Rekamin tovi ennen joulua julkaistu Sopii profiiliin haastaa huomaamaan omat vialliset asenteet ja kannustaa samalla pitämään viileän rauhallisesti omista oikeuksista kiinni.

 

 

Me kaikki teemme sitä, vaikka kuinka identifioituisimme avarakatseiseksi ja suvaitsevaiseksi. On lähes mahdotonta riisua ihmismielen koukeroista tätä maailman hahmottamista helpottavaa ominaisuutta, vaikka moni varmasti nauttisi sen puuttumisesta. Ainakin se laajentaisi kokemuspintaa ja raottaisi ovia tuntemattomiin ympyröihin, kun sen suojeleva mutta rajoittava toimintatapa ei filtteröisi kaikkea havaitsemaamme ja kokemaamme.

 

Mistäkö on kyse? No ennakkoluuloista. Menneiden kokemusten pohjalta suunnistamisesta. Pinnan arvioimisesta ja sen takia mahdollisen totuuden sivuuttamisesta.

 

Rekamin Sopii profiiliin pureutuu siihen, mikä tekee ennakkoluulojen määräämästä käytöksestä haitallista. Ehkä profilointi on niin huomaamaton osa omaa arkea, ettei sen valtavaa ja monella tapaa negatiiviseksi kääntyvää vaikutusta huomaa ennen kuin joutuu itse räikeästi sen kohteeksi. Rekamille käy nyt niin, kun poliisi aivan turhaan ja perusteetta puuttuu hänen asioihinsa: “Tyhjä takki, silti tarpeellista penkoa”.

 

Biisi huokuu turhautumista siitä, että ilmeisen tylsistyneen toimettomalla virkavallalla on pelkän olemuksen pohjalta otsaa lävistää se koskemattomuuden kenttä, joka kadulla kulkevien tuntemattomien välillä yhteisestä sopimuksesta useimmiten vallitsee. Kuinka tukalaa on syyttömänä joutua kohteeksi epäileville katseille, taskujen penkomiselle ja pelkästä ulkonäöstä johtuvalle kriittiselle asenteelle? Sopii profiiliin kertoo vastauksen.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Tuntuuko joskus siltä, että sinua profiloidaan ulkoisen habituksen, harrastuksien tai kontekstista irroitettujen heittojen perusteella ? Tervetuloa kerhoon! Tavallinen joulukuinen ilta sai hämmentävän käänteen kun olin menossa käymään ystäväni luona Tampereella. Minut pysäytettiin melkein heti kun olin astunut linkistä ulos ja kaikki taskut tutkittiin siltä varalta, että olen taas diilaamassa Vuoden tulokas -nauhoja. Onnekseni minulla ei ollut taskuissa muuta kuin @djpooveli :n c-kasetti ja jotenkin onnistuin vakuuttamaan detektiivikaksikon, että se on vain omaan käyttöön, eikä missään olosuhteissa ole kaupan. #Tampere #DiilaanNauhoja #sopiiprofiiliin #rekami #notforsale “Sopii profiiliin” ulkona 18.12 via @monsprecords 📸 @videokalliala

Henkilön REKAMI (@lxbeats) jakama julkaisu


Kerran ala-asteella kuljin itsekseni erään nimeltämainitsemattoman kauppakeskuksen käytävillä uppoutuneena pienen ihmisen ajatuksiini, kun yhtäkkiä huomasin viralliseen asuun pukeutuneen mieshahmon pysäyttävän kulkuni. Tielleni oli asettunut vartija, joka pyysi lupaa syynätä reppuni ja sen sisällön – hänellä oli kuulemma syytä epäillä, että olisin varastanut jotain. Vaikka tiesin olevani syytön, asui välikohtauksen herättämä refleksinomainen fiilis minussa pitkään ja kenties jopa muovasi hitusen persoonaani. Kun ulkopuolinen leimaa syylliseksi, ei oma alitajunta hahmota, ovatko siitä seuraavat tunteet perusteltuja vai turhia. Tunne on tunne, ja syyllisyys todella raskas sellainen.

 

Siksi Rekamin omia oikeuksia juhliva kappale on niin tyydyttävä. Se ei anna pätkääkään siimaa loukkaavista lähtökohdista toimivalle ja ehkä jopa virka-asemaansa väärinkäyttävälle osapuolelle, vaan kyllästyneenä turhanpäiväiseen profilointiin luettelee ne syyt, joiden vuoksi kaikenlainen kadulla ratsaaminen niin helposti kääntyy vääristyneeksi. Biisissä on myös tuhti ripaus huumoria, jonka ansiosta se kääntyy myös rohkean kassudiilaajan salapoliiseja pakoilevaksi seikkailuksi öisillä kaduilla. Kyseessä ei siis ole mikään maailmanlopun asia, mutta tyytymättömyys koko kuviota kohtaan paistaa joka tapauksessa läpi.

 

Kappaleen hahmojen välinen dynamiikka on tyylikkään huvittava. Poliisi esitetään kulmiaan kurtistelevana, mitään mistään tajuamattomana setähahmona, joka purkaa oman elämänsä vajavaisuudesta johtuvia tympeitä energioita viattomiin ulkopuolisiin. Nämä viattomat ulkopuoliset taas nappaavat oitis kiinni siitä, mistä on kyse, ja nousevat näkymätön hymynkare suupielissään tilanteen yläpuolelle. Vaikka kenenkään ei pitäisi joutua aiheettoman tutkinnan kohteeksi, on omasta auktoriteetistaan sokaistuneiden kustannuksella kujeilussa toki omat ilonsa: “Jos kioski ois auki taas, mul ois parempia jemmoja”.

 

Sopii profiiliin on äänensävyltään biisi, joka voisi kertoa ennakkoluulojen aiheuttamista haasteista laajemminkin. Ulkonäön tai muutaman irrallisen tiedonmurusen pohjalta määrittelyyn syyllistyvät poliisin lisäksi musiikinkuluttajat artistien kohdalla sekä ihminen ihmisen edessä. Kuinka usein jätämme antamatta mahdollisuuden jollekin, biisille tai tyypille tai mille tahansa, sen takia, että jokin häilyvä ja tuulesta temmattu faktana pitämämme seikka lyö uteliaisuuden portit kiinni? Kuinka monesti oma asenneongelmainen kriittisyytemme on luonut tilanteelle negatiivisen pohjavireen, joka lopulta määrittää sen koko suunnan?

 

On ensimmäinen aamu uutta vuotta ja vuosikymmentä. Kenties Sopii profiiliin kannustaa kaikenlaisten parempaan ihmisyyteen tähtäävien perinteisten uuden vuoden lupausten lomassa katsomaan omia ennakko-oletuksiaan rehellisesti silmiin ja pudottamaan niistä osan pois. Tai kaikki?

 

Oon syyllinen vaa siihen et oon liian raikas kävelee täs paikas päiväsaikaan