Oikein mukavaa tiistaita Liveilmiöistä. Kun puhutaan maamme parhaista vapaatyylittäjistä, tulisi jokaisen top-listalta löytyä ainakin yksi nimi ja se on Are. Mulla oli kunnia saada kyseinen legenda haastikseen kertomaan kokemuksistaan keikkailun parissa ja luonnollisesti myös tarjoamaan syväanalyysiä huipputason freestylen saloista.

Wassap Are! Monet maamme merkittävistä freestyle-räppäreistä ovat maininneet sut kaikkien aikojen suosikikseen kyseisessä lajissa. Miltä moinen kunnia tuntuu ja oliko se tavoitteenasi jo hommia aloitellessasi?

-Tietysti se tuntuu hyvältä. Enpä silloin osannut ajatella asiaa niin pitkälle. Oli silloin tiettyjä battleja, mitä itse tuli fanitettua ja halusi vain tehdä samaa juttua. Koska meno oli silloin hyvin harrastelijatasolla, niin se vaihtoehto ei edes tuntunut kovin realistiselta vaihtoehdolta.

Sulla on älytön kyky battleissa viskoa iskulinjaa kuin liukuhihnalta ilman mitään miettimisaikaa. Kysymys kuuluukin yksinkertaisesti: Miten ihmeessä sä oikein teet tuon?

-No tärkeintä vaikuttaisi olevan poistaa ensimmäiseksi kaikki filtterit siitä, mitä kehtaa sanoa ääneen. Jos vähänkään alkaa empimään, että meneekö mauttomuuksiin, niin sitten kyllä myös sekoaa ja jäätyy. Mitä tyhmempi ja törkeämpi uskaltaa olla, sitä paremmin sujuu.

Battleissa on myös miettimisaikaa sen verran, mitä se toinen heittää. Eli toisen tyypin rundilla kuuntelen sitä puolella korvalla ja yritän samalla miettiä sinä aikana vaikka kaksi juttua, mitä voin sanoa. Sen ei tarvi olla kuin puolikas idea, mutta ainakin jotain suuntaa-antavaa. Kattoo esimerkiksi sen jäbän paitaa ja jos siinä on joku tahra, niin eipä sitä muuta tarvii. Hyvä muisti auttaa siinä, ettei niitä unohda, vaikka niinkin toki hyvin usein käy.

Ehkä tärkeintä on kuitenkin pitää tyyli niin simppelinä kuin vain voi. Koitan ite vaan painottaa sitä punchlinea mahdollisimman paljon ja olla kikkailematta muuten. Sillä tavalla saa aikaa siinä itse tilanteessa sen läpän miettimiseen ja sen voi myös esittää painokkaammin.

Sellainen mahdollisimman alleviivaava tyyli on musta lisäksi yleisöystävällisempi. Ei sen jutun tarvi edes olla niin hyvä, kunhan ulosanti on selkeä ja ihmiset pysyy kärryillä siinä tilanteessa, joka lopulta on hyvin nopea. Mitä tiiviimpi ja simppelimpi läppä, sitä parempi.

Mikä on Skenaario ja missä sitä voi nähdä seuraavaksi?

-Joo eli se on bändi, joka koostuu jyväskyläläisistä freestyle-jäbistä. Mukana on Joosu J, Soul Valpio, Bege, R2ISDJ2 ja meikä. Vedetään vaihtuvilla konsepteilla freestylea. Tarkoitus on pitää setti mahdollisimman interaktiivisena, eli ottaa yleisö siihen mukaan niin paljon kuin voidaan. Seuraavan kerran tätä voi tulla katsomaan Poppariin 28.3.

Onko se kuinka erilaista valmistautua tuollaiseen freestyle-keikkaan, jos vertaa ihan puhtaaseen battleen?

-On se hyvin erilaista. Freestyle on itelle enemmän sellaista vapaata assosiaatiota ja ihan hauskanpitoa, eli en kummemmin mieti, mitä sanon seuraavaksi. Siksi valmistautuessa heittämään sitä, yritän vaan varmistaa, että on mieli virkeänä ja se perusvarmuus on hallussa.

Ihan freestylehommiin oon treenannut joskus sillein, että laitan vaan youtubesta jonkun random kuvaslideshown pyörimään ja koitan heittää joka kuvasta jotain. Toinen juttu, mitä oon harrastanut on se, että pistän pyöriin jonkun soittolistan ilman, että mitään hajua siitä, mitä tulossa. Aina kun uusi biitti alkaa, niin sen nimi on myös aihe, mistä räppään.

Miten sä varmistat ennen lavalle kipuamista, että energialevelit ovat kohdillaan?

-Mua jännittää esiintyminen aina todella paljon. Eipä siinä tarvitse oikein muuten lataantua. Yleensä jännitys sitten lähtee pois parin ekan biisin jälkeen, mutta alussa kyllä voi huomata, että pikkasen mun käsi tärisee.

Oot freestyle-juttujen lisäksi vetänyt tottakai myös lukuisia keikkoja, joilla esität omia biisejäsi sekä tehnyt myös kollektiivi-hommia kuten Stepa & Are -livejä. Muistatko jotain tiettyä keikkaa, joka on jännittänyt kaikkein eniten?

-Stepan kanssa on kyllä päässyt moniin tosi hienoihin juttuihin mukaan, mutta eniten on jäänyt mieleen, kun oltiin Ilosaaressa. Tarkkaa vuotta en muista, mutta oiskohan ollut joskus hieman MC -levyn ilmestymisen jälkeen. Ajettiin Rovaniemeltä Joensuuhun ja kun yhtäkkiä monen tunnin autossa istumisen jälkeen piti melkein suoraan hypätä sen ihmismäärän eteen, niin se oli sen verran ilmapiirin muutos, että siihen oli vaikea sopeutua. Homma meni kuitenkin lopulta tosi hyvin.

Toinen juttu, mikä on jäänyt mieleen jännityksestä, oli se, kun esiinnyttiin J.Karjalaisen remix-levyn tiimoilta Flow:ssa. Eipä taidettu kuin yksi biisi heittää, mutta oli silti hiton kuumottava kokemus.

Vanhalla Räppäreillä Roilottaa -nimisellä biisilläsi räppäät kutakuinkin seuraavasti: Pipefestistä useampaakin huhua/ entäs Lawatanssit, no niistä en ees kehtaa puhua. Joko kehtaat vuosien jälkeen paljastaa Featin lukijoille, että mitä siellä Lawatansseilla sitten oikein tapahtui?

-Tätä ehkä ois parempi kysyä erimerkiksi Krisolta, koska jostain syystä on noi tapahtumat itsellä vähän hämärän peitossa. Eli jos näätte sitä, niin kysykää. Vaikka toivon, että ette kysy.

Mitä juttuja tulossa tänä vuonna julkaisu/keikkarintamalla?

-Pian on tippumassa ainakin uusi yhteisbiisi videolla Rekamin ja Joosu J:n kanssa! Saa nähdä, mitä muuta saa aikaiseksi. Seuraavaksi meikän voi nähdä Kokkolassa 28.2 ja sitten Tampereella Pub Armossa 6.3.

Lopuksi kysymys, johon tiedän monen janoavan vastausta. Vieläkö sua tullaan näkemään Rap SM -skaboissa tai muissa battleissa ja mitä se vaatisi, että sut saisi messiin?

-Kyllä taitaa battle-hommat olla ohi. Koska en erityisemmin oo ylpeä siitä, millaisia juttuja tulee silloin sanottua. Ehkä joku hauska uusi konsepti, jossa ei tarvis pelkästään haukkua muita.

View this post on Instagram

Kuurinkynnäs is the life I chose

A post shared by Pyry Jaala (@tupla_peezus) on