15 -vuotias, Porvoosta ponnistava Joel on selkeästi yksi tulevaisuuden isänmaan toivoista iskulinjaräpin saralla. 12- vuotiaana freestyle -räppäämisen kavereidensa kanssa aloittanut nuorukainen on osallistunut Rap SM -kisoihin jo kahdesti ja viimeisen puolentoista vuoden ajan räppärinalku on keskittynyt myös omien aktuaalisten biisien kirjoittamiseen. Ensimmäinen julkaisu, Kultainen Keskitie -biisi on eetterissä.

Featin toimitus otti yhteyttä vuonna 2013 UKY Crew -kollektiivin perustaneeseen Jonihey’hin, joka on ottanut nuoren räppärilupauksen suojiinsa. Jonihey (oikealta nimeltään Joni Heinonen) asuu ja toimii logistiikkayrittäjänä Lahdessa, josta käsin sekä päivätyönsä, että omien musiikkiprojektiensa ohella auttaa nuorempia tekijöitä intohimoisella otteella. Heinosen oma räppidiggailu lähti JVG:n Mustaa Kultaa -levystä, jota ennen kaikki aika kului enemmän tai vähemmän rock -bänditouhujen parissa. Mies kuvailee ensikohtaamista Joelin kanssa seuraavasti:

“Tavattiin Jollen kanssa ekan kerran, kun toinen lahjakas nuori räppäri Ahti toi hänet studiolle. Pojat heitti siinä freestylea ja jäin vaan suu auki ihmettelee, miten noin nuori jäbä sylkee niin hyvin, gaad dämit!”

Jonihey puhuu itsestään yleishustlerina, joka järjestää asioita, tukee ja tsemppaa nuorempia artistinalkuja. Mies on itse julkaissut musiikkia jo 12 vuoden ajan ja kokemus on opettanut mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

“Ei sitten tarvi nuoremman polven dalsia ihan niin kivistä tietä. Vaikka kivinenhän siitä tulee joka tapauksessa, jos siitä ammatin haluaa.”

Suojattiaan Jonihey kuvailee erittäin nälkäiseksi, rohkeaksi ja vastaanottavaiseksi. Nuorukainen vaatii itseltään todella paljon, eikä mene siitä mistä aita on matalin. Joelin kohdalla kyseessä ei ole rakennettu brändi, jolle vanhemmat taustahahmot haamukirjoittavat materiaalia, vaan räppäri kirjoittaa jokaisen laininsa itse. Myös osallistuminen Rap SM -kisoihin 13 -vuoden iässä kertoo paljon kantajansa selkärangasta ja peräänantamattomuudesta. Kyseisissä kisoissa ei ikäsarjoja ole, joten vastaansa Joel on saanut huomattavasti itseään vanhempia moottoriturpia. Heinonen heittää myös kiitokset jo mainitulle Ahti -nimiselle nuorelle räppärille, jonka kanssa Joel sparrailee itseään paremmaksi ja paremmaksi.

“Jolle kuuntelee ja on tosissaan tän homman kanssa.”

Kaikki Joelin materiaali äänitetään aiemmin Universal Musicin ja tätä nykyä Monsp Recordsin rosterissa olevan Daniel Okaksen studiolla Lahdessa ja Jonihey kutsuukin Okasta luottotuottajakseen.

“Propsit Okakselle, todella lahjakas tuottaja ja muusikko!” 

                                                      *****

Joel alkoi kuuntelemaan räppiä kuudennella luokalla ja hyvin pian sen jälkeen kiinnostus freestylea kohtaan heräsi. Ensimmäisiä kosketuksia Suomiräppiin oli Mc Kosolan Ja Akan (nykyään Altis) legendaarinen radiobattle. Ensimmäinen osallistuminen oikeisiin battleihin tapahtui vuonna 2017, eikä kyseessä ollut mikään vaatimaton sisäpiirikisailu, vaan Rap SM– kilpailut. Kysyttäessä tapahtumaa edeltävistä fiiliksistä, Joel toteaa:

“Tottakai aluks jännitti, kun en osannu edes mikkiä pitää kunnolla, haha! Mut kyl mä digaan olla lavalla ja esiintyä ihmisten edessä. Se on ollu mun vahvuus esimerkiks koulun suullisissa esitelmissä.”

TSEKKAA JOLLEN VUODEN 2018 RAP SM -BATTLE:

Seuraavana vuonna Joel osallistui kisoihin uudestaan ja kuvailee Mac Hasaa vastaan ottamaansa battlea parhaaksi suorituksekseen tähän mennessä, vaikka häviö tulikin. Mahdollisuuttaan opetella ja kehittyä UKY Crewin siipien alla nuori mies arvostaa suuresti ja kokee oppivansa paljon musiikista  vanhempien tekijöiden parissa. Youtubeen julkaistun esikoisbiisin Kultainen Keskitie artisti kertoo julkaisseensa pelinavausmielessä.

“Halusin saada jonkun biisin ulos, et jengi kuulee musta ja reagoi jotenkin. Ja hyvää palautetta on tullut ja se motivoi tekemään lisää.”

Joel luonnehtii freestylen vaikuttaneen tekemisiinsä lähinnä riimien teknisyyden ja puncline -varaston laajuuden kautta. Ohessa syntyy myös asetelma, jossa kirjoitettujen biisien on oltava aina parempia, kuin mihin vapaalla pudottamisella kykenee. Kyseisen ajatuksen nuorukainen paljastaa omineensa Gettomasalta, joka onkin selkeästi suurin kotimainen esikuva. Ulkomaisista artisteista esiin nousee Merkules, jonka iskulinjat ja flow ovat omaa luokkaansa ja joka tuhoaa tyylistä tinkimättä jopa pop -artistien hittitaustoja.

Varsinaista tiukkaa suunnitelmaa koskien julkaisuja tai muuta vastaavia liikkeitä nuorelle räppärillä ei ole ja kesä on mennyt juuri niin, kuin se yläasteikäisellä kuuluukin mennä; fiilistellen. Tulevana syksynä ja talvena on koulun ohella taas aikaa olla studiossa ja Jollen innosta päätellen siellä tulee myös paljon tapahtumaan. Joka tapauksessa tulevaisuus, niin Jollen kuin Suomiräpinkin, pitänee sisällään jännittäviä asioita puhemusiikin tekemisen alettua jo näinkin varhaisessa vaiheessa.

 

TSEKKAA ENSIMMÄINEN JULKAISU “KULTAINEN KESKITIE: