Vähälle huomiolle jäänyt duo El’o on julkaissut ahkerasti musiikkia monipuolisilla tyyleillä parin vuoden ajan. Astelen parivaljakon studiolle Ullanlinnassa ottaakseni selvää mistä tyylit ja aiheet kumpuavat ja mitä on tulossa.

Ketä te ootte ja mikä on El’o?

Taha: Me ollaan räppiduo, joka koostuu meitsistä eli Tahasta ja tästä toisesta jannusta eli El’osta. Tää homma on vähän hankala, kun meidän piti olla El’os, mutta spotifyssä oli jo monta sen nimistä. 

El’o: Tää El’o on lyhenne meidän sukunimestä, kun ollaan serkuksia. Sit mua on aina kutsuttu El’oksi.

Taha: Tehtiin se spotify-käyttäjä tolle sit kun oli tarkoitus tehdä El’on soolo EP, mutta tulin sit kaikkiin biiseihin mukaan ja tuotin kaikki paitsi ekan biitin niin meistä tuli duo. Tehdään silleen, et ollaan El’o ja keksitään sulle uus räppinimi. 

Kertokaa vähän teidän taustoista, miten päädyitte Helsinkiin ja tekemään räppiä?

Taha: Ollaan kumpikin synnytty stadissa. Mä synnyin Kivikossa, josta muutettiin Klaukkalaan.

El’o: Mä asuin Vuosaaressa 10-vuotiaaksi asti ja sitten muutettiin Rolloon. Oon aina ollu räppipää. 

Taha: Meillä on koko suku tosi musikaalisia ja mua on aina kiinnostanut musa. Pappa soitti vanhaa kansanmusiikkia ja meidän setä oli näissä Kiasman etnomusiikkiprojekteissa 2000-luvun alussa. Instrumentteja oli aina himassa ja faija tutustutti mut regeeseen ja Mos Deffiin. Uudempaa räppiä tuli sit El’on kautta kun se tuli kesäisin Rollosta käymään, kuunneltiin Lil’ Bow Wow ja Soulja Boyta ja sit välillä jotain undergroundimpia juttujakin, kuten WC:tä ja Tha Dogg Poundia.

El’o: Asuin Meltauksessa ja sieltä muutin Rolloon hetkeksi ja sitten takaisin stadiin yläasteen jälkeen. Oltiin aluks aika jenkkiräppipuristeja serkun kanssa, ei kuunneltu edes mitään brittijuttuja. Kämppiksen kautta sit viimein innostuin suomiräpistä. Se soitti Hannibalia & Soppaa ja Kemmurua ja sitten alkoi herätä kiinnostus omaan räppäämiseen.

Taha: Joo jäbän eka englannin kielinen verse on legendaarinen meidän kaveriporukassa! Tein itekkin silloin 2010-2011 mun ekoja enkkuräppijuttuja helariäänellä. 

El’o: Ärsytti silloin kun sä olit niin paljon parempi mua enkussa. Onneks sitä mun versee ei oo nauhalla missään.

Taha: Niin suomiräppäreistä sit Gettomasan ja Ruubenin levy muutti käsitystä suomiräpistä lisää ja sitä kautta löyty sit Are ja muut nää Jyväskyläjutut. Tietty myös ne Kemmuru-levyt sai mut arvostamaan suomiräppiä kunnolla. Siinä oli tyyliä, sanankäyttöä ja iskuja riimeissä. Siitä lähtien on kiinnostanut tehdä suomeksi. 

Kertokaa lisää vähän siitä miten te päädyitte tekee musiikkia yhdessä?

Taha: Tehtiin biisejä yhden Kivi-nimellä tekevän homeboyn kanssa kotistudiossa ja soittelin niitä sit El’olle aina kun nähtiin ja toi sit heitti yks päivä, et mennään studiolle. 

El’o: Joo sanoin, et mulla on yks verse ja olin tehny sen yhden ruotsalaisen tuottajan biittiin. 

Taha: Varasin sit studion Tapiolan kirjastosta seuraavalle viikolle ja tehtiin se biisi. Julkaistiin se soundcloudiin ja se keräs pari tonnia kuunteluita ja päätettiin et laitetaan se spotifyyn. Maksettiin se biitti ja sen jälkeen oon ite tehnyt kaikki biitit. El’o on sit keksinyt hyviä teemoja ja hookkeja biiseille. 

Syntyykö kaikki biisit samalla kaavalla?

Taha: No ”Juoksen” biisi on poikkeus. El’o räppäs sen istualteen melkein kokonaan freestylenä ja ääni melko käheänä. Siinä on mukana meidän kaveri Raffe ja se on mun lempi biisi tältä levyltä ja se synty silleen ”off the vibe”.

El’o: Siitä tuli raa’an ja karhean kuulonen.

Onko tässä teidän pitkässä levyssä jokin punainen lanka?

Taha: Valitettavasti mun pitää myöntää, että tää Vielki Elos on meidän vuoden experience, eli tehtiin vuoden ajan biisejä. ”Kehitysalbumi” eli miksaustaidot kehittyi sen aikana ja kokeiltiin vähän kaikkea ja karsittiin sitten kaikki oikeasti paska pois. 

El’o: Me ei haluttu kuitenkaan lokeroitua eli siinä on uudempaa soundia ja klassikkosamplea sekaisin.

Taha: Joo se ”Syssy”-biisi ja shoutoutit tubettaja Villevelille sen biisin soittamisesta. Tuli paljon kuunteluja sen kautta. 

Mites tää kesä, onko ollut aktiivista?

Taha: Töistä lomaa, joten on ollut enemmän aikaa olla täällä studiossa. Omia soolobiisejä tullut ja sitten seuraavaa El’o-levyä.

El’o: Ihan uutta soundii. 

Taha: Lähiaikoina uus musavideo.

El’o: Tän vuoden puolella singleä ja musavideota. Ens vuonna sit jotain pidempää kokonaisuutta.

Taha: Ollaan opittu paljon. Sama teema kuitenkin jatkuu, eli uuden ja vanhan sekoittamista. Myös vierailijoita tulossa paljon seuraaville jutuille. 

Kuuntele ”Skidi Flex”-single alta.