkeää omissa biiteissä se, että ne kuulostaa musalta mitä mä itse haluan kuunnella.

Tuleeko kuunneltua uudempaa räppiä?

– Sellaista Freddie Gibbs, Denzel Curry ja Big K.R.I.T tyylistä, joissa on ne vanhat elementit kumminkin edelleen. Ymmärrän kyllä nää nuoremmat Lil Pump-tyyliset artistit, että niiden tekeminen on enemmän sitä hauskanpitoa, mutta ei ne jotenkin iske itelle. 

Mikä oli sun ensimmäinen tuottama biisi?

– Tais olla NäkemysEro – Krimmin sadut. Silloin oli se Krimin tilanne ajankohtainen, vuosi oli 2014. Seuraavakin taisi olla NäkemysEron biisi.

Paiskit kovasti hommia räpin parissa, mutta tuleeko siitä ähky? Rentoudutko kuuntelemalla sitten lisää räppiä?

– Aika pitkälti joo, mutta oikeasti parasta rentoututumista on katsoa mimmin kanssa Netflixiä. 

Mikä oli kesän kohokohta vai oliko niitä useampia?

– Pääsin nauttimaan säistä kunnolla. Yksi yllättävä oli Löylyn keikka, tosi hyvä fiilis ja sain paljon hyvää palautetta. Toinen oli Masta Acen kiertueen jälkeen paluu Suomeen, kun ensimmäinen keikka oli loppuunmyyty Tavastia Gettomasan levyjulkkareissa. Mellakkafestarit oli kivat jätkien kanssa. Sit kävin pitkästä aikaa uimassa, en ollut pariin vuoteen käynyt. 

Mitäs keikkoja kannattaa laittaa korvan taakse?

– Loasteeze & Friends tapahtumia pari On the Rocksissa. Tässä kuussa ja ensi kuussa, katsoo miten ne menee, että tuleeko niitä lisää. Seinäjoki Hiphop-festivaalit jätkien kanssa lauantaina. Askistoräpit Vantaalla, jossa on Julma Henrin AQF-spessukeikka. Löylyssä on pari DJ keikkaa.

Kuuntele Loasteeze – Make It Clear (feat. Fokis) alta.