Vinttikoira julkaisi 31.5 uuden EP:n nimeltään Salonkikelpoinen. Aikaisemmin räppäri on julkaissut yhden EP:n ja yhden täyspitkän albumin ja aiempaan tuotantoon verrattuna uusi kokonaisuus on huomattavasti edeltäjiään henkilökohtaisempi ja mies on siirtynyt rohkeasti oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Se on harvoin taiteessa huono asia.

Alunperin Pieksämäeltä, Savosta lähtöisin oleva Vinttikoira on saavuttamassa rocktähden iän, toisin sanoen 27 auringonkiertoa tulee tänä vuonna täyteen. Vuonna 2012 Jyväskylään muuttanut artisti jatkoi matkaansa eteenpäin Helsinkiin, jossa on asustellut ja tehnyt musaa jo muutaman vuoden. Omien sanojensa mukaan musiikillinen tausta rajoittuu poikabändin kosketinsoittajan pestiin ala -asteikäisenä, jonka jälkeen musiikki väistyi useiksi vuosiksi, osittain myös ahkeran urheiluharrastuksen myötä. Räppejä mies on kirjoitellut nyt kymmenisen vuotta, tosin räpin kuunteleminen alkoi jo peruskoulun ensimmäisillä luokilla.

“IHAN EKA RÄPPILEVY, JONKA OSTIN TAIS OLLA JOKU CYPPRESS HILL…EMINEMIA JA SNOOPIA TULI KUUNNELTUA MYÖS, BOUTTIARALLAA VUOSITUHANNEN VAIHTEESSA.”

Reilun vuoden Monsp Recordsilla työskennellyt mies auttaa muita artisteja ja hoitaa satunnaisia tehtäviä levy -yhtiön sisällä. Aluksi Katin Tavaralla työskennellyt räppäri sattui tapaamaan Keijo “Kepe” Kiiskisen ja Monspin Godfatherin kuullessa artistin kiinnostuksesta alaa kohtaan, tarjosi tälle duunia. Levytyssopimus solmittiin vasta myöhemmin. Musiikin tuotantopuoleen osallistumisesta kysyessä miehen vastaus on hyvin suora:

“BIITTEJÄ MÄ EN TEE. EN OO KOSKAAN OLLUT NIIN PITKÄJÄNTEINEN IHMINEN, ETTÄ JAKSAISIN HARJOITELLA ESIMERKIKSI JONKUN INSTRUMENTIN.” 

Alkuun räppärin yksittäisiä biisejä saattoi löytää ainoastaan legendaarisesta Mikseri.netistä ja Youtubesta, mutta ensimmäinen kokonaisuus, Grillin’ Recordsin kautta julkaistu debyytti -EP Turpa Kiinni & Suu Auki näki päivänvalon vuonna 2017. Tätä seurasi täyspitkä albumi Reviiri, joka julkaistiin vuonna 2018 Överdogin toimesta. Albumilla vieraili Kinoksen ja Hätä-Miikan kaltaisia nimiä ja varsinkin single Älä Tuu Flexaa levisi tehokkaasti räpin kuuntelijoiden keskuudessa. Hauska yksityiskohta on myös se, että albumi ilmestyi päivälleen tasan vuoden päästä debyytti -EP:n julkaisusta.

Toukokuun viimeisenä päivänä ilmestyi uusi EP Salonkikelpoinen ja tällä kertaa julkaisijana toimi Monsp Records. EP sisältää kuusi biisiä, joista kolme (All The Way, Kaikki Mun Koirat, Entourage) julkaistiin etukäteissingleinä. Ainoastaan yhdessä kappaleessa on mukana vierailija ja hyvä valinta onkin. Taannoin Featin haastattelussakin ollut Aina hoitaa osuutensa totuttuun tapaan loistavasti. Monspin tiedotteessa Vinttikoira paljastaa tuoreen materiaalin sisältävän huomattavan henkilökohtaisia tekstejä, joita mies on aikaisemmin vältellyt viimeiseen asti ja kertoo outrobiisissä Kiitos äänessä olevan Vinttikoiraa enemmän siviiliminänsä.

“ALUNPERIN OLI IDEANA PUDOTELLA VAAN SINKKUJA, MUTTA SITTEN NIISTÄ TULIKIN OIKEEN HYVÄ KOKONAISUUS JA MIETIN, ETTÄ MIKSEI NIITÄ SITTEN PISTÄIS SAMOIHIN KANSIIN. OSA TEKSTEISTÄ ON JOPA USEAMMAN VUODEN VANHOJA JA OSA ON TULLUT TEHTYÄ VIELÄ TÄN VUODEN PUOLELLA. JOTKUT BIISIT SAATETTIIN ÄÄNITTÄÄ NELJÄÄNKIN ERI BIITTIIN, KUNNES NE LÖYSI LOPULLISEN MUOTONSA.”

EP:n taustoista vastaa useampi tuottaja. Aikaisemminkin yhteistyötä Vinttikoiran kanssa tehnyt K Henkka on tuottanut puolet levyn biiseistä, joista yhden Haamun kanssa. Tuotannosta vastaa parin biisin verran myös Mantra ja outrobiisin taustasta nuori talentti Pyry Koski.

Erillisiä levyjulkkareita ei näillä näkymin tulla järjestämään ja myös tulevan kesän mies aikoo suurimmaksi osaksi rauhoittaa keikkailulta ja keskittyy ajan viettämiseen ystävien kanssa.

“MUUTAMA KEIKKA ON SOVITTU JA NE HOIDETAAN. MUTTA MUUTEN MEINAAN HENGATA FRENDIEN KANSSA JA YLIPÄÄTÄÄN NAUTTIA ELÄMÄSTÄ. TÄS ON IHAN LÄHIPIIRISSÄKIN SATTUNUT NIIN IKÄVIÄ JUTTUJA, ETTÄ SE PAKOTTAA LAITTAMAAN OMIAKIN ASIOITA VÄHÄN PERSPEKTIIVIIN.” 

 

Vinttikoira Facebookissa: https://www.facebook.com/Vinttikoira/

Vinttikoira Instagramissa: https://www.instagram.com/vinttikoira/?hl=fi

 

KUUNTELE “SALONKIKELPOINEN” -EP: