Feat.fi ottaa tarkasteluun Paperi T:n ja Khidin kovasti janotun uuden yhteistuotoksen Kolari, joka ennakoi maaliskuussa ilmestyvää albumia HBD RIP.

 

 

Paperi T:n ja Khidin ensimmäisen yhteis-EP:n julkaisusta on kuusi ja puoli vuotta, ja tämä ulkomuistiin vaikeahkosti tallentuva Ex ovis pullus non natis serò fit ullus -niminen kokonaisuus saa 20.3. jatkoa HBD RIP -yhteisalbumin muodossa. Vinska on jo ennakkomyynnissä, vaikka ilmestyy vasta 17.4., joten kannattaa olla skarppina sen suhteen, menekki saattaa nimittäin olla kova. Jos kuitenkin arveluttaa ostaa kokonaisuus täysin tietämättömänä sen sisällöstä, voi tulevan albumin fiiliksiä maistella Kolari-biisin muodossa, se nimittäin julkaistiin ennakkosinglenä jo viime perjantaina.

 

Kuten tältä kaksikolta voi odottaa, ei Kolari ole mikään kaikista helpoiten aukeava pähkinä. Se on enemmänkin tunnelmia, ajatuskuplia, leikittelyjä todellisuuden kanssa sekä itseironiaa, kaikki kauniissa ja aisteja hivelevässä paketissa. Biisi on kuin aarrearkku, jonka voi vaihtoehtoja nykyisyydelle tarvitessaan aukaista ja katsoa mikä verso milläkin kerralla nousee itselle olennaisimmaksi. Onko se eksistentiaaliset kysymykset vai historian siipien havina? Onko se itse suhteessa muihin ihmisiin vai artistiuran kiroukset? Onko se abstraktit unimaisemat vai kahvinkeitto?

 

Vai haluaako jättää merkitysten kaivelun vähemmälle ja uppoutua siihen junnaavaan ja pahaenteiseen, mutta kuitenkin matalataajuisuudessaan hivelevää turvallisuudentunnetta synnyttävään äänimaailmaan, joka ponnekkaasti esitettyjen sanojen taustalla mylvii?

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

HBD RIP kevään klubikiertue + osa kesän festarikeikoista ulkona nyt! Vinyylin ennakkomyynti on alkanut! 📸 @nicktulinen

Henkilön Henri Pulkkinen/Paperi T (@henripulk) jakama julkaisu

 

Biitti onkin oma lukunsa, sillä vaikka se on elementeiltään melko riisuttu ja minimalistinen, saa sen kautta rakentunut tunnelma hurjan määrän erilaisia sävyjä. Biitti maalaa ilmoille mielikuvia, jotka vaihtelevat tuulen tuivertamasta autiomaasta tulta syöksevään tulivuoreen sekä petoeläimistä maailmanlopun laitamilla armottomasti hakkaaviin massiivisiin, kasvottomiin koneistoihin. Välillä käydään tyyntyneen haikeissa aallokoissa, kunnes jälleen iskee kiinni ja myrsky lyö raivokkaat hyökyaaltonsa yli laidan.

 

Armoa ei tässä kappaleessa kyllä anneta, vaan se ujuttaa sormensa kuulijan ympärille ja pusertaa kovempaa ja kovempaa, kunnes yhtäkkiä Paperi T:n potentiaaliseen delaamiseen päättyy koko homma. Jäljelle jää vain kaukainen ujellus, ulvonta, ehkä vaikerrus? Tai jonkin etääntyminen?

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Paperi T & Khid – HBD RIP 20.3. 1. Kolari 2. Hys 3. Paljas 4. Auteur 5. HBD RIP 6. Tiramisu 7. Taksi 8. Putoaminen (v. Ringa Manner) Kolari ulkona nyt!

Henkilön DJ Kridlokk (@krdlkk) jakama julkaisu

 

Paprun ja Khidin otteessa on kuitenkin synkistä syövereistä huolimatta aina hyvä olla. Sanat tipahtelevat sen verran uljaan itsevarmalla otteella ja jokaisessa biisissä syntynyt kupla imaisee niin tiukasti sisälleen, että ei ole mitään sen kummempaa tarvetta lähteä kesken kaiken menemään. Sitä paitsi kun mieltä kutkuttavat riimit herättävät valtavasti kysymyksiä ja ajatuspolkuja, saa niiden parissa vierähtämään melkoiset tovit, kun kaksikon poukkoilevia ajatusratoja lähtee seurailemaan.

 

Kolarissa pohdituttaa musiikin kautta rakennetun taipaleen eri vaiheet ja sudenkuopat, artistin ajankohtaisuus ja menneiden saavutusten paino, ja sitten, niin, kuolema. Muun muassa. Jonkinlaista lopetuksen ja avoimina roikkuvien menneisyyden langanpätkien solmimisen fiilistä biisissä on, mutta samalla pöytää pyyhitään puhtaaksi tulevaa varten, asetellaan maamerkkejä erottelemaan se mitä oli ja se mitä tulee. Biisi on mahtipontinen ja syvä ja menee helposti runoudesta, joka samalla ilahduttaa ja saa nauramaan. Varsin mielekäs kombo.

 

Tulis jo ne oliot /

Ku kaiken maailman sekopäille mul ei riitä foliot