Viime viikolla julkaistu Särren ja Prinssi Jusufin yhteisbiisi NAIKIT jalas avaa sneakerskeneä ytimekkäällä ja painokkaalla tavalla. Single on ensimmäinen lohkaisu heinäkuussa ilmestyvältä Etelä VS. Itä -EP:ltä.

 

Särre ja Prinssi Jusuf eivät leiki: kun Niket menee jalkaan, kääntyy homma totiseksi. NAIKIT jalas kertoo kyseisen kenkämerkin ylivoimaisuudesta ja voimaannuttavasta vaikutuksesta, eikä biisin jälkeen jää epäselväksi, kuka nykyistä sneakerskeneä hallitsee. Kappaleessa ei niinkään keskitytä siihen, miksi juuri Niket ovat valovuosien päässä muista merkeistä – jos et tiedä, ei varmastikaan kannata edes selittää. Sen sijaan asenne puhuu puolestaan. Kun kerran vetää niin ainutlaatuiset ja klassiset kengät jalkaansa kuin Niket, lunastaa automaattisesti paikkansa kenkäskenen kunkkuna. Tai jos ei automaattisesti, niin kyllä ne Niket tietä tasoittaa.

 

On vaikea valita, kumpi hoitaa boss-roolinsa kovemmalla auktoriteetilla, Särre vai Prinssi Jusuf. Kummankin olemus ja riimit tihkuvat sellaista arvovaltaa, että ei ole kysymystäkään siitä, onko meininki tekaistua vai aitoa. Biisi on kuin vanha lautapeli nimeltä Taikakengät, mutta aikuisten oikeassa maailmassa: pelissä siivekkäitä ja kimaltelevia jalkineita tarvittiin ilkeän noidan kiroamassa satumaassa liikkumiseen, ja tässä todellisuudessa taas Niket avaavat oven kohonneeseen itsetuntoon ja mielekkäämpään elämään. Biisistä huokuu sellainen tyytyväisyys ja rakkaus kyseiseen kenkämerkkiin, että harmittaa kaikkien niiden puolesta, jotka ilmiöstä jäävät paitsi. Tai jotka eivät niitä Nikejä omista (kuten allekirjoittanut).

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Kiitos viesteistä ja palautteesta #naikitjalas

Henkilön Särre (@mcsarre) jakama julkaisu

 

Vakavasti puhuen kysehän todella on ilmiöstä eikä konkreettisesti siitä jalkineesta, jonka valmistaja nyt sattuu olemaan Nike. Toki se käsinkosketeltava tuote on tällä kertaa kyseiset kengät, mutta aineelliseen muotoon puetun haipin takana lymyää jotain paljon suurempaa, johon kukaan meistä ei voi yksinään ratkaisevasti vaikuttaa. Voimme itse päättää, mitä puemme päällemme ja ketä edustamme, mutta jossain muuallahan sen vaatteen ja kengän huokuma arvo kasataan. Eikä siihen karuselliin hyppäämisessä ole mitään vikaa: aikojen alusta asti yhteisöissä on pyritty kisailemaan ja erottumaan muista mitä mielikuvituksellisimmin keinoin. On yhteiskunnasta ja kulttuurista kiinni, mikä seikka sinut nostaa keskivertokansalaista ylemmäs, ja sneakermuodissa kuninkaan viittaa symboloi tässä kontekstissa tietenkin Nike. Toki nämä rakenteet voi halutessaan yrittää kääntää ylösalaisin ja simppelisti olla niin kova jäbä, että kaikki se mitä on ja mitä gearia kantaa ansaitsee automaattisesti voittajaleiman.

 

Kun nyt kuitenkin kengistä puhutaan, täytyy muistaa, että räppi ja sneakerit ovat jo pitkään jossain määrin kulkeneet käsi kädessä. Lapsena kuuntelin Nellyn Air Force Oneista kertovaa biisiä autuaan tietämättömänä siitä, että biisi todella oli yksi iso shoutout kyseiselle kengälle. Nykyäänkin nämä kengät tuovat kantajalleen uskottavuutta, ainakin jos on Särreä uskominen: “20 vuotta jalas Airit“. Räpin perinteitä kunnioitetaan myös sanoituksissa, jotka ovat hetkittäin jopa viiltäviä sen suhteen, millaiseen arvoasetelmaan laitetaan ne, jotka eivät Nikejä omista sekä ne, jotka tähän ylellisyyteen ovat yltäneet. Tätä todistelua ei kuitenkaan tarvitse ottaa pelkästään kirjaimellisesti, vaikka sanavalinnat voimakkaita ovatkin, vaan kyse on enemmänkin asiaan kuuluvasta harmittomasta flossaamisesta, jota me kaikki omissa kuplissamme enemmän tai vähemmän harrastamme. Onhan räpissä aikojen alusta asti vakuuteltu sitä, että itse on ykkönen ja muut nollia. Vain se ponnahduslauta, jolta tähän vertailuun heittäydytään, vaihtelee – jos se ei ole kengät, se on riimit, elämäntavat, autot, huudit… mitä ikinä.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Hyvää Ystävänpäivää❤️FlowerBoy

Henkilön PRINSSI JUSUF (@prinssijusuf) jakama julkaisu

 

Särren ja Prinssi Jusufin yhteisteos ei ole mikään räppiavaruudessa leijuva irrallinen yksittäinen kappale, vaan siinä tehdään kunniaa Mac Millerin vuonna 2010 julkaistulle hittibiisille Nikes On My Feet, jossa taas on sämplätty Nasin The World Is Yours-biisin remixiä, jonka on tehnyt Q-Tip. Näiden teosten henki elää edelleen tässä Suomi-versiossa, jossa kertsi on oikeastaan suora käännös alkuperäisestä “And the Nikes on my feet keep my cypher complete”. Ruubenin biitti antaa biisille kuitenkin aivan uniikin, modernin sävyn. NAIKIT jalas on ensimmäinen sinkku Monspin ja Rutiluksen yhteisjulkaisuna heinäkuun alussa ilmestyvältä Etelä VS. Itä -EP:ltä, jonka musavideon seikkailut Nike-kenkävarastossa johdattelevat katsojan suoraan kappaleen kenkäskeneä valottavaan maailmaan.