Perjantaina ilmestyi DJ Nadan esikoisalbumi nimeltä Back in the Waves. DJ Nada on pitkän linjan tuottaja ja DJ, ja tuttu muun muassa Yo! Kuudes Linja Raps -klubi-illoista, joissa hän soittaa yhdessä Didierin, Tboyn ja J-Lainin kanssa. Back in the Waves on yhdeksän biisin kokonaisuus, jossa on yhdistelty analogista saundia sekä digimaailmaa. Levyllä kuullaan myös Graciaksen, Linda Ilveksen sekä Metatronin vokaalit.

 

 

 

 

– Aloin tehdä levyä jokseenkin tavoitteellisesti noin viisi vuotta sitten. Siinä on myös joitain kappaleita, jotka ovat alunperin sitäkin vanhempia: arkistoista löytyneitä aihioita, joiden pariin olen palannut ja tehnyt eteenpäin. Levyntekoprosessi on tavallaan ollut aika pitkä – olin jollain tasolla ajatellut jo kauan, että olisi siistiä kun olisi oma vinyylijulkaisu olemassa. Mutta tavoitteellinen on toisaalta siinä mielessä väärä sana, että kun olen koko ajan samalla tehnyt duunikseni DJ-hommia ja opiskellut ja muutenkin paljon kaikkea, niin musan tekemisen olen pyrkinyt pitämään sellaisena, että teen sitä itselleni ja silloin kun on fiilistä.

 

DJ Nadan pöytälaatikot pursuavat luonnoksista.

 

– Usein teen musiikkia niin, etten tietoisesti juurikaan mieti, luonnostelen ja soittelen vaan jotain ja annan virran viedä, se on ihan parasta. Jossain vaiheessa oli kuitenkin pakko alkaa vähän organisoida sitä tekemistä levyn muotoon.

 

Back in the Waves -albumi on kasattu suurimmaksi osaksi koneen ääressä, tarkemmin sanottuna Abletonilla. Levyllä on käytetty myös vinyylisampleja ja analogisia syntetisaattoreita.

 

– Siellä on paljon analogista ja digimaailmaa sekoitettuna. Suurin osa siitä ajasta mitä olen käyttänyt levyyn on varmaankin kulunut miksaustyöhön. Sitä tehdessä olen kyllä oppinut tosi paljon ja saanut siihen myös jeesiä etenkin Didieriltä, joka masteroi levyn. On kuitenkin eri juttu miksata esim. vokaaleita ja synia kuin tehdä vaikka samplepohjaisia looppeja.

 

Vokaaleista puheen ollen levyllä kuullaan Graciaksen, Linda Ilveksen sekä Metatronin ääntä. Gracias on tuttu jo vuosien takaa, sillä DJ Nada tuotti muun muassa biisit HKI ja Mon€y artistin ensimmäiselle EP:lle.

 

– Muutenkin kaikki ihmiset, jotka pyysin tuohon mukaan, on mun frendejä ennestään. Ihmisiä, joiden kanssa synkkaa, ja joiden musajutuista diggaan muutenkin.

 

DJ Nada alkoi tehdä musiikkia jo ala-asteella, kun kaveriporukassa räpättiin ja tehtiin räppibiittejä.

 

– Itse asiassa mun ystävä Matias, jonka kanssa ollaan tuotettu tän levyn eka biisi ja joka kulkee nimellä Stuart MSVE, niin sen kanssa tutustuttiin ala-asteella softaan nimeltä MadTracker. Se oli sellainen super simppeli träkkeri jolla tehtiin biittejä. Alun perin kaveriporukassa jollain oli poltetulla cd:llä se MadTracker, sitten se vaan levisi. Sitten aina kun nähtiin niin oli himmeät kuuntelusessiot, että “hei mulla on pari uutta biittiä, nyt fiilataan”. Monien näiden frendien kanssa ollaan edelleen tekemisissä, joiden kanssa silloin tehtiin musaa.

 

DJ Nada ja Marc Fred. Kuva: Simo Pukkinen

 

DJ Nadan oman musiikin luominen oli alkuun varsin samplepohjaista. Nuorempana hän kävi kuitenkin myös muun muassa kitaratunneilla, ja levyprosessin aikoihin hän käväisi myös erään jazzpianistin opissa.

 

– Ihan vaan että pystyisi paremmin soittamaan ja ilmaisemaan itseään soittamalla. En mä kuitenkaan todellakaan mikään virtuoosi ole soittamaan, enkä hirveän syvälle ole mennyt musan teoriassa. Tiedän perusjutut, mutta aika korvakuuloon ja intuitioon oma tekeminen pohjaa. Ja elektronisessa musassa muutenkin se on musta se saundi, joka merkitsee rytmin ohella tosi paljon, ettei se ole vaikka pelkkä melodia tai sointukulku.

 

Back in the Waves -levyllä tärkeänä inspiraationa on toiminut luonto ja meri, sillä DJ Nada on saariston lapsi ja kasvanut Lauttasaaressa.

 

– Usein mulla on metodi, että lähden ulos kävelemään ja juomaan kupin kahvia, sitten jotain alkaa soida päässä ja sitten menen kotiin tekemään musaa. Mutta usein se vaatii tasapainoksi myös sen, että olen ollut viikonloppuna jossain Kalliossa soittamassa levyjä tai juhlimassa tai kuuntelemassa jotain keikkaa. Siksi mä rakastan Helsinkiä niin paljon, että täällä on kummatkin. Yöelämä ja kulttuuri ja samalla kuitenkin luonnon rauha. Se yhdistelmä inspiroi tosi paljon. Inspiraatiota nyt toisaalta on oikeastaan aika vaikeaa määritellä, ylipäätään elämä ja ihmiset ja ihmissuhteet.

 

Toisaalta levy on kokonaisuutena niin instrumentaalipohjainen, että asiat piiloutuvat pinnan alle. Siellä vaikuttavat myös elokuvat, musiikki, ja taide ylipäätään.

 

– Maalaustaide ja valokuvat ja elokuvat inspiroi. Tykkään sikana käydä näyttelyissä. Mä alan salee kuulostaa joltain David Lynchilta kohta, The Art Life… Näistä on vaikea puhua ilman että kuulostaisi kliseiseltä. Tavallaan levyn nimi viittaa luonnon aaltoihin ja kaikenlaisiin aaltoihin mitä täällä ylipäätään ympäriinsä sinkoilee, myös ääniaaltoihin… Sitten siinä on sellaista futurismia, ja samaan aikaan sen yhdistämistä menneeseen sekä ysäri hip-hop -estetiikkaan. Ja on toi levy tosiaan sellaisesta DJ-laiffistakin inspiroitunut, usein jos on ollut hyvä keikka niin on hyvät energiatkin. Vaikka levy kokonaisuudessaan onkin ehkä enemmän olohuonemusaa kuin klubimusaa.

 

DJ Nada nauttii myös muiden kanssa musiikin tekemisestä ja inspiroituu kavereiden projekteista.

 

– Muksusta asti on kuitenkin ollut se porukka, jonka kanssa on jakanut sen jutun. Mutta kyllä mä välillä tykkään tehdä yksin, kummassakin on puolensa. Joskus on ollut omassa päässä vähän synkempi meno, niin silloin olen vetäytynyt musan kanssa omiin oloihini, että nyt mä teen yksin täällä omassa kopissa ja haluan vaan paeta maailmaa. Ja onhan se toisaalta paremmallakin fiiliksellä usein myös fiilis tehdä yksin ja vetäytyä vaan sinne omaan zoneen.

 

Toisaalta oman musiikin soittaminen kavereille on aina tuntunut mielekkäältä.

 

– Olen soittanut tätä levyäkin aika paljon frendeille, ja saanut siitä kiksejä kun näen miten muut fiilaa sitä. Siistiä tietty laittaa se nyt vihdoinkin kaikkien kuultavaksi. Kai sitä sanotaan, että taiteilija tarvitsee yleisönsä.

 

Taiteessa ja musiikissa DJ Nadalle itselleen on tärkeää, että se vie mukanaan, ja että sen kautta avautuu maailma, johon pääsee hetkeksi sukeltamaan.

 

– Toivon että joku saisi mun levystä jotain sellaista. Varsinkin kun olen itse kuunnellut kotimaista musaa, mistä on tullut sellainen tietty fiilis, niin se on ollut extrainspiroivaa. Ehkä tämäkin voi olla jollekin inspiroivaa.

 

Levyä luodessaan DJ Nada meni lähinnä tunnelma edellä.

 

– Kyllä mä joskus kelaan tietoisemminkin, että minkälaisen biisin haluan tehdä, mutta enimmäkseen ne syntyvät hetken fiiliksestä. En ehkä halua selittää kokonaisuutta auki sen enempää. Instrumentaalimusiikissa on se hyvä, että se on aika tulkinnanvaraista. Itse koen, että levy on optimistinen. Mutta jos alan analysoida liikaa niin tulee tosikko-olo, kun just haluaisin että mun musassa on huumoria. Ei se ole kuitenkaan niin älyttömän vakavaa, se on vaan hyvää musaa. Ja samalla tavalla jos menen taidenäyttelyyn niin on siistimpää ainakin ensin katsoa ja kokea sitä taidetta, ilman että lukee heti ne tekstit, että mitä se tekijä on siinä hakenut.

 

Levyn kansikuvassa taas saattaakin piillä pieni arvoitus.

 

– Se on valokuva eikä maalaus, mutta jääkööt loput arvoitukseksi. Joonas Henriksson teki layoutin kansiin, mutta yhdessä mietittiin visuaalista ilmettä, ja olen kyllä tyytyväinen tuohon. Toisaalta albumin nimi Back in the Waves, joka on kuitenkin syntynyt jo pari vuotta sitten, tuntuu nyt kyllä koronan toisen aallon noustessa vähän kohtalon ivalta… Tai ehkä se on toisaalta myös siltä kantilta katsottuna jonkinlainen aikamme kuva.

 

 

Levy saanee osakseen myös jonkinlaiset bileet, mutta mikään ei vielä ole varmaa.

 

– On siitä ollut puhe, että pidettäisi jonkinlaiset levynjulkistusbileet syssymmällä, mut siitä lisää myöhemmin. Sitä ei olla ajateltu vielä niin pitkälle ja monet yksityiskohdat ovat vielä auki, kuten on koko yleinen tilanne klubien osalta syksyllä.

 

Tavalliset DJ-keikkahommat kuitenkin jatkuvat nyt, ja esimerkiksi Yo! Kuudes Linja Raps -klubi pyörii taas tällä hetkellä, joskin normaalin lauantain sijaan toistaiseksi kuun ensimmäisenä perjantaina. Talvella DJ Nada teki musiikkia jääkiekkoilija Susanna Tapanista kertovaan dokumenttielokuvaan Jäänsärkijä, jonka piti tulla maaliskuussa levitykseen Finnkinoon. Koronan takia ensi-ilta jouduttiin kuitenkin keväältä perumaan ja siirtynee ensi talvelle, riippuen pandemiatilanteesta.

 

– Oma musiikki taas on sellaista, että nyt kun levy on valmis ja on tosi vapaa fiilis ja puhdas pöytä, niin katselen rauhassa mitä sieltä tulee. En halua ottaa paineita. Kyllä mä varmaan alan tehdä uutta musaa ja olenkin tehnyt tässä kesällä, sillä siihen on ollut inspiraatiota ja aikaa. Mutta en jaksa lyödä vielä mitään lupauksia ja tavoitteita.

 

Back in the Waves ilmestyi Elossa Recordsin kautta, joka on Marc Fredin vuonna 2018 perustama levylafka. Elossa on julkaissut aiemmin muun muassa Aaro DiCostan sekä PEU:n musiikkia.

 

– Se oli luonnollinen valinta, koska Marc Fred on mun hyvä ystävä ja ollaan paljon keikkailtu yhdessä. Kivaa tehdä ystävien kanssa hommia. Diggaan myös muista lafkan julkaisuista.

 

Albumiin liittyen isoimmat yksittäiset musiikilliset inspiraatiot lienevät J Dilla ja Madlib. DJ Nada on teinistä lähtien kuunnellut paljon Stones Throw Recordsin juttuja. Muutenkin ysäri hip-hop -meininki, kuten vaikkapa DJ Premier ja Diamond D, on ollut vuosien varrella merkittävä juttu.

 

– Muistan kun joskus teininä pohdittiin mun ystävän Paulin kanssa, että yksi elämän vaikeimmista kysymyksistä lienee, että kumpi on kovempi tuottaja, J Dilla vai Madlib.. Mutta mulla on räpin ulkopuolellakin tosi laaja musiikkimaku. Vaikka olen ollut ihan hip-hop kid ja kuunnellut teininä tosi paljon räppiä, niin kuuntelin kyllä muutakin. Himassa saatan nykyään kuunnella vaikka jotain jazzia tai klassista tai rokkia tai ambientia tai teknoa – mä olen aika avoimin mielin musiikin suhteen. Soitan DJ-keikoillakin musiikkia aika laajalla skaalalla.

 

 

Artisti nimeää inspiraatioikseen myös muun muassa Flying Lotusin sekä Dâm-Funkin – modern funk -meininki oli aikoinaan iso juttu. Kotimaisista taas etenkin Ceebrolistics on ollut hyvinkin sydäntä lähellä, samoin Uusi Fantasia.

 

– Varsinkin nuorempana on ollut erityisen inspiroivaa, että hei, joku tässä kaupungissa tekee jotain näin siistiä. Se on kuitenkin eri asia kuin että joku siellä rapakon takana tekee jotain. Etenkin tällä levyllä tärkeitä ovat kuitenkin olleet Stones Throw -vaikutelmat, J Dillan ja Madlibin lisäksi mm. Knxwledge ja Karriem Riggins. Mutta vaikka J Dilla on ollut tärkeä inspiraatio, en ole tietoisesti halunnut kuulostaa liikaa siltä. Mä olin Unkarissa joskus levykaupassa ja siellä oli hylly jonka nimi oli “Dillasque”, sehän on melkein oma genrensä. Mutta olen itse pyrkinyt siihen, että oma levyni ja tyylini kuulostaa täysin omaltani, vaikka siinä yhdistelläänkin eri vaikutteita.

 

Muutenkin DJ Nada on halunnut tehdä biisejä, jotka poikkeavat toisistaan eivätkä kuulosta keskenään liian samanlaisilta.

 

– Välillä joissain tuottajalevyissä saattaa olla aika sama poljento kaikissa biiseissä, mutta olen yrittänyt, että tässä olisi vähän yllätyksellisyyttä.

 

Viime aikoina DJ Nada on tuotantomielessä fiilistellyt mm. Harvey Sutherlandia, Nu Guineaa, Peggy Gouta ja Kaytranadaa, sun muuta melodista, discoon päin nojaavaa tai househtavaa meininkiä.

 

– Mutta ei tämä lopu ikinä, jos alan luetella kaikkia suosikkeja. Lukemattomia inspiraatioita kyllä on, ei pelkkiä tuottajia vaan vaikka ihan niitäkin artisteja joita olen levyllä sämplännyt. En taida niitä paljastaa, mutta niitä voi yrittää tunnistaa. Joskus Suomihiphop.com -foorumilla oli oma osionsa sampleille, sitä luettiin nuorena ihan innoissaan. Sitten löydettiin sellainen WhoSampled.com -tyylinen sivusto, The-Breaks.com, josta löydettiin vaikka mitä sample-biisejä. Se on juttu mikä on tosi paljon itselläni DJ:nä ja musadiggarina avannut asioita, sitä kautta löysi paljon hyvää uutta musaa. Se on varmaan aika klassinen DJ:n kasvutarina, että aloitetaan siitä hip-hopista, sitten löydetään funk ja jazz ja disco ja house, ja niin edelleen… Itsekin on tainnut vähän kokea tämän.

 

 

Kuuntele Back in the Waves Spotifysta:

 

 

… tai Soundcloudista:

 

 

DJ Nada Soundcloudissa

 

Elossa Records Soundcloudissa