Vaikka välil joutuu graindaa pimennos, ne kutsuu mua aina nimel boss, riimittelee räppigeimiin pienoisen breikin jälkeen paluun tehnyt Mäk Gälis osuvasti uudella Kylän bouss– nimisellä raidallaan. Artistin juuri julkaiseman Paljailla puilla / Kylän Bouss -tuplasinglen ensimmäisellä puoliskolla messissä on vielä useilla pysteilläkin palkittu Pyhimys tai oikeastaan hänen alter egonsa Lika-Aki. Tavoitin Mäk Gäliksen kovimman graindaamisen keskeltä vastaamaan muutamaan kysymykseen!

Wadap, äijä on taas bäk! Miltä musanteko on nyt maistunut pienimuotoisen breikin jälkeen, mitkä fiilikset?

-Hyvältä tuntuu päästä julkasee! Onhan sitä tullu täs välissäkin kokoajan käytyy studiolla ja tehtyy, mut moni biisi on jääny sit vähän puolitiehen ja julkaisemat ainaki toistaseks. Ainahan se vähän jännittää tietenki, miten jengi ottaa vastaa, kun pitäny pari vuotta taukoa julkaisemisesta.

Kerro vapain sanoin tuosta sun uudesta tuplasinkusta ja siitä, miksi just nuo kaksi träkkiä laitettiin samaan pakettiin?

Paljailla puilla:

-Meil oli toi eka biisi “Kylän bouss” seisonu jo työpöydällä valmiina melkein sen vuoden verran, kun Sakke Aalto ehdotti, et tehtäs vielä b-puoli. Sakke laitto pari kovaa biittii, mut en oikee saanu mitää lyriikoita aikaseks. Sit oltiin broidin (VilleGalle) kaa yks päivä hengaa ja silt tuli tää idis luilla, paljailla puilla. Sen jälkeen ei siin menny ku pari päivää, kun kirjotin sen kliiniks ja oli valmis purkitettavaks.

Sitten alkoki nämä gorre-ajat ja sekotti viel vähän pakkaa. Olin itse sillee, ettei nyt kannata mitää julkasta, kun hallitus vei kaikki keikkamahdollisuudet. Täs biisis on enemmä aihetta ehkä jollain tapaa ja kans vähän jotain uutta tähän omaan tyyliin.

Tais olla jo keskiviikko ja biisi piti saada Sonylle torstain pari viikkoo ennen digijakeluu ja ruvettiin viel miettii, et pitäskö ottaa joku fiitti tähän. Sit päädyttiin yhteistuumin Lika-Akiin ja puolen tunnin pääst Sakke laitto mulle masterin mailiin. Siin ajas Aki oli kirjottanu ja käyny studiol purkittaa, en hiffaa, millä teleportilla Aki sen teki, mut kova äijä tekee hommii. Respect ja kiitos Akille!

Kylän bouss:

-Tää tehtiin ekana, Sakke soitti vuos ton viime EP:n julkaisun jälkeen, et “hei pitäskö viel duunaa uusii stygei” ja mä olin, et miksei. Kyl mä oon fiilannu sen biittei ja hyvä tuotanto, ni helppo lähtee duunaa. Hyvä, et soitti ja kysy.

Tää on enemmä sellanen flexaus ja sitä vanhaa Mäk Gälistä. Se synty aika vaivattomasti, riimit paris päiväs, kun olin saanut sen biitin Sakelta ja sit soitin, et koska studiolle. Siel meni vissiin se puol timmaa ja homma oli jiiris. Puolet riimeistä on kaivettu pöytälaatikosta, ne kaikki hyvät lainit, mitä ei oo halunnu jättää sinne. Sakke hoiti tietenki mixit ja masterit viel kuntoo. Tykkään nykyää, et riimit tulee päästä ja studiol vaa käydää siunaa.

Täst biisist löytyy itseasias muutamii läppii jo ajoilta ennen, kun meil meni sillon broidin kaa sukset ristiin (2014), kun oltiin ekan albumin jälkeen tekemässä uusia Mäk Gälis-biisejä PME:n kautta, mikä sit loppu, kun irtisanoin mun sopparin. Se on kyl jonkun verran kaduttanut vuosien jälkeen, et menin höntyilee ja irtisanoo sen sopparin. Ehkä koin itse sen sillee, et oli broidin puolelta pikkubroidille asetettu vähän korkeempi ja vaativampi rima, kuin muille artisteille, mut en mä syyllistä mitenkää broidii. Varmaa se ois menny toisinki päin samalla tavalla. Se on aina ollu kumminki mun tukena ja ne on menneitä aikoja, mennää eteenpäin. Nykyään on äijien kans kaikki hyvin ja hyvät välit.

En tykkää lyriikoita sen kummemmin avaa, kuulija saa tulkita ne itse, mut oli tos kylän bouss -läpässä pientä viittausta tonne rakkaaseen kotikylään Oulunkylään, mistä kaikki on lähteny.

Jollain taval nään, et nämä biisit yhdistää toisiaan: vaiks välil menis tosi huonosti ja oot ihan luilla, niin silti kaikkien pitäs pystyy sanoo edelleen, et mä oon kylän bouss.

Onko mahdollisesti pidempääkin progista, kuten kokopitkää lättyä jo näköpiirissä?

-Tietenki haluisin tehdä albumin, mut kaikki aikanaan. Ei tää todellakaa näihi kahtee biisiin jää. Tuleeks nää sit jollekin tulevalle albumille, sitäkään en osaa sanoa.

Saken kaa ollaa näitä duunattu ja silläkin nykyää oma projekti, mitä tekee ja aikaa on rajallisesti. Jos joku muu tuottaja haluu tehä ja lähettää mulle tykin biittipaketin, niin kyl mä blessaan ne.

Vuosi 2020 on ollut monellakin tapaa erikoinen. Miltä sun mielestäsi suomirap näyttää vuonna 2020?

-Nykyään tulee seurattuu paljo vähemmä suomiräppii, kun vaiks 10 vuotta sitten. Johtuuks se sitten siitä, et sitä myös tulee niin paljo ja pakosti menee hyviiki juttuja ohi. Oma musiikkikulutus on siirtyny aika paljon esim. Leevi and the Leavingsin ja Juice Leskisen suuntaan.

Suomiräpistä pakko silti hehkuttaa ja antaa erityismaininta MKDMSK:n MKDMSK –albumille, se oli ihan vitun kova platta. Harvemmin suomiräpis kuulee näin kovii kokonaisuuksia ja jotenki tosi rehellistä tekstiä. Harmi, et lisää ei oo tulossa, mut uskon, et sen musiikki elää vielä pitkään.

Junnuista Sexmane ja IBE tekee omaa bulii juttuu. Kyllähän fakta on silti se, jos lukuja katotaan, niin JVG, Pyhimys ja Gettomasa määrää tahtia tällä hetkellä Suomessa. Yleisesti ottaen suomiräppi dominoi musakenttää eli hyvin räpillä menee vuonna 2020.

Ollaan edelleen edellä.