Jo kaksi vuosikymmentä suomiräpin kenttää omalaatuisella huumorillaan riivannut Lavis julkaisi hiljattain uuden Jumal Velho EP:n. Räppärillä on laaja diskografia projekteja eri nimillä, mutta skenessä Lavis on pysynyt melko mystisenä hahmona. Featin toimitus soitti artistille ja kyseli kuulumisia.

Sun räpit on kautta linjan olleet aika irrallisia suomiräpin yleisestä narratiivista. Kuunteletko sä räppiä ylipäätään?

– Mä oon kuunnellut kaikenlaista räppiä aina. Omat räpit on aina olleet sitä omaa juttua. Jos lähtisin tekee sitä samaa mitä muut ei se tuntuis enää yhtään omalta. Olis vaan vitun outoa tehdä silleen.

Omiin korviin sun tuotannosta eroaa kuitenkin vähän tää ”Ookkonä Huudeilt”-albumi, oliks tän tekeminen jotenkin erilaista?

– Joo ja se oli siitäkin erilainen projekti, etten ite tuottanut sitä. Siinä oli Kfiedin biitit ja muiden biitteihin innostuu ihan eri tavoin verrattuna omiin. 

Oot monta kertaa lyöny hanskat tiskiin ja ”lopettanut” räppitouhut. Mistä se kipinä siihen tekemiseen on sit löytynyt uudestaan?

– No se oli vaan sitä et kun siihen aikaan tuli dokattua vähän enemmän ja laski sit fiilikset kaiken suhteen niin tuli julistettua ”ei enää ikinä”. Sit tulee niitä innostavampia ajanjaksoja niin taas innostuu kaikesta uudestaan.

Sul nimi on vaihtunu paljon eri projekteihin. Onks niissä ollut jotain merkitystä vai ihan vaan huumoria?

– Laveerreen mä vähän kyllästyin ja lyhensin sitä Lavikseksi ja tarkoituksena oli heittää sillä sit vähän vakavampaa juttua. Sit se Jumal X10 tuli sellaisia sekoiluprojekteja varten. Nyt ei oo tarkoitus enää vaihtaa sitä, menee näiden julkaisualustojen kanssakin vähän sekavaks sellainen. 

Vieläkö biitit syntyy FL-studiolla?

– Joo sillähän ne. Oon mä muitakin kokeillut, mut kun pimputtaa nää biitit tietyllä tavalla niin ei oo ollut syytä vaihtaa, kun tuntee yhden jo niin hyvin. 

Sulla ei oo tapana sampleja käyttää?

– No kyllä mä silloin alkuaikoina käytin paljonkin, koska luulin etten osaisi pimputtaa. Lähin sit kuitenkin kokeilemaan ja huomasin et osasinkin painaa paria nuottia peräkkäin yhteensointuvasti. 2004 tais olla sit viimeinen vuosi kun samplas.

Tää karanteeni on poikinut nyt sitten ajankohtaisen ”Gorre EP:n” ja oot ilmeisesti muutenkin ollut aktiivinen musahommissa?

– Itseasiassa kirjoitin ton Gorre-biisin silloin pari kuukautta sitten, kun se oli vasta Kiinassa puhjennut, eikä ollut tietoakaan mistään karanteeneista. Kesti sit aikaa ennenkö pääsin nauhottamaan räpit ja julkaisemaan. Tein tuossa pääsiäisenä ”Jeesus 2” biisin ja tässä on kolme muutakin biisiä. Yritän saada ne vielä tän kuun aikana ulos. 

Entäs Yli-Bosses tai muut projektit? Onko ollut työnalla?

– Kyl Yli-Bosses jatkuu, mut ei oo vielä lähtenyt käyntiin. Mähän en kuitenkaan oo eristäytynyt mitenkään, et ihan normaalisti oon käyny töissä koko tän ajan ja elämä pysynyt samanlaisena. Se on kivaa, kun ei oo niin hirvee hälinä kaikkialla. 

Ootko keikkaillut ikinä?

– Omien laskujen mukaan silloin joskus 2000-luvun alussa oon ollut kuus kertaa esiintymässä. Nykyään tulee viikottain kyselyjä keikoista, mutta ei mulla oo edes niitä biittejä enää tallessa mitä jengi haluais kuulla. Musaa teen huvikseni ja keikkailu olisi aika vaivalloinen prosessi aloittaa tässä vaiheessa. 

Haluutko heittää loppuun vielä jotain terkkuja?

– Terkkuja Maucalle!