Tervetuloa Kuben aikakoneeseen! Nyt hypätään vuosia taaksepäin niihin päiviin kun edes kaikkivoipa internet ei pystynyt tarjoamaan muusikoille apuja siinä, kuinka tuottaa musiikkia.

 

Kuben perjantaina 5.7. julkaistussa Reseptissä kerrataan sitä, mistä kaikki aikanaan lähti, mitkä keinot silloin olivat käytössä ja mikä sytytti sen tulen, joka sai artistin astumaan sille polulle, joka lopulta johti tähän vuoden 2019 viikonloppuun, jona hän julkaisee uutuusbiisin omalla levymerkillään Killah RecordsillaJotain artistiuran pituudesta ja syvyydestä kertoo yksinään se, että ylipäätään pystyy julkaisemaan kappaleen, jossa historia havisee ja ajat muuttuvat silmissä vilisten. Ihan jokaisella ei sellaista matkaa ja sellaisia resursseja pankissaan ole, että voisi hirveästi kerrata menneitä. Kubella kuitenkin on alku- ja nykypisteen välillä sen verran aikaa, että kontrasti on käsinkosketeltava, ja tarinan pohja täysin jonnet ei muista -kategorian kamaa.

 

Mitä jonnet sitten ei muista? No esimerkiksi sitä, että on ollut aikoja, jolloin netistä ei löytynyt musan tuottamiseen liittyen yhtäkään tutorial-videota. Kube kertaa millaisin keinoin musiikin tekeminen aikoinaan hänellä lähti lentoon, eikä yksikään niistä keinoista ole sellainen, joka nykyään tulee automaationa varmasti joka ikiseltä nuorelta tuottajalta ja dj:ltä. Miksi edes lähteä sokkona kokeilemaan, kun Youtubet sun muut kertovat tasan tarkkaan, miten mikäkin softa ja vempain toimii? Kube ei kuitenkaan mitään tällaisia pro tipsejä voinut hyödyntää, vaan ennen somea sitä oltiin aika lailla kaveriporukan ja kuulopuheiden varassa: “Jo ennen sitä ku droppasin Monspilt ekan albumin / Jo ennen sitä ku Rudy sano et tarviin raiturin / Jo ennen sitä ku mul ja Mäkil oli se nauhuri / Mä tajusin et tää on just se mitä etin ja halusin”. Kube avaa biisin julkaisun tiimoilta näitä laineja Instagram-tilillään paljastaen, että aivan nollista todella on lähdetty: “Me nauhotettii voksu raidat mini discille. Rudy tuli feattaa ja sano et te tarviitte raiturin et tää on liian ghettoo 😂”.

 

Nykyään kaiken informaation ollessa helposti ja nopeasti jokaisen saatavilla on ehkä jo ennen ensimmäistä julkaisua tärkeää olla ainakin jonkin verran perillä siitä, miten hommat toimii. Kun kuka tahansa pystyy spämmäämään somet ja tubet täyteen omaa materiaaliaan, on julkaisun erotuttava laadullisesti edukseen, jos mielii saada positiivista huomiota. Kuben alkuaikoina ei kuitenkaan välttämättä ollut mikään häpeä olla vähän pihalla, vaan tietämättömyyttä käytetään Reseptissä ennemminkin valttikorttina – kun takana on sellainen määrä sellaisia albumeita kuin Kubella, toimii juurien paljastaminen puhtaasti edukseen. Vähän kuin ne laihdutusmainosten kreisillä tavalla toisistaan eroavat ennen- ja jälkeen-kuvat (ne jotka eivät ole kuvankäsittelyn kautta tekaistuja): tästä lähdettiin ja tässä ollaan nyt – katso huikea ero! Mikään ei ole tullut ilmaiseksi, vaan jokainen biisikokonaisuus on artistin omaa, sydämestä lähtenyttä käsityötä, sekä matkalla kertynyttä, aidon kiinnostuksen pohjalta hiottua taitoa. Tätä tietoa vasten saattaa esimerkiksi Kuben ensijulkaisuista aueta uusia tasoja.

 

 

 

Reseptissä peilataan menneisyyden olosuhteiden avulla sitä, kuinka hellittämätöntä Kuben intohimo musiikin tuottamiseen on alusta saakka ollut. Sinnikkyys ja loputon uteliaisuus ovat tuoneet artistin siihen, missä hän tänään on: oman levy-yhtiön sekä kiistattoman suosion äärelle. Valmiiden vastausten puute ja tarve kaivaa musanteon salaisuudet esille omin avuin ovat suoria viitteitä siitä, kuinka suuri itsensä ilmaisemisen tarve on alusta asti ollut, sillä intohimo on kyllä keksinyt keinot silloinkin kun niitä ei ole ollut. Myös siekailemattomuus oman tyylin noudattamisessa menee samaan periksiantamattomuuden kategoriaan: “Jo paljon ennen sitä ku ne kutsu tätä träpiks / Tiesin sisälläni et tuun viemään tän oman jutun viel läpi”. Riskien ottaminen ja kantapään kautta opetteleminen ovat mitä ilmeisimmin kannattaneet, sillä kova työ ja oman intuition seuraaminen ovat erityisen hyviä perusaineksia reseptissä, jonka kokonaiskaavan vain Kube tietää. “Jussil on enemmän chilii / Mul on se sauce mul on se sauce / Skidisti enemmän chilii”.

 

Valitettavasti vain tietyn aikakauden artistit voivat kääntää alkutaipaleen vaikeudet ja tiedon puutteen edukseen. Jos joku lähivuosina musiikkimaailman saloihin tutustunut ylpeilisi sillä, ettei tiedä mikä on raituri, ei se välttämättä menisi läpi aivan samalla tavalla kuin Reseptin kontekstissa. Ajat ja tekniikat muuttuvat, ja niin muuttuu sekin, minkä kaiken voi katsoa olevan todiste aitoudesta ja osaamisesta. Kun ulkoisesti viimeistellyn biisin ja skarpin musavideon tuottaminen on mahdollista periaatteessa kaikille, tulevat todelliset meriitit muualtakin. Toki kuitenkin loppupeleissä hyvä jälki on aina hyvää jälkeä ja aito osaaminen näkyy ja erottuu edukseen, vaikka tekniikka kuinka kehittyisi ja olisi joka ikisen saatavilla.

 

Nykyaikana ei kuitenkaan välttämättä ole yhtään sen helpompaa, kun huomiosta joutuu loputtomassa somessa tappelemaan ja musabisneksen tahti on kiihtynyt siihen malliin, että kenen tahansa tähden lento voi katketa sormia napsauttamalla. Yksi asia kuitenkin toivon mukaan säilyy, ja on pitänyt paikkansa jo kauan ennen Kubeakin: jos ihan oikeasti olet löytänyt oman juttusi, älä anna periksi. Tee intohimolla ja anna oman äänesi loistaa. Sori kliseisyys, mutta niin se vaan on. Ripaus nöyryyttä ei kuitenkaan koskaan ole pahaksi, kuten Kube Instagram storyssaan muistuttaa: “Mut siin vaihees ku löysin musiikin tekemisen tuoman fiiliksen oon tehnyt sitä stoppaamatta. Vieläkin oppii joka pv jotain uutta ja paljon on viel opittavaa.”

 

 

Kuuntele €DK:n tuottama biisi alta: