Musta Hanhi löi merkkinsä vahvasti kotimaisen räpin kenttään jo ensimmäisellä biisillään. Musiikki on omaperäistä ja -ehtoista pysyen kuitenkin ajan hermolla. Överdogin kautta Monspille päätynyt ja Mauno Gangin riveistä tulittava monilahjakkuus julkaisi uuden Orava -nimeä kantavan singlen ja Feat päätti ottaa selvää ihmisestä artistin takana.

Morjes! Minkä ikäinen äijä on ja minkälaisista taustoista tulet?

Mä olen monen ikäinen, hah. Eli se on salaisuus. Tausta on melko getto -ish. Mun faija on entinen sissi Nigeriasta, joka tuli Suomeen opiskelemaan ja tapas mun mutsin Tuomiokirkon bussipysäkillä vesisateessa. Eli sieltä oon saanu tän natural born tanin. Asuttiin Halisis, sielt lastikseen ja lastiksesta alaikäsenä pihalle, hah. En mä tiä, selfmade.

Okei. Onko muuten sun näkemyksen mukaan asiat jotenkin muuttuneet ton persujytkyn jälkeen, vai onko sitä kuraa tullut niskaan aina yhtä tasaisesti?

No jos miettii way back, niin mähän oon ollu aina se tyyppi, joka tekee kaiken paskan. Vaikka en ois ollu paikalla. Kyl rasismi on aina ollu läsnä omas elämäs ja päivittäin törmää ennakkoluuloihin. Mä en tiedä kovinkaan montaa valkosta frendiä, joilla on kaupas aina private security. Sit persujen jälkeen…se on ehkä kohdistunu enemmän lähi-idästä tulleisiin. Mut nyt tää Oulun keissi, niin kyllä siit saa taas kuulla. Sillon skidinä huudeltiin suoraan päin naamaa ja nyt se on enemmän sellasta vihapuhetta netissä. Kyl sitä on aina ollu, eikä se oo paranemaan päin. Toisaalta oma ikäluokka on kyl aika freesi, ei ne edes ajattele, et joku on erivärinen.

Joo. Moni mun tummempi kaveri on sanonut, ettei se päin naamaa huutelu ole pahinta, vaan se sellainen piilotettu rasismi. Se näkyy pelkona kasvoilla ja sut nähdessään naiset puristaa käsilaukkua vähän tiukemmin.

Joo toi käsilaukkuhomma on vitun läppä. Mulla on viimiset viis vuotta ollu yks taktiikka. Kun puhutaan, et “kaikki mustat raiskaa”, niin mä näen sen riskinä itelleni kävellä iltasin kadulla naisen perässä. Koska jos se vaan päättää, et mä olen uhka, niin kukaan ei tuu ikinä uskomaan mua. Eli mun taktiikka on, oli sit valosaa tai pimeää, se et jos näen naisen kävelevän kadulla, vaihdan kadun puolta. Ja se on toiminu hyvin, koska sillee mä vältän sen mahdollisen tilanteen. Mut sit on näitä ihme tapauksia, kun sä näät kadulla jonkun pelkäävän sua. Se hyppää jostain syystä sun edelle ja puristaa laukkua tiukemmin ja ottaa vähän juoksuaskeleita. Eli ajaa itsensä siihen tilanteeseen ja pälyilee taaksepäin, et “älä ryöstä mua”.

Mulla on ollu duunissa jotain turvallisuuspäälliköitä kertomas, miten vartijat suhtautuu erinäkösiin ihmisiin ja ne on joutunu koko ajan varomaan sen yhden sanan sanomista. Kun he on kertomas mulle, et mun näköset ihmiset varastaa kaiken.

Helvetin ahdistavaa. Mitä duunia muuten teet?

Päivätyökseni mä huollan fillareita ja suksii.

Aight. Mutta siirrytään siihen pääasiaan eli musiikkiin. Minkälaiset musiikilliset taustat sulla on ja milloin olet hurahtanut räppihommiin?

Mä oon todella kiitollinen mun enolle siitä, et se on opettanu mut musahommiin. Mun eka virallinen todiste musisoinnista on valokuva, jossa mä hakkaan vaipoissa enon rumpua. Päiväkodin lapuissa luki, et mä oon tosi energinen ja laulavainen lapsi. Nuotit ja teoria ei oo koskaan kiinnostanu mua, mä vaan teen. Kavereiden kans on aina ollu bändejä; kitara, basso ja rummut on ne omat instrumentit, joita tykkää soittaa.

Räppihommat hmm. Sanotaan 2000 -luvun alku. 50centit, Eminemit ja D12:t on ollu vahvasti vaikuttamas.

Kuinka pitkä tarina Musta Hanhi -aliaksen taustalta löytyy?

Musta Hanhi sai alkunsa Hallussa -biisistä ja se tuli 2014…tai 2013. Saatto tulla myös 2015…mä en oikeesti muista.

Okei. Kumpi tuli ensin, Musta Hanhi vai Mauno Gang? Olette Gangin kanssa ilmeisesti hyvin tiivis porukka?

Musta Hanhi. Mauno Gang tuli kaks vuotta sit. Enskahan(NCO) on Jyväskylästä ja sit se muutti Turkuun. Niil oli SPC -klikki Rosvon kaa ja Enska on mastermind Mauno -nimen takana, käytettiin sitä räpeissä jo ennen varsinaista Gangia. Mut ollaan frendei kaikki ja tehty kaikennäköst yhdessä jo ennen bändiä. Mähän liityin Mauno Gangiin vasta myöhemmin, kun jengi luuli mun jo muutenkin kuuluvan siihen.

Sun räppejä miksataan ja masteroidaan tuolla Maistin Kooma -studiolla. Miten homma on sujunut ja oletko tykännyt mestasta ja tyypeistä?

Kyl se on ollu jees. Välil se on tietty aikamoista vääntöä, mut sitä se nyt yleensä nois hommissa on. Samaan aikaan on ruvennu tekemään enemmän ja enemmän ite, kun meikällä tota tuotantopuoltakin on. Nykyään ollaan istuttu yhdes Hestensin kans alas ja mä oon ottanu vähän isompaa roolia siinä. Sitä mä en tiä, mitä mieltä Hestens siitä on, hah. Mut kyl se yhteistyö on toiminu ja hän sanoo sit, kun on jostain ihan eri mieltä.

Kuinka paljon sä käytät aikaa musantekoon ja mitä softia&rautaa löytyy?

Keskimäärin varmaan pari tuntia päiväs tulee tehtyä. DAWina on toi Reason 10, sit on Ableton ja FL sämpläyksiin yms. Pari midikiipparia on ja ne riittää omiin tarpeisiin. Mitään varsinaista rautaa mulla ei oo, kun se ois Reasonin takia vaan turhaa ja ylimäärästä johdotusta. Pari kitaraa ja basso, aktiivikajarit, parit äänikortit ja tunepedaali. Aikatollanen perus Reason -tuottajan setup.

Muistan lukeneeni jostain, että sä teet biisejä aika paljon freestyle -pohjalta?

Joo. Kyl mä saatan välil kirjottaa joku neljä, tai kaheksan baria valmiiks ja lähen siitä sit tekemään biisiä. Biitti soimaan ja mikki päälle. Jos se menee, ni menee tai sit ei mee. Mut siit voi sit poimia juttuja, mitä tuli sanottua.

Miten live -esiintymisen kanssa; viihdytkö lavalla vai onko se vaan välttämätön paha?

Hah! No itseasias keikkajännittäminen nussittiin aika hyvin seiskaluokalla, kun oltiin mokkereita ja vedettiin parin kaverin kanssa meijän tekemä biisi koko koululle. Siinä tuli lokaa aika hyvin niskaan ja se oli ku jostain teinileffasta, elämän noloin kokemus. Ei sinne lavalle vaikeeta oo mennä, mut se voi välil riippuu vähän yleisöstä. Jos on tosi vähän jengiä ja ne tuijottaa sua, niin siinä voi olla vähän eh…mut sä tuut joka tapaukses olemaan siel lavalla kuitenkin. Ja se demoni on selätetty jo ajat sit, kyl se aina on hauskaa esiintyy. Ja pieni jännitys on vaan hyvästä, se kertoo siitä, et sä tykkäät siitä mitä teet.

Sä olet jo vakiinnuttanut oman paikkasi kentässä, olet Monspilla ja keikkaillut siellä täällä, niin mitä hyviä ja mitä huonoja asioita on tullut vastaan? Ja onko ne vastannut sun etukäteisodotuksia?

No se riippuu niin näkökulmasta. Et ne asiat, joita mä pidän hyvinä puolina ei olis välttämättä hyviä enää esim. Tipan mielestä. Kun se on jo niin iso ja tekee tätä työkseen. Mut hyviä puolia on ainakin se, et on päässy näkee paikkoja, kokee asioita ja tavannu paljon ihmisiä. Kätelly joitain ulkomaalaisia artisteja ja jutellu niiden kaa ihan tavallisista asioista. Nähny ne ihmisinä, se on ollu itelle yks isoimmista plussista. Ja huonot puolet…en mä voi sanoo oikeen mitään, ku mä oon ottanu kaiken niin blessauksena. Enkä viitti itkee turhist asioista. Eikä mikään oo hirveesti yllättänyt, paitsi vetää Blockfestien stadionlaval. Sitä en ois osannu kuvitella etukäteen.

Kasvaako nälkä syödessä, vai oletko nyt juuri siinä missä haluatkin olla?

Niinku Kingfish sano, ei tää oo mikään nopeuskilpailu, vaan maratooni. Ei mul oo mihinkään kiire. Okei, JVG on vitun iso. Hannu saattaa olla joskus iso. Sit se on, jos se on. Ei mua kiinnosta sinänsä olla joku listaykkönen, mä vaan tykkään tehä musaa. Ja jos tähän touhuun lähtee menestymistarkoituksella, sä teet väkisinkin vastoin omii ehtoi. Ja sit se ei oo enää kivaa. Mut…mult puuttuu viel bucket listista pari ruksii, ne pitää viel hoitaa.

Eikös homma mennyt niin, että Musta Hanhi I tuli Överdogin ja II Monspin kautta? Ja uusi single Orava tuli nyt myös Monspin kautta, lupaileeko se jotain pitkäsoittoa myös?

Joo ekat Hannu -singlet oli omakustanteita, sit tuli tosiaan Överdogin soppari. Se päätty, niin hoilasin Kepelle ja sain sieltä sopimuksen. Tää uus saattaa olla pitkäsoitolta, tai sitten se on vaan single. Ei tiedä…

Jaa jaa. Kiitos äijälle haastattelusta!

Kiitos, oli mukava haastis.

 

KUUNTELE ALTA UUSI SINGLE: