Sini Sabotage julkaisi perjantaina ensimmäisen täyspitkän albuminsa sitten vuoden 2013 esikoislevyn. Feat tavoitti artistin muutama päivä ennen albumin nimeltä Blueberry Makkonen julkaisua, kun odotus alkoi olla huipussaan. Lue haastis alta!

 

 

Eletään tiistaita 4.8., kolme päivää ennen kuin Blueberry Makkonen näkee päivänvalon. Mitä Sini Sabotagen elämään kuuluu just tänään?

 

– Oikein hyvää. Ihanaa kun saa puhua omasta musasta. Kyllähän tässä odotellaan levyn tulemista kuin joulua. Aika rankka ja raju kesä ja kevät takana, kuten enemmän tai vähemmän meillä kaikilla. Festareiden perumiset ja levyn siirtyminen eteenpäin koko ajan uudestaan ja uudestaan oli kyllä todella raastavaa. Että eikö tämä piina ikinä lopu? Nyt kun levyn ilmestyminen on niin lähellä, alkaa olla hyperaktiivinen meno päällä. Totta kai pieni jännityskin, mutta innolla odotan, että jengi pääsee kuuntelemaan uutta levyä.

 

Sini ei ole uskaltanut odottaa tai toivoa minkäänlaista erityistä vastaanottoa levylle. Levikset repee nosti sekä riman että odotukset niin korkealle, että niihin oli lähes mahdoton yltää. Kunnon tauko teki siksi hyvää. 

 

– Tavallaan tämä on aika ihana tila, kun ei osaa odottaa mitään. Tuntuu pitkästä aikaa siltä kuin aloittaisi puhtaalta pöydältä, ihan kuin olisin julkaisemassa ekaa albumia. Leviksien jälkeen meni pitkä aika, että odotukset jäivät vajaiksi, koska ne odotukset olivat niin suuria. Mutta ihanaa, että osaan vihdoinkin muistella sitä lämmöllä ja ylpeydellä. Niin pitkään se oli tiedätkö niin raastavaa paskaa (nauraa). Oli vaikeaa nauttia siitä kaikesta, mutta nyt sitäkin osaa katsoa ilolla.

 

Lue mun huulilta -EP ilmestyi 5 vuotta sitten, ja sen jälkeen ilmoille tipahti muutamia yksittäisiä biisejä siellä täällä. Sini on kuitenkin viettänyt suhteellisen hiljaista eloa musiikkirintamalla, kunnes tänä vuonna pihalle putkahti peräti kolme singleä ennen varsinaisen levyn ilmestymistä. Siihen, että aktivoituminen tapahtui juuri nyt, ei ollut mitään konkreettista syytä, pelkkä nälkä omaa duunia kohtaan. Siinä missä monet artistit viettävät paljon aikaa studiolla ja tekevät biisejä jatkuvalla syötöllä, on Sinillä tapana viedä biisit mahdollisimman pitkälle oman pään sisällä ennen kuin alkaa niiden auki kirjoittaminen.

 

– Mulla on aika vähän pöytälaatikkobiisejä. Nyt niitä idiksiä alkoi tulla vähän tahtomattakin, ja ne alkoivat olla niin herkullisia, että niitä oli pakko viedä eteenpäin.

 

Yhtäkkiä Sini huomasi viettävänsä yhä enemmän aikaa studiolla. Alun perin koko levy lähti kuitenkin rakentumaan biisileirin kautta.

 

– Mulla ei ikinä elämässäni ollut ollut biisileiriä, ja mä ajattelin että no, voihan sitä kokeilla, tietääpähän minkälaista se on. Kun menin sinne niin tuli heti ihana fiilis, että nämä kaikki tyypit ovat täällä mua varten tekemässä, ja vaikka tein sielläkin selväksi, että räppini haluan kirjottaa itse, niin siitä kokonaisuudesta tuli tosi hyvä fiilis.

 

Kuva: Saara Taussi

 

Vaikka leiriltä jäi loppujen lopuksi vain yksi biisi levylle ja albumin muut biisit ovat alusta loppuun itse tehtyjä, aukaisi biisileiri sisäisiä lukkoja ja potkaisi prosessin käyntiin. Sitten se oli menoa.

 

– Sitten niitä biisejä alkoi tulla hyvää tahtia. Siksi se oli mulle auttava tapa. Mä olin vähän paatunut siihen, että multa odotetaan vain tiettyä saundia, ja jos en sitä tarjoile, niin voin jäädä himaan kun ei kukaan ole kiinnostunut. Mulla oli pitkään vaihe, että yritin paatuneesti vain palvella kuulijoita, enkä tehnyt musaa, jota itse haluan tehdä. Mutta siitähän kaikki lähtee, siitä intuitiivisesta kelasta, että miltä Sini Sabotage tänä päivänä kuulostaa.

 

Dokumentaarinen tositelevisiosarja Iholla oli tämän suhteen herättävä kokemus. Jaksoja katsoessaan Sini huomasi itsestään jotain, joka yllätti:

 

– Mä en ymmärtänyt kun mä kuvasin niitä jaksoja, kuinka lannistuneena ja lyötynä mä menin sinne levy-yhtiöön kyselemään, että “mitä te haluaisitte että mä tekisin”. Mä en oikeasti ole se tyyppi yhtään, mä en tunnista itseäni tuollaiseksi ihmiseksi alkuunkaan, ja kun näin sen telkkarista, että toi on mä, niin se oli tosi herättävä kokemus. Että ei jumalauta, eihän tämä näin voi näin mennä. Sitten mä päästin hetkeksi kokonaan irti, että jos mä tuolla asenteella lähden tekemään musaa, niin on parempi, että en tee ollenkaan.

 

Irti päästämisen myötä jostain syvältä alkoi luonnostaan kummuta uutta saundia. Sini ei ole koskaan ollut tekijänä se tyyppi, joka istuu alas ja päättää kirjoittaa jotakin, vaan enemmänkin ideat heräävät satunnaisissa tilanteissa, jolloin ne on pakko kirjoittaa äkkiä ylös.

 

– Siitä mä olen aina nauttinut luovassa työssä, että saa itsekin jälkeenpäin miettiä, että keksinkö minä tuon? Minäkö tuon kirjoitin? Niitä fiiliksiä yritän metskata.

 

Uudella levyllä Siniä kiinnosti leikitellä aiheilla, jotka heräsivät siitä, että artisti elää nykyään täysin erilaista elämää kuin Leviksien aikaan. Levyllä kuullaan kokonaan uusi puoli Sabotagesta, joka on kasvanut 7-8 vuotta välissä.

 

– Musta oli kiva leikitellä ajatuksella, miten räppäri integroituu aikuisen naisen elämään, ja pitää hauskaa sillä aiheella. Ihan ei vielä ole valmis, on välimaastossa, ei ole skidejä eikä omakotitaloa, mutta ei kuitenkaan enää kuulu siihen nuorisoon, joka rällää kossua suoraan pullosta. Se hauska ja outo välimaasto on muokkaantunut Blueberry Makkosen muotoon.

 

Kokonaisuus muokkautui lopulta sellaiseksi kuin Sini oli alun perin halunnutkin, eikä levyllä oikeastaan ole asioita, jotka olisivat jääneet kaivelemaan. Ensimmäiseltä levyltä löytyi enemmän yksityiskohtia, jotka jäivät vaivaamaan, mutta tällä levyllä Sini uskalsi päästää irti ylimääräisestä pilkunviilaamisesta. Sen sijaan hän päätti olla välittämättä jokaisesta pienimmästä omaan korvaan särähtävästä saundista.

 

– Siksi levy tuntuu kokonaisuutena eheämmältä, eikä jää keloja, että vitsi kun olisin tehnyt toisin. Tämän levyn sai tehdä kaikessa rauhassa ja fiilistellä omaa musiikkia – siitähän se lähtee, että sulla on aikaa fiilistellä sitä saundia, jonka myötä sulla tulee uusia idiksiä. Eikä siitä, että se pitää hakata väkisin maaliin. Siinä mielessä olen todella tyytyväinen kokonaisuuteen. En vaihtaisi tai muuttaisi mitään.

 

 

Levyn piti tulla jo toukokuussa, mutta kun koronan takia festaritkin peruttiin, halusi Sini jäädä katselemaan tilannetta ja odottamaan sopivampaa julkaisuajankohtaa. Kun kesän alussa BLM-liikehdintä valtasi sosiaalisen median lisäksi monen ihmisen mielen, halusi Sini yhä odottaa ja antaa koko huomion ja omankin keskittymisensä olla suurissa ja tärkeissä asioissa, kun niistä nyt vihdoinkin suureen ääneen puhuttiin. 

 

– Levylle on oma aikansa, ja se on nyt. Totta kai keväällä oli vaikeaa, kun levy oli ollut valmis niin pitkään. Halusin vain saada sen pihalle ja jatkaa eteenpäin, enkä istua sen päällä odottamassa. Samaan aikaan mua pelotti, että entäs jos joku tekee saman aiheen tai samantyyppisen kokonaisuuden siinä välissä! Mua jostain syystä kuumottaa tuollaiset tosi paljon, ja siksi mä halusin valmiin levyn suoraan ulos. Nyt kun levy viimeinkin tulee, mua pelottaa, että tuntuuko se enää miltään. Se on ollut mulle valmis niin pitkään. Mutta kyllä mä uskon, että kun sen näkee omin silmin siellä Spotifyssa, niin kyllä se kela siitä muuttuu.

 

Levyltä julkaistiin ensimmäisenä single nimeltä Käärmeet. Biisi on saanut huomiota särmikkään aihepiirinsä vuoksi, ja etenkin lause “Mäki olin eka et girls unite, mut siitä tuli vähän liikaa puukkoo selkään” on herättänyt kysymyksiä. Sini ei kuitenkaan haluaisi, että kappaletta määritellään yhden lauseen takia liikaa sukupuolen kautta, vaan siinä puhutaan enemmänkin hännystelijöistä yleisesti.

 

– Se että mimmit tekee yhdessä oli mulle tärkeä juttu jo 09-biisin aikoihin. Mulla oli kuitenkin se ongelma, että siinä kohtaa kun mä olin iso ja mainstream, ja kaikki ne ympärillä pyörivät mimmit oli aloittelevia, niin tuli sellainen olo, että mua käytettiin ponnahduslautana enemmän kuin että mun kanssa olisi oikeasti haluttu tehdä töitä. Mä odotin jengiltä tosi paljon näyttöä, mutta mä en saanut muuta kuin puhetta. Käärmeet-biisillä halusin tuoda esiin sen, että mä olen aina halunnut jeesata naisia, kuten tänäkin päivänä haluan, mutta kun sitä puolta käytetään mussa hyväksi, se on tosi surullista.

 

Biisissä Sini halusi sanoa ääneen ja varoittaa jengiä, että ei tarvitse tulla yrittämään enää. Samoin kuin moni muu, joka on käynyt ison pyörityksen läpi, Sini sai kokea, että haipin laskiessa myös itsetunto mureni.

 

– Sä olet siinä vaiheessa vähän hukassa, että kun ennen riitti tehdä intuitiolla ja kaikki lähti, ja yhtäkkiä mikään ei lähdekään, niin totta kai sä olet ihan pihalla, että mitä tässä enää voi tehdä. Tietynlaiset ihmiset haistavat sen, että tuonne pääsee nakertamaan. Freddie Mercury sanoi hyvin Bohemian Rhapsody -elokuvan ilmestymisen aikaan, että hedelmä on pilalla kun kärpäset alkaa lennellä ympärillä. Se kosketti ja osui ja upposi minuun itseeni, koska mä koin sen sillä tavalla. Sitten sä uskot kaiken mitä sulle sanotaan, totta kai kun sä olet ihan pihalla, ja sitten sä huomaat, että ympärillä on käynyt täystuho ja sua on vedetty kuin pässiä narussa, etkä sä ole tajunnut mistään mitään.

 

Sini on aina vaalinut itsessään sitä piirrettä, että uskoo ihmisistä mieluummin hyvää kuin pahaa, ja haluaa antaa kaikille mahdollisuuden. Ensimmäisen levyn hullunmyllyn myötä kyynisyys meinasi kuitenkin tulla liiankin tutuksi, mikä tuntui surulliselta, sillä mieluummin Sini haluaisi edelleenkin ylläpitää toiveikasta puolta itsestään.

 

– No, omia rajoja on opeteltu kunnolla, ja se jos joku on tärkeää.

 

Kuva: Saara Taussi

 

Levyllä kuullaan featit Pyhimykseltä, Vestalta ja Seksikäs-Suklaalta. Artistivieraita ei suunniteltu erikseen, vaan oikeat tyypit löytyivät biisien myötä, jotka suorastaan huusivat juuri näitä nimiä.

Vuosi ennen albumin tekemistä Sini oli tutustunut Vestaan.

 

– Mulle teki tosi hyvää olla ihmisen kanssa, jota ei oltu lannistettu koko Suomen kritiikillä, ja jolla on sama palo ja intohimo musaa kohtaan, jonka mä miellän itselleni vahvasti. Vestan kanssa oli voimaannuttavaa keskustella musasta ja aiheista, ja myös hänen työskentelytapansa oli mulle inspiroiva. Mä aina mietin, että vitsi jos joku biisi tulee mihin Vesta sopii, niin mä haluisin ehdottomasti sen.

 

– Illuusio on ainoa vähän vanhempi biisi tuolta levyltä – se on tehty 2017 – niin se pompsahti mun muistin syövereistä, ja siitä tuli olo, että Vesta sopisi siihen niin hyvin. Jengi varmasti kelaa Vestan featin nähdessään, että siellä on joku iso kertsi, mutta sitten se onkin tavallaan Vestan oma yksityiskohtaisempi panostus siihen aiheeseen. Me mentiin studiolle, ja kun mä kuulin ne Vestan raidat niin olin vaan että joo, näin tämän pitää mennä. Oli tosi kiva olla yhdessä studiolla ja mahtavaa saada hänet levylle.

 

Samaa Sini sanoo Pyhimyksestä ja Seksikäs-Suklaasta. Pyhimys oli parin vuoden ajan ollut Sinin A&R, joten oli helppoa pyytää mukaan tyyppiä, jonka analyyttistä puolta ja mielipiteitä musiikista Sini valmiiksi arvosti. €ero, biisi jossa Pyhimys on mukana, tipahti jo kerran levyltä pois, mutta tuli viime hetkellä takaisin.

 

– Mietin että kun räpätään rakkaudesta €eroon, niin kukahan voisi vetää sen ihan päätyyn asti. No kukakohan! Eipä kauaa tarvinnut miettiä.

 

Syksyllä Sini toivoo pääsevänsä keikoille esittämään uutta musiikkia, mutta kaikki on vielä auki, kuten on tällä hetkellä kaikilla ihmisillä ehkäpä koko maapallolla.

 

– Toivoisin että pääsisin tekemään kaikkea levyn ympärillä, mutta aika näyttää. Vuodesta 2020 ei hirveästi uskalla ennustaa pitkälle, kun näköjään ihan mitä vaan voi tapahtua. Tämä on todella kreisiä aikaa. Meille artisteille koronatilanne iski niin pahasti ja tulee vaikuttamaan niin pitkään, että pitää olla aika sinut sen asian kanssa, että tämä on vain tällainen tosi kallis harrastus. Että katellaan parin vuoden päästä jos tilanne alkaisi olla normalisoitunut. Mä yritän kuitenkin pitää lipun korkealla ja pysyä toiveikkaana, että kyllä me ollaan se pahin nähty. Kovasti toivon että pääsisi keikoille, mutta eiköhän se aika vielä koita. Pikkujoulusesonkikin on vasta alkamassa. Kauheeta että olen jo pikkujouluissa, hädin tuskin on elokuu vaihtunut nyt!

 

 

Kuuntele levy Youtubesta:

 

 

Kuuntele Spotifysta: