Käydessä läpi taustatietoja Laineen Kasperin haastattelua varten mykistyy helposti, sillä niin monessa mies on mukana ollut. Omien sooloprojektiensa ja Kaucas -bändin lisäksi artisti on ollut mukana esimerkiksi tuottamassa Julma-Henri & Syrjäytyneiden Al -Qaida Finland -klassikkoalbumia, toiminut Asan keikka -dj:nä ja vastaanottanut vuonna 2016 opetus -ja kulttuuriministeriön Suomi -palkinnon merkittävästä taiteellisesta urastaan. Laine julkaisi 23.4 uuden Skaarfeissi -singlen ja toimitus päätti ottaa selvää miehen tämänhetkisistä edesottamuksista.

Edellä mainitun palkinnon perusteissa äänisuunnittelija Laineen mainittiin “loihtivan vangitsevia äänimaisemia ja sävellyksiä lukuisiin tanssiteoksiin, näytelmiin ja kuunnelmiin”. Rap -artisti Lainetta taas kiiteltiin “tavasta luodata suomalaisuuden syvimpiä tuntojaja herättää pohtimaan vaikeitakin ajatuksia”.

Paljon miehen tuotantoa kuunnelleena luonnehdinnat on helppo allekirjoittaa. Vuonna 2007 julkaistusta Seis. -levystä lähtien artistin musiikki on tehnyt syvän vaikutuksen. Laineen ote niin tuottamiseen, kirjoittamiseen, kuin myös räppäämiseenkin tekee materiaalista helposti lähestyttävää; sisällössä ei ole kyse saarnaamisesta, vaan vaikeita ja kimurantteja asioita käydään läpi hauskoin sanavalinnoin ja taustatuotanto liimaa kaiken yhteen erinomaisesti.

Terve! Mitäs äijälle kuuluu?

Oikein hyvää kuuluu, noin niin kun perustasolla! Aivan valtava määrä materiaalia on työpöydällä odottamassa julkaisuaan. Bustaavat Budit -tuottajakaksikon kanssa ollaan väännetty tollasta EP:tä ja siitä onkin tulossa Minä sydän Suvi -niminen single ulos tossa parin viikon päästä. Se on sellasta hauskaa ysärifiilistelymenoa. Sit mä oon tehny tollasta myös parin viikon päästä Soundcloudiin julkaistavaa projektia Skraidu -nimellä, jolla tein mun ensimmäisen elektronisen suunnan levyn joskus vuosituhannen vaihteessa. Sitä ennen kaikki oli ollut tota bändimeininkiä ja siitä lähti tää matka, jolla vieläkin ollaan. Se on levari -rumpukone -meininkiä ja sen kautta löytyi taas ihan uusia musiikillisia ulottuvuuksia. Sit on vielä kolmas juttu, joka kulkee Kummitusorkesteri -nimellä. Samaisella nimellä on tullu julkaistua yks levy joskus kauan sitten ja on tullut kasattua niitä biisejä, mut ei oo vaan jotenkin saanut niitä levylle asti. Se on kans tippumassa tässä lähitulevaisuudessa. Onhan mulle sitten toi mun ikuisuus -kirjaproggis, mutta saa nähdä tuleeko sitä ikinä.

Mulla oli ensimmäisen kerran kahdeksaan vuoteen kahden kuukauden keikkatauko ja on tehny ihan sairaan hyvää, että on päässy studiolle rauhottumaan ja tekemään uutta materiaalia. Keikkailu ei oo päässyt katkomaan sellasta hyvää luovaa eristäytymisvaihetta. Sillon kun ravaa viikonloput keikoilla, ei oo helppoa päästä sellaseen kunnolla luovaan tilaan.

Teetkö muuten himasta käsin töitä, vai löytyykö joku työtila erikseen?

Asun nykyään täällä Koillis -Helsingissä, niin meillä on tossa Malmilla tosi optimaalinen mesta. Siinä on treenis, mun työtila ja hengailumesta samassa. Aika pitkälti sieltä käsin tulee tehtyä, paitsi kun tekee esimerkiks noita teatteriproggiksia, niin ne tehdään sitten paikanpäällä. Mut joo, hyvä työtila on tietysti kaiken A ja O.

Näin on. Kuinka aikaisin sä oot ruvennut musiikin kanssa puuhastelemaan ja minkälaisia virityksiä on historiaan mahtunut?

No mä olin aika vilkas muksu ja yläasteella piti valita ottaako musiikin, vai kuvaamataidon. Ja mun musamaikka sanoi mulle ja parille frendille, et jos otatte kuviksen ja pysytte pois musatunneilta, hän antaa meidän käyttöön treenikämpän koulun alakerrasta, hah. Niin siitä sitten musamaikan ohjauksen myötä paukuttelu alkoi ja on jatkunut tauotta tähän päivään. Mä olin tykästynyt punkkimeininkeihin, soitin ensin skittaa ja pikkuhiljaa siirryin rumpuihin. Seuraavaks tulikin skedepunkki ja meil oli tällanen bändi, kun The Project ja meistä alettiin oikein kiinnostumaan ja saatiin keikkaakin. Soitettiin pari kertaa Lepakossakin ja kierrettiin jonkun verran. Lappeenrannassa oli aika skenemeininki, perustettiin Antifaa ja järjestettiin isoja kekkereitä, oli ihan ulkomaisiakin pumppuja. Se oli aika puritaanista meininkiä ja sen takia se lähtikin vähän räpimpään suuntaan, kun siitä ei tykänny edes punkkarit.

Meillä oli mesta, jota kutsuttiin punkkikämpäks ja se oli puutalo, jossa soitteli useampi punkkibändi. Viikonloppusin se toimi bilekeitaana. Se oli joku -94 -95, kun alettiin soittamaan sellasta räppimeininkiä Herbaholics -nimisellä bändillä. Siinä oli toi Kaucasistakin tuttu Raipati messissä, se räppäs englanniksi, kun sillä oli paras kielipää meistä. Ja sit jotain satunnaisia tyyppejä. Se oli sellasta Cyppress Hill -tyyppistä fiilistelyä ja aiheuttikin närää punkkikämpässä, kun vedettiin jotain lattariräppiä, haha. Mähän en oo ikinä ollut mikään mieletön räppidiggari, mulle se on ollu vaan yks juttu muiden joukossa, kun taas Raipati oli tosi diipeissä jenkkiräpissä. Ja sama mun omien räppien kanssa, niin hyvässä kun pahassa ne on ollut aina aika omintakeisia. Mut sitten siinä vuosituhannen vaihteessa alko tulla enemmän tota suomiräppiä ja kierrettiin Anno Fallon kanssa ja käytiin Turussakin, missä tutustuttiin Ronskibiitin äijiin. Sieltä se on lähtenyt.

Kyllä. Sä olit hiljattain Teosto -palkintoehdokkaana, mutta tällä kertaa ei tullut pokaalia kotiin. Oletko pettynyt?

Joo ei tullut tällä kertaa voittoa, mutta en oo kyllä pettynyt. Siellä oli ehdolla niin mielettömiä albumeja ja teoksia, että oli jo pelkästään suuri kunnia olla ehdolla. Ja kun toi meidän studio on kokonaan itse rakennettu, musatekniikka on musasta tulleilla rahoilla hommattu ja tä oli ensimmäinen siellä kokonaan tehty levy, niin olihan se todella mahtavaa olla ehdolla.

Todellakin. Sulta ilmestyi ihan hiljattain uusi Skaarfeissi -niminen single, kerro vähän omia mietteitä sen taustalta ja onko sinkku lohkaistu joltain tulevalta pitkäsoitolta?

Joo siinä on sellanen ajatus, että me ollaan saatu tähän asti ikäänkuin leikkiä. Et meille opetetaan maailman olevan ihmistä varten ja äidit sanoo, että “ei mitään, kunhan sinä olet onnellinen”. Kun tää ei oo mikään pleikkapeli, jonka voi pistää pauselle ja käydä pissalla. Ja sit tulee takasin katsomaan, että miten se maailma voi. Se romanttinen ihmisyys on tullut loppuunsa ja tää biisi ehkä käsittelee sitä. Ja sitä, että kuinka kauniita satuja ja tarinoita meillä on ja kuinka rumaa meidän todellisuus on. Esimerkiks jos miettii räpissä tätä “aito” -käsitettä, niin onhan se nyt loppupelissä ihan vitun epäaitoa, haha! Ensin joku tekee Hollywoodissa Scarface -elokuvan ja sitten kokonainen musagenre flippaa siitä ja siitä tulee joku aitouden määritelmä…niin onhan se nyt epäaidointa mahdollista hahaha!

Kyllä. Ja vaikka ihmiset alkavat trendien myötä heräämään pikkuhiljaa terveempiin kulutustottumuksiin ja miettimään ympäristöä, niin yhtäaikaa valtavirtaviihde menee absurdimpaan ja itseasiassa ihmiskunnan kannalta haitallisempaan suuntaan.

Joo se on totta. Isoin muutos on ollut tää ns. tosi -TV eli jonkinlainen todellisuuden vaade. Tuotantoyhtiöt tajus, että on tosi paljon halvempaa järjestää kilpailu, jossa voittajat pääsevät kuvattavaksi televisio -ohjelmaan jonnekin saarelle kännissä kun se, että palkattais sinne 20 näyttelijää, laadittais käsikirjoitus ja juoni ja maksettais kaikille palkka. Tosi -TV: hän on siinä mielessä tuotantokevyt formaatti. Ja sitten tietyillä tuotantoyhtiöillä on monopoliasema, eivätkä suomalaiset vaadi viihteeltä mitään. Tuotantoyhtiö tarjoaa viihteen ja sitä katsotaan. Loppupelissä se vois olla Sohvaperunat, jossa katsotaan Sohvaperunoita, jossa katsotaan Sohvaperunoita ja niin edelleen.

Hah, kyllä! Miltäs kesä näyttää, onko keikkakalenteri piukassa? 

Ei oo kyllä. Hah, niinku sanoitkin tossa, meille myydään koko ajan himmeempiä juttuja. Joten ei oo kauheesti keikkaa. Mut ei se kyllä mua haittaa, koska mä en oo koskaan ollu mikään kesäkiertelyn ylin ystävä. Mun mielestä kesällä on hauska kierrellä omassa elämässään ja sitten talvella, kaiken tylsyyden keskellä käydä viikonloppusin keikoilla.

Okei. Kiitoksia paljon haastattelusta!

 

Laineen Kasperi Facebookissa: https://www.facebook.com/laineenkasperi/

Laineen Kasperi Instagramissa: https://www.instagram.com/laineenkasperi/?hl=fi

 

KUUNTELE “SKAARFEISSI” -SINGLE: