Sini Sabotage julkaisi hiljaiselonsa jälkeen viime perjantaina voimakkaan biisin Käärmeet, jossa pohditaan mitä inhimillisyys tarkoittaa sekä asetetaan viimeinkin rajat.

 

 

Monissa uskonnoissa ja henkisissä traditioissa opetetaan toisen posken kääntämisen periaatteesta. Kun joku tekee sinua kohtaan väärin, on vaihtoehtona joko jatkaa vihan ja katkeruuden ketjua lähtemällä riitaan mukaan, tai sitten pysäyttää negatiivinen kierre ja suhtautua pahantekijään vihollisen sijaan ystävänä, jo valmiiksi anteeksi antaen.

 

Opetuksessa on hieno ja ylevä ydin, jota seuraamalla varmasti monet sodat ja pahoinvoinnin pesäkkeet saataisiin romutettua, mutta ihan aina ei yksinkertaisesti kannata vetää sitä zen-mestarin viittaa päälleen ja väkisin suhtautua tyyneydellä ja rakkaudella silloin kun itseä vastaan rikotaan. Sini Sabotage kertoo miksi.

 

Uutuusbiisi Käärmeet pureutuu mentaliteettiin, jonka pohjalta valitettavan moni yhteiskuntamme osa-alue pyörii, sekä jonka mukaan iso osa meistäkin ainakin silloin tällöin elämässään toimii, kun vaihtoehtona on lähteä ikävään leikkiin mukaan tai sitten yksinkertaisesti hävitä. Biisissä käydään läpi asenteen syntymekanismia, avoimesta ja rakkaudellisesta lähtöpisteestä siihen hetkeen kun on pakko vetää suojukset päälle ja ovi kiinni niiden edestä, jotka eivät ole valmiita pelaamaan rehellisemmillä ja hyväntahtoisemmilla säännöillä.

 

Kuten muun muassa YleX:n artikkeli ketoo, sijoittuu kappale ajallisesti vuosien taakse siihen hetkeen vuonna 2013, kun Sini Sabotagen megahitti Levikset repee oli julkaistu. Siitä seurasi kuukausia kestänyt pyörremyrsky, kun artisti yritti samaan aikaan tuomaroida Idolsia, vetää menestysbiisinsä pohjalta sovittuja lukuisia keikkoja sekä pusertaa uutta, entistä suurempaa hittiä. Samalla ympärillä alkoi pyöriä ihmisiä, jotka sopuisista sanoistaan huolimatta eivät halunneet mitään muuta kuin hyötyä artistin julkisuudesta ja asemasta.

 

 

Paljon vähemmästäkin alkaa mieli kupruilla, ja kuten Sini Sabotage Universal Musicin tiedotteessa sanoo: “Käärmeet kertoo siitä ahdistuksesta kun susta tuntuu että kaikki ihmiset sun ympärillä tahtoo sulle pahaa, mikä ei tietenkään pidä paikkansa.” Ehkä eivät kaikki, mutta riittää kun osa ympärillä pörräävästä porukasta on pahat mielessä. Sanotaan, että olet viiden läheisimmän ihmisesi summa – jos vietät eniten aikaa tyyppien kanssa, jotka vehkeilevät selkäsi takana ja haluavat hyötyä sinusta sen sijaan että arvostaisivat sinua ihmisenä, ei varmastikaan ole hyvä idea jäädä pitkäksi aikaa samaan porukkaan. Ellei sitten itsekin halua alkaa nähdä maailmaa myrkyllisen filtterin läpi.

 

Vaikka aiheen voisi nähdä hyvinkin synkkänä ja negatiivisena, on biisi itse asiassa varsin rohkaiseva. Siinä ei nimittäin pudota samaan ansaan kuin mitä vastaan siinä taistellaan, vaan sen välittämä energia on terve ja voimakas. Sen sijaan että jäisi olosuhteiden armoille uhrina kärsimään, tai vaihtoehtoisesti alkaisi käyttäytyä yhtä lierosti kuin elämään valuneet ihmiset, saadaan vaikeudet käännettyä elinvoimaksi, jonka avulla uuvuttavista ihmisistä ja häijystä ilmapiiristä ravistaudutaan kokonaan irti: “Mä oon ollu hidas oppimaan mut kato vaan / Oon ku taikuri ku saan nää matelijat katoomaan”.

 

Siinä mielessä biisi ilmentää kuin ilmentääkin toisen posken kääntämisen periaatetta, vaikka ei ehkä sillä kaikkien perinteisimmällä tavalla. Nimittäin sen sijaan että suhtautuisi vaikeisiin ihmisiin ja ikäviin tilanteisiin hyväksyvästi ja rakastaen, on yhtä lailla arvokasta osata lausua ei, asettaa rajat ja lähteä silloin kun itseä kohtaan rikotaan.

 

Tilanteesta poistuminen voi palvella kokonaisuutta paljon suuremmin kuin yritykset pysytellä kaiken keskellä ja sieltä käsin yrittää nousta vaikeuksien yläpuolelle – olennaista lienee kuitenkin se, millä asenteella itse toimii, jääkö virittelemään kostonhimoisia suunnitelmia vai siirtyykö rauhassa eteenpäin ja oppii tulevaisuutta silmällä pitäen jotain uutta. Kuten Sini Sabotage Universal Musicin tiedotteessa vielä lausuu: “Mulle oli kova koulu ymmärtää ettei kaikkiin ihmisiin voi luottaa, eikä kaikki halua sulle aina pelkästään hyvää. Mä itse kuulen tässä biisissä tosi vahvasti sen itsevarmuuden, kun vihdoin pystyy sanomaan ääneen, ettei mulle saa tehdä noin. Se on ihan mielettömän voimaannuttavaa.

 

Kreikkalaisessa mytologiassa käärmeellä on tärkeä rooli maailman luomisessa. Sen sijaan että valitsisi ilmentää eläimestä sen mahdollisia roistomaisia puolia, voi käärmeen siis nähdä symboloivan myös uutta alkua. Valinta on meidän.