Suomen rap-skeneen mahtuu nuoresta iästään huolimatta tänä päivänä kirjava kattaus eri tyylisuuntia edustavia ämseitä ja vahvoilla persoonallisuuksilla varustettuja artisteja. Yksiä mielenkiintoisimpia ja mieleenpainuvimpia heistä on porilainen räppäri ja katutaiteilija ToniSami, joka omakustannestatuksestaan huolimatta on onnistunut pysymään alaa seuranneiden puheenaiheissa jo pitkään, aiheuttaen ajoittain voimakkaitakin reaktioita niin kollegoidensa, kuin räppifanienkin keskuudessa. Onkin vähintään oikeutettua, että päästetään mies itse kertomaan elämästään, urastaan ja ihanteistaan Featin lukijoille.

-Jou ToniSami, wadap! Oon käsittänyt, että äijän taitelijapersoona ei rajoitu pelkästään räpin tekoon, vaan duunaat paljon spesiaaleja juttuja muutenkin. Mitä kaikkea elämään kuuluu musiikin lisäksi?

“Olen Suomi-sarjassa pelaavan Karhu HT -lätkäjoukkueen kuuluttajana ja musansoittajana. He pyys mua mukaan toimintaansa, kun olin muutaman Karhun pelaajan kanssa tehnyt heille Karhun Voimalla -kannustusbiisin. Sit käyn duunissa Leos Leikkimaassa osa-aikaisena, kouluun olis tarkoitus lähteä opiskelemaan nuoriso-ohjaajaksi. Tulihan sitä myös 9 vuotta näyteltyä Vihreän Teatterin kesäteatterin riveissä ja jouluisin tulee joulupukin hommia tehtyä. Olen myös Bar Saluunassa karaokevetäjänä.

Eli tekemisen puutetta ei oo elämässä ollut, eikä tule olemaan. Vapaa-ajalla pelailen videopelejä, oon kavereiden kanssa ja opetan nuoria porilaisia tekee musaa”

-Mistä sun innostus puolestaan räpintekoon sitten lähti?

“Innostus räppiin ei lähtenyt 2Pacista tai Biggiestä. Old School-räpistä innostuin vanhempana, varmaan 17-vuotiaana. Innostus räppiin lähti, kun sain lahjaksi Walkmanin vanhan MP3-soittimen. Kukaan perheestä ei osannut käyttää sitä, joten serkkuni Juha laitto siihen Eminemiä, @junkmailia, Pikku G:tä, Skandaalia ja Ezkimoa, eli aika suomivoittoinen ja RDN/Royal Family -possepohjainen oli mun räppilapsuus.

Sit tuli kuunneltua muutakin musaa, kuten Lordia ja Teräsbetonia. Sit mul oli joululahjaksi hommattu yks joulu Marshallin vahvistin ja sähkökitara kylkeen. Mut laitettiin sähkökitaratunneille, jossa oli Dingon entinen soittaja Jonttu sekä hänen soittokaverinsa Kide. Eka lähettiin kitaran soitosta liikkeelle, mut mua kiinnosti enemmän laulaminen, joten ehdotin, et saanko laulaa Teräsbetonia ja Lordia. Sit ehdotin, et saanko alkaa vetää räppiä. No, toin tunneille Pikku G:n – ja Eminemin cd-levyi ja yritin niiden tahtiin vetää. Jonttu ja Kide ehdotti mua sit kirjottaa omaa settiä ja siitä se lähti. Taisin olla 11-vuotias junnu silloin. 12-vuotiaana pääsin Palefacen rap-kurssille, jossa oli myös Puhuva Kone, joka itse myi 8-vuotiaana omaa ekaa omakustanne-levyänsä. On se levy vieläki tallessa. Pikkuse parempaa matskua ku hänen Rähinä-homma.

Muutenhan oon osallistunut vaikka mihin, kuten Ylen Kaikki kuvaa-kilpailuun, johon Vihreän Teatterin lapsiryhmä osallistui. Tein biisin siihen, mis lapset räppäs ja mun biisi voitti koko kilpailun. Teeveessäkin tuli pyörähdettyä, kun etittiin Tankkaustarinat -ohjelmaan värikästä henkilöä ja sitä ToniSami kyllä on. FCF -showpainibrändin try-outeissa tuli myös käytyä. En oo ikinä käynyt sellaista fyysistä -ja henkistä helvettiä läpi. Mut tiiättekö mitä? Missää kohtaa en luovuttanu. Never Give Up ei oo mul pelkkä motto, vaan elämäntapa.

Haluun opettaa nuoria Porissa, koska Porissa Hip Hop-skene on aina ollut vähän nukkumassa. Mua ei ollut ikinä kukaan opettamassa, ennen kuin tapasin Tarkka-a:n Porissa”

-Oot ainoita Suomessa, joka käy säännöllisesti vetämässä katuräppiä kansalle, pääsääntöisesti kotikaupunkisi Porin kaduilla. Millaista vastaanottoa tuo on saanut paikallisten asukkaiden keskuudessa?

“Aika ristiriitaista. Perseestä, että pitää olla joku katumusisointi-lupa, jos on pieni kajari, joka ei vie edes kaupungin sähköjä. Mut mul on lupa vetää yhel laval, joten kai siihen pitää hetkeksi tyytyä. Monta hienoa muistoa on katuräpeistä, joskus multa tuli vanha nainen kysyy, et mitäs täällä tapahtuu. Kerroin, et improvisoitua räppiä. Sit hän pyys mua räppää hänestä. Vedin sit setit ja en oo ikinä nähny ketään niin iäkästä henkilöä niin iloisena räpistä. Se on yksi monista hyvistä muistoista, mikä jääny mieleen ikuisesti”

-Kadulla räppäämisen lisäksi oot käynyt testaamassa freestyle-skillejäsi Rap SM-kilpailuissa useampanakin vuonna. Mitä noi skabat merkitsee sulle ja miten freestyle-skene on muuttunut sinä aikana, kun oot ite ollut messissä?

2019 tuli vedettyä paras setti ikinä. Se on jäänyt mieleen, sillä omien settien jälkeen porukka kehu tosi paljon ja eräs jäbä sano: Mä luulin enne tätä iltaa, et oot pelkkä meemi. Mut äijä todisti toisin. Rispektit.

Et kyllähän ne skabat paljon merkkaa ja niiden ansiosta muutamia vuosia järkänny omaa Porissio Freestyle Battle -tapahtumaa Porissa, jossa ollut entisiä suomenmestareita skabaamassa ja tuomaroimassa. Ja ilman Rap SM-skaboja ei rehellisesti sanottuna olis ToniSamia. 2013 kävin ekaa kertaa SM-skaboissa (2010 oikeesti, mut sitä ei lasketa, sillä en tiennyt, mitä rap on ja mitä freestyle on). 2013-2018 oli sellasta itsensä hakemista ja tutkimista battletyylin suhteen. 2019 tuli näytettyä jengille, miks ToniSami kuuluu skeneen.

Freestyle-skene on muuttunu ehkä sillai täs mun olemassaolon aikana, et tullu nuorempia ja nälkäsempiä räppäreitä sekä enemmän täältä Porin ja Satakunnan suunnalta räppinuoria. Se on hienoa nähdä, et skene ei ainakaan tuu kuolemaan sen takii, ettei olis tekijöitä. Sekä oonhan tavannut SM:n kaut hyviä skabaajia, jotka ovat myös hyviä ystäviäni”

-Sun on oltava räppipiirien vannoutunein Porin Ässät -fani ja oot tehnyt muutamankin kannatuslaulun joukkueelle. Mitkä urheiluaiheiset rap-biisit soi eniten omissa luureissasi?

“Joskus pyydettiin tekee Saravon Pekka-cover Ässien A-Junnuille, jossa mukana räppää muutamia liigapelaajia sekä NHL:ssäkin pelaava äijä. Se oli ainakin hauska tehdä. Mutta kuuntelen Vesku Jokisen ja Elonkerjuun Kotkasydän-biisiä, mikä tehty Vaasan Sportille, sekä tietenkin Remix feat Porin Ässät – Isomäen Legenda-biisiä. Saravon Pekka-biisiä tulee kans välil luukutettua”

-Aloitit aikanaan käsittääkseni kristillisenä räppärinä. Onko hengellisyys sulle edelleen tärkeää ja miten sen näkyy sun musiikissasi?

“Ei oo. ToniSami ei ole ollut vuoteen enää uskovainen artsisti. Se näkyy ehkä enemmän kritisointina ja sarkastisesti nykyisissä biiseis. Alotin kristittynä ämseenä 2012, koska sillon aloin tekee musaa MC Santerin ja Pastorit-yhtyeen inspiroimana, jotka olivat molemmat gospel-räppiä. Tottakai uskonnossa oli hyviä asioita, se oli sellanen turvakaide, ku ei ollut frendejä kauheesti ja sit oli sellasta teiniangstia ja masennusta, ni sit rukoilu ja sellanen uskistouhu auttoi. Nykyään paskaan oloon auttaa räppi ja frendit”

-Oot sen verran vertaasi vailla oleva persoona Suomen rap-porukoissa, että se luonnollisesti myös jakaa mielipiteitä ja ilmeisesti jotkut ovat jopa ottaneet asiakseen heitata jäbää oikein urakalla. Vastaavasti tiedän taas sun inspiroivan monia muita kaltaisiasi rohkeita oman polkunsa kulkijoita. Mitkä ovat sun terveiset heille?

“Mä oon vähä ku Porin Ässät, ku menee hyvin, saan siitä rispektiä ja kun menee päin vittua, siitä saa kuulla enemmän ku haluis. Mut tiedän, että musta ei tykätä, mutta eipä se mua kiinnosta, eikä oo kiinnostanut. Siinä terveiset vihaajille. Ja kaikki memet, mitä musta on tehty, ne on oikeesti hauskoja. Miksi sellaisista ottaa nokkiinsa?

Nuorille ämseille: Jos sust tehää joku meme, tai pilavideo, tai mitä vaan, kandee vaa kattoo se, naurahtaa ja jatkaa elämää. Jatka vaan sitä omaa hommaa. Mutta nuorille ämseille myös sellainen neuvo, että jos teille annetaan rakentavaa kritiikkiä ja kehitysehdotuksia, ottakaa vastaan. Mä oon ottanut ja niiden ansiosta kehittynyt. Omaa juttua pitää ja kannattaa tehdä, mut aina on varaa parantaa. Kannattaa kysyä kokeneilta ämseiltä mielipiteitä ja kehitysehdotuksia ja ottaa kehitysehdotukset käyttöön. Muista kehittää itseäsi. Kokoajan. Vaik sust tuntuu, et olisit paras, ni silti kannattaa aina etsiä joku alue, missä on kehittämisen varaa”

-Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sulla on musageimien parissa?

“Mulla on opetuksessa tällä hetkellä 4 nuorta. Kaksi freestylestä innostunutta, yks omia biisejä tekevä nuori ja tiistaina kymmenes päivä alotan opettaa yhtä nuorta, jolla ollut vähän ongelmia. Suuri kunnia auttaa muita.

Porissiot on 24.1.2020 Porissa, joten niitä järkkään, jatkan biisien duunaamist sekä ens vuon tulee uus Toni on täällä -levy, jossa 20 biisiä. Siinä myös kansainvälistä yhteistyötä, sillä siinä on räppäreitä mukana Espanjasta, Ghanasta sekä Pohjanmaalta. Onhan se ny ihan oma kansansa! Koko levyn äänittää, miksaa ja masteroi LKN. Fiiteissä mm. Kapteeni Lamminen, LKN, Transsi Kela ja monia muita. Jatkan tietysti omaa polkua, kuolemaan asti.

Lopputerveiset haluun lähettää faneille, etenkin Otolle, Kimille, Patamamma Maijalle sekä ihmiselle, kenen karaokemikil äänitin ekat biisit 2012 hänen vintillä, Marko Palin. Ilman sua Marko ei olis ToniSamia. Pidetään Hip Hop elossa! Kiitos kaikille, kenen ansiosta ToniSami löytänyt itsensä ja oman tyylinsä”