Onko Kehä kolmosen ulkopuolella elämää, jos puhutaan live-musiikista? Vastaus on selkeä, ainakin jos on uskominen torniolaista räppäriä Talonpoika Lallia, joka keikkaili koko viime vuoden pääsääntöisesti paljoltikin PK-seutua pohjoisemmissa kaupungeissa. Tämä politiikankin taitava, omien sanojensa mukaan “lappilainen hölösuu” oli luonnollisesti pakko saada Liveilmiöiden haastatteluun!

Wadap Lalli! Kuulin, että oot tehnyt urasi ennätysmäärän keikkoja viime vuoden aikana. Osaatko sanoa tarkkaa määrää?

-Jou! Viime vuonna raidasin noin 50 keikkapaikkaan ja pick-upin renkaat pyöri about 30 000 km, 14L/100km dieselkulutuksella. Keikoista noin 80% on vielä Oulun yläpuolella, joten neliveto on talvella tarpeen! Isolle kirkolle menen junalla tietenki.

Miten pohjoisen mies sitten on etelässä otettu vastaan? Ootko joutunut kohtaamaan sellaisia “mistä sä tuut, landespede” -tyylisiä heittoja?

-Vastaanotto on ollut pääasiassa positiivista, mutta kyllä ihmisten eron huomaa. Ahdistus kumpuaa etelässä eritavoin, esim. ainainen kiire ja loska talvella luovat varmasti stressiä ja alakuloa. Landespede-läppää kuulee helpommin Levillä kevätsesonkina, kuin kesällä Kalliossa.

Paitsi kerran, kun varasin slotin Siltasen open micissä ja odotin omaa vuoroa monta tuntia, melkein pilkkuun asti. Asiaa selviteltyäni englantia puhuvalta seremoniamestarilta kävi ilmi, että hänen muualla hengailevat kaverinsa olivat myös varanneet slotteja Facebookin kautta ja ne menivät harmillisesti tämän exoottisen lappilaisen hölösuun varausten edelle. Tästä suivaantuneena sitten omalla vuorolla räppäsin vielä niin kauan, että virrat katkaistiin ja baari meni kiinni. Ähäkutti!

Missä sijaistee Lapin parhaat keikkamestat?

1. Papana, Inari

2. Aittakuru, Pyhätunturi

3. Vain 2 Kalaa pilkkikisat, Kilpisjärvi

4. Hullu Poro Areena, Levi

5. Teatria, Tornio

Olit myös ehdolla eduskuntaan Vasemmistoliiton listoilla. Jos olisit päättäjä, mitä tekisit elävöittääksesi keikkakulttuuria Lapissa?

-Vaalit oli ja meni kuin myös aktiivimalli- ja Lalli, mutta kokemus oli antoisa. Tukisin ainakin nuorten treenikämppätoimintaa tilojen ja kamojen puolesta. Lapin kaupunkien ongelma tuntuu olevan keikkapaikkojen puute. Pienille ja keskisuurille bändeille ei tahdo löytyä esiintymistiloja. Hyvät keikkapaikat on joko purettu, tai ne on lopettaneet toimintansa.

Eihän se helppoa varmasti ole, kun ihmiset eivät käy ravintoloissakaan enää niin kuin ennen. Uskon silti, että elävällä musiikilla on aina kysyntää. Jos viina ei myy, niin hinta siirtyy varmaan lippuun.

Miten parantaisit Lapin asioita sitten yleisesti ottaen?

-Syrjäseutulisä takaisin, Metsähallituksen pääkonttori Lappiin, Kemijoen patojen räjäytykset ja sitten vielä casino Leville ja sen tuotoilla palkattaisiin Sylvester Stallone Enontekiön sheriffiksi. Niin ja loppupeleissä Lappi itsenäiseksi, aita Kemin ympärille ja Hiluxista kansallisauto.

Kotikaupungissasi Torniossa sijaitsee suhteellisen harvinainen kulttuurinähtävyys, eli Terveet Kädet -yhtyeelle omistettu patsas. Mikä on sun suhteesi torniolaisena kyseiseen bändiin ja kuka uusista paikallisista bändeistä ansaitsisi patsaan, jos sellaisen saisi pystyttää?

-Teini-ikäisenä kuuntelin hösseliä enemmän kuin nykyään. Pissaa ja paskaaoli käsiltä ainakin soittolistalla. Bändin entistä rumpalia näkee silloin tällöin paikallisessa musiikkiliikkeessä, mutta ne jutut ei oikeen sovi räppimediaan. Paikallisista bändeistä patsaan on ehdottomasti ansainnut Free Ride ja ihmettelen suuresti, miksei sellaista ole jo pystytetty Vojakkalaan! Mistä muuten tietää, että kevät on tullut Tornioon?

Suomessa käy aktiivisestikin isoja ulkomaisia artisteja keikalla, vaan suurin osa niistä taitaa suunnata suoraan etelän kaupunkeihin. Jos saisit tuoda minkä tahansa ulkomaalaisen artistin vetämään shown Tornioon, niin kuka saisi kunnian?

Yelawolf Tornioon ja Ryan Upchurch Inariin peräkkäisille päiville. Kumpaankin pääsee kaiken lisäksi lentämällä, niin sitähän voisi Hesoistaki illaksi keikalle pyörähtää!