Kuten kaikki tiedämme, live-musiikki elää nyt vaikeita aikoja. Tilanteesta kärsivät niin artistit, tapahtumanjärjestäjät, kuin keikoillakävijätkin. Koska en ole varmasti ainoa, joka on kyllästynyt lukemaan negatiivisia uutisia ja nauramaan huonoja meemejä, niin tällä kertaa Liveilmiöt keskittyy haippaamaan artistikollegoideni -sekä muiden hienojen ihmisten keskuudesta kummunneita luovia ratkaisuja, jotka helpottavat vallitsevaa live-musiikin ahdinkotilaa.

Viime viikolla sain ensimmäisen puhelun, jossa ilmoitettiin erään tulevan keikkani peruuntumisesta. Sen jälkeen asiat ovat tapahtuneet aikamoisen absurdilla nopeudella ja nyt voinee jo olettaa, että saan heittää hyvästit kaikille kevään keikoilleni. Jotenkin päässäni soi nyt luupilla oma remix-versioni DJ Ibusalin Pilalla -biisistä, jossa kaikki onkin pilallaolemisen sijaan peruttu.

Kun ensin ilmoitettiin yli viidensadan hengen tapahtumien peruuntumisesta, oli onneksi sentään ilahduttavaa nähdä siitä seurannutta omaehtoisten artistien aktivoitumista someissa. Esimerkiksi kokkolalainen rap-duo Meijän Joukkue reagoi tilanteeseen 13.3 perjantaina seuraavalla postauksella:

Itsekin kävin vetämässä keikan vielä samana perjantaina ja muistan miettineeni, että eipä tässä mun kokoisella artistilla varaa tai syytä ole vielä keikkoja peruuttaa, että antaa niiden hyvätuloisten huudella kartanoistaan. Aavistus tulevasta alkoi silti vääjäämättä hiipiä vähitellen myös omaan mieleeni, kun facebookin seinällä monet artistit alkoivat jo puhua pahimpaan varautumisesta ja esittää vaihtoehtoisia tapoja selvitä tilanteesta.

Koska omasta kokemuksestani huumorilla selviää parhaiten hautajaisistakin, niin erityisesti eräs Uniikin tekemä postaus lämmitti sydäntäni. Siinä hän pyysi jengiä jatkamaan aloittamaansa Neljän seinän sisäl -nimistä räppitekstiä, johon kävi lopulta osallistumassa lähes sata riiminikkaria. Lopputulos näytti tältä:

Nyt ollaankin sitten tosiaan tilanteessa, jossa kaikki yli kymmenen hengen tilaisuudet on toistaiseksi peruttu, eikä meillä pikkuartisteillakaan enää keikalle ole asiaa. Luovat ihmiset ovat onneksi olleet luovia tässäkin asiassa ja monet artistit ovat siirtäneet keikkansa esimerkiksi Insta-liveen. Kuulin jopa erään impoteatteri-ryhmän vetäneen keikkansa IG:n välityksellä ja pakkohan tuota on arvostaa.

Somessa on kiertänyt myös kampanja, jossa pyydetään osoittamaan solidaarisuutta tapahtumanjärjestäjille ja artisteille sillä lailla, että jo ostetut liput voisi jättää palauttamatta ja olla vaatimatta massejaan takaisin. Tätä kannatan itsekin, vaikka en olekaan vielä keksinyt, miten niistä rahoista virtaisi edes euro oman kokoluokkani artistien taskuun.

Yle X:llä oli tänään myös mainio kampanja, jossa pyydettiin ihmisiä suosittelemaan insta-stooreissaan kolmea nousevaa kotimaista artistia ja jengi on ollut tosi aktiivisia. Lisää ideoita silti kaivataan, joten pidetään mielet virkeinä ja livemusa hengissä! Jos sulla on siis joku hullu idis, älä pelkää toteuttaa sitä ja kerro siitä ihmeessä myös meille muille.