Tuntuu, että Pohjois -Suomesta tippuu tänä päivänä räppiä melko harvakseltaan, tai sitten kyse on artistien hyvin matalista profiileista. Haja-asutusalue -ja murreräppifanina tämä on ollut allekirjoittaneelle tylsä asia, mutta onneksi Lapin suunnalta löytyy vielä muutama tekijä, jotka tuovat oman osansa ajoittain melko geneeriseenkin kenttään. Yksi näistä tekijöistä on Maagi, joka julkaisi hiljattain uuden singlen Lelut, jolla vierailee myös Talonpoika Lalli.

Kittilän kunnassa, Levi -tunturin kupeessa asustava artisti on vanhemman koulukunnan miehiä, ikävuosia on kertynyt mittariin 42. Silloin kun ei tehdä musiikkia, miehen löytää melko varmasti metsästämästä, tai kalastamasta ja varsinkin ensin mainittu aktiviteetti on Maagille rakas.

“Täällähän siihen on hyvät metsät. Ja pyörin muutenkin paljon luonnossa. Se on parasta, mitä on.”

Talvella sesonkiaikaan, kun seutu täyttyy turisteista, tarjolla on sekalaisia hanttihommia. Kesä mennään vapaammin, joskaan pelkkää joutenoloa se ei myös omaishoitajana toimivalle räppärille ole. Musiikki on tullut miehen elämään mukaan jo varhaisessa vaiheessa ja se kumpuaa kotoa.

“Isä on tosi musikaalinen ja penikasta asti oon päässyt kuulemaan kaikennäköstä. Omakin tekeminen lähti käyntiin jo aika aikaisin ja muitakin genrejä on tullut tehtyä. Metalli on ollut aina myös lähellä sydäntä ja räppi on tullut mukana aina siinä sivussa. Muutama vuosi sitten aloin sitten keskittymään vähän enemmän justiinsa räpin tekemiseen, onhan sitä aina tullut kuunneltua.”

Myös soittimia on aina ollut runsaasti läsnä miehen kotona ja rummut ovat se läheisin instrumentti, vaikkakin myös kitara, basso ja koskettimet pysyvät käsissä hyvin. Räpin kuunteleminen tuli kuvaan yläasteaikoihin; jo ennestään tuttu bändi Anthrax teki Public Enemyn kanssa klassikkohitin Bring The Noise ja Maagiin biisi teki syvän vaikutuksen.

“Olin, että mitä vittua?! Aika päräyttävä juttu, toimi heti. Siitä lähti Public Enemyn kuuntelu ja mukaan tuli De La Soulia ja mitä näitä nyt siihen aikaan oli. Beastie Boys oli tosi kova juttu ja Run DMC. Toki sitten Wu -Tangit ja Gravediggazit.”

Julkaisuja ei artistilla vielä ole ulkona suurta määrää, kaksi virallista singleä on nyt pudotettu ja lisää on toki tulossa. Vuosia sitten neliraiturille äänitetty materiaali on vaipunut unholaan, kun taas historiasta löytyvä keikkailubändi ei koskaan päätynyt tallentamaan biisejään mihinkään, johtuen pitkälti yhtyeen railakkaasta menosta. Julkaistut singlet, joilla kummallakin vierailee Talonpoika Lalli, eivät varsinaisesti tai tarkoituksenmukaisesti lupaile pitkäsoittoa.

“Me vaan istuttiin alas ja tehtiin nuo, etteivät unohdu. Ja kyllä meillä alkaa olemaan neljä -viis biisiä sellasessa kunnossa, että niitä vois tiputella. Me ollaan vaan sen verran lappalaisia, että näissä hommissa vähän kestää. Mutta tarkotus olis, että saisin ite tuotettua albumillisen tekstiä ja taustoja tänä vuonna ja syksyllä päästäisi äänittämään studioon, mutta kaikki on vielä vähän auki.”

 

TSEKKAA “ÄLÄ SELITÄ” -SINGLEN MUSAVIDEO:

 

Jo julkaistuista singleistä saa vahvan käsityksen siitä, ettei Maagin tyyliin kuulu ontto huulten lepatus, vaan taustalla on enemmänkin ajatusta ja vankkoja mielipiteitä. Artisti itse luonnehtii pohjoisen kulttuuria hyvin suoraksi, eikä itsekään osaa itseään ilmaistessa kierrellä, tai kaunistella asioita.

“Osa pitää paikkansa, osa ei. Kyllä siellä on juttuja omasta elämästä, mutta sillee pilke silmäkulmassa. Onhan niitä väritetty.”

Suomiräppiä artisti kuulee melko paljon jo sitä kautta, että oma poika on intohimoinen diggari ja kotimainen puhemusiikki soi kotona aamusta iltaan. Jos korviin iskee kova tuotos, saattaa räppäri ottaa selvää minkälaisesta tekijästä on kyse. Noin yleisesti kiinnostus jakautuu kuitenkin useamman eri genren välille. Uuden aallon -ei niin lyriikkavetoinen -materiaali ei Maagilta juuri kiitosta saa.

“Ei iske kyllä vittu yhtään. Noihin sammakon sanavarasto -biiseihin ei vaan pysty. Onneks poikakin kuuntelee vähän old schoolimpaa tavaraa. Ja sitten tuo doussien ihannointi ja väkivallan romantisointi…olen melko varma, että ne tyypit kun tollasta pudottaa, ei tiedä niistä ympyröistä mithään. Ei se niin siistiä ole.”

Pohjoisen Suomen räppikuvioihin ei Maagi ole sen kummemmin verkostoitunut, eikä oikeastaan osaa sanoa onko kuvioita tällä hetkellä olemassakaan. Talonpoika Lallin lisäksi mies nostaa kuitenkin esiin Amocin, joka räppää Saameksi. Kyseisellä räppärillä on miehen mukaan hyvä tyyli. Kysyttäessä laajemmin koko Suomen osalta, mies mainitsee Eeteen, Palefacen ja Bullen, joiden musiikkia löytyy artistin soittolistoilta.

“Unohdin yhden, se on tosi ug -jätkä. Semmonen, kun Alabama -Nikke.”

Vahvasti murteella räppääminen on asia, joka jakaa mielipiteitä jyrkästikin. Tästä asiasta Maagi on kuitenkin täysin samaa mieltä toimittajan kanssa. Murteet ovat hieno asia ja oman ympäristön esiin tuominen kyseistä keinoa käyttäen on aina hatunnoston arvoinen asia.

“Mitä paksummin vääntää, sen parempi. Osaa jengistä se tuntuu hävettävän, mutta minusta se on hieno juttu.”

 

MAAGI INSTAGRAMISSA: https://www.instagram.com/original_gihttel/?hl=fi

 

TSEKKAA TUORE “LELUT” -MUSAVIDEO: