MEGA-Ertsin uudella biisillä jorataan MEGA-Epidemian tahtiin eikä vähästä hätkähdetä. Kappale antaa esimakua MEGA-Ertsin vappuna julkaistavasta esikoisalbumista.

 

 

Näinä aikoina kun uutisia on lähestulkoon mahdoton seurata ilman että törmää hysterian lietsomiseen, masentavissa olosuhteissa vellomiseen sekä synkkien tulevaisuusskenaarioiden kauhistelemiseen – no okei, mikään näistä ei sen kummemmin kyllä poikkea normiuutisoinnistakaan – on kaikenlainen paniikkiaiheiden kääntäminen huumoriksi erittäin tervetullutta.

 

Kun asiat, joita normaalisti käsitellään matalilla ja synkillä äänillä ja joiden ympärille helposti kehittyy pelon ja hyssyttelyn ilmapiiri, poimitaan keskipisteeseen olosuhteisiin, jotka ovat ilon ja hauskanpidon täyttämät, tapahtuu jotain maagista: pelolta katoaa voima.

 

MEGA-Ertsin uusin single tekee juuri tällaisen poppaskonstin. Sen keskiöön on poimittu se, mikä jokaisen ainakin nyt vähänkin uutisia seuraavan takaraivossa väkisin pyörii, ja jonka ympärille mediakoneisto parhaillaan luo niin isoa haloota, että kohta jäävät sarsit ja hullun lehmän taudit auttamatta kakkoseksi. Ja sehän on tietysti… KORONAVIRUS. Eli MEGA-Epidemia, kuten MEGA-Ertsi virne suupielessä esittää.

 

Biisissä poimitaan kaikki ne elementit, joita valtamedia käyttää pakokauhun lietsomiseen, ja käännetään ne koskemaan MEGA-Ertsin uutta musiikkia. Käänne on varsin huvittava, kun kontrasti alkuperäisen, globaalin mittakaavan pahimmillaan tappavan viruksen ja tämän reippaan riemukkaan, pohjoismaiden syvyyksistä kajauttavan dancehall-artistin välillä kasvaa melkoisen mittavaksi: “Hälytys huutaa media / Tää kama leviää ku pandemia”.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Wu-Han Clan 😷 #megaepidemia • • • 👯‍♀️ @elviida @katjukatjukatju 📸🎬 @twentyone.fi @bubbavincent @kaulusinternational

Henkilön MEGA-Ertsi (@megaertsi) jakama julkaisu

 

MEGA-Epidemiassa otsikoiden keskipisteessä on siis MEGA-Ertsin uusi musiikki, ja yleisilmapiiri rätisee sähköistä jännitettä yksinomaan siksi, että kyseinen artisti tiputtaa niin auttamattoman bängeriä tavaraa. Kansa sekoaa, sillä: “Megalta uus sinkku tulossa / Hengityssuojaimet lopussa”. Lehdet eivät muusta kirjoitakaan, varoituksia satelee ja hommat eskaloituvat. Kuulostaa liiankin todenmukaiselta, mutta sillä erotuksella, että me valitsemme seota kyseisellä tavalla vain kun on kyseessä jokin mahdollisimman negatiivinen ja tuhoisa.

 

Biisi on humoristinen ja käyttää taitavasti hyväkseen valtavirrassa hyödynnettyjä keinoja vaikuttaa kansaan, mutta naurun ja viihtymisen alta nousee ajatus siitä, kuinka huolestuttavaa on, että dynamiikka on juuri tällainen. Miksi on niin absurdi ajatus, että mediassa juhlittaisiin positiivisia asioita? Miksi onnellisemmat aihepiirit pitää lähes poikkeuksetta kategorisoida yksinomaan viihteen ja kulttuurin puolelle, kuin kyseessä eivät olisi normaalit ja arkiset olosuhteet ja tavallisten ihmisten henkilökohtaiset saavutukset, jotka ansaitsisivat tulla kuulluksi muissakin konteksteissa? Iloa ja onnistumista käsittelevät tapahtumat nousevat korkeintaan pikku-uutisiksi, joiden tehtävä on lähinnä värittää kivasti ja nätisti niitä oikeita uutisia, jotka pohjautuvat huoleen, suruun ja pelkoon.

 

MEGA-Ertsiltäkään nämä seikat eivät mene ohi, vaan räävittömyytensä läpi kappale kritisoi vallitsevia puitteita ja käytäntöjä, eikä pelkästään uutisointiin vaan koko ilmiöön liittyen. Biisi ei ole pelkkää riehaantumista oman tuotannon tiimoilta, vaan se ehtii ottaa kantaa nyt koronaviruksenkin myllätessä herääviin kysymyksiin: “Myrkkyjä kokataan laboratoriois / Doupeilla dropataan jengii ku dominoit”. Kuinka puhtaasti on kyse luonnollisesti muuntautuneesta viruksesta, jonka armoilla me täysin omista toimistamme riippumattomina olemme, vai onko koko homman takana kenties jälleen kerran ihmisen itsekkäät ja vääristyneet tarkoitusperät? “Miks et ollut läsnä, sua varotettu on tästä / Ku skeidat osuu tuulettimeen on jo liian myöhästä”.

 

Tässäpä siis vinkki uutistoimistojen isopomoille, joiden motiivina toimii tosiasioiden puolueettomasti esittämisen sijaan klikkien metsästäminen ja huomion kerjääminen: kannattaa tsekata MEGA-Ertsin biisi ja pohdiskella mikä siinä saa mielen askartelemaan ilmiön parissa syventyneemmin ja kokonaisvaltaisemmin kuin yksikään pelon ilmapiirillä pelaava uutinen tähän mennessä on saanut. Voisiko jopa olla niin, että kauhuskenaarioiden levittäminen EI ole ainoa tapa lähestyä isoja aiheita? Huhhuh, shokkiuutinen!