Joniveli ja Rekami julkaisivat perjantaina 5.6. biisin Vain rajoitetun ajan, joka on ensimmäinen single tulevalta yhteisalbumilta. Biisissä käsitellään niin räppiä kuin elämääkin.

 

 

Joskus, tai aika useinkin intensiivisimmillä hetkillä voi tuntua siltä, että musiikki on yhtä kuin elämä. Ettei elämässä olisi mitään järkeä ilman musiikkia. Jotkut biisit, lyriikat tai melodiat voivat porautua niin syvälle ytimiin ja mielihyvähermoon, että tunnetila muistuttaa puhdasta euforiaa. Silloin ollaan järjen ja analysointikyvyn ulottumattomissa, jonkin universaalin lain äärellä.

 

Samalla tavalla kuin musiikki voi aiheuttaa puhdasta onnea ja tuoda olennaista sisältöä elämään, voi se myös itsessään muistuttaa elämää. Eikä mikään ihme, syntyyhän kaikki luovuus alunperin elämänenergiasta: jostain syvältä tiedostamattomasta, universumimme totuuksista. Musiikki kulkee käsi kädessä sen kanssa, mitä koemme, mitä tunnemme ja miten ajattelemme asioista – se muovaa meitä ja me muovaamme sitä. Olemme musiikin kanssa yhtä aaltomaista liikettä, joka joko synkronoituu elämän virtaan tai ottaa siitä etäisyyttä, hakee uusia tapoja olla.

 

Miten tämä haihattelu liittyy tämän päivän aiheeseen? No siten, että Vain rajoitetun ajan on hämmentävällä tavalla samaan aikaan biisi musiikista kuin se on biisi elämästä. Jonivelin ja Rekamin yhteistuotos käsittelee tavallaan todella spesifejä seikkoja, jotka ovat tarkasti rajattavissa ja sanallistettavissa, mutta samalla se ulottuu yli sanojen siihen henkeen, joka elämässä vallitsee ja joka sitä ohjaa.

 

 

Konkreettisella tasolla biisi on oikeastaan aika leso. Kuten Joniveli tiedotteessa sanoo: “Vain rajoitetun ajan taisi olla viimeinen biisi jonka kirjoitin ja äänitin levylle. Lähes valmis levy takaraivossa ja siitä vapautuneena henkselit rupesi suorastaan paukkumaan.” Henkselit todellakin paukkuvat, sillä kappaleessa käydään läpi omat kyvyt, legendastatukset ja paremmuudet, jotka eivät ole peräisin mistään oman pään sisältä, vaan ihan ulkopuolelta annettuja: “Legendastatus pidettävä, se ei oo itse nimeämä”.

 

Biisissä ollaan siis räpin perusasioiden äärellä, minä vastaan ne muut, ja klassisesti minä on se, joka huikeilla kyvyillään ja poikkeuksellisilla saavutuksillaan voittaa. Ja pitäähän sitä nyt vähän leijuakin aina kun siihen on aihetta!

 

Mutta samaan aikaan räpin perusasioiden kanssa Vain rajoitetun ajan ottaa kantaa koko elämän perusasioihin. Jälleen Joniveliä lainatakseni: “Biisi on myös muistutus siitä, että kaikki täällä ollaan vaan kääntymässä. Monessakin mielessä.” Ajatuksesta kasvaa suora silta siihen, mikä itselle on tärkeää, millainen haluaa olla ja millaisen jäljen jättää. Koska meillä on käytössämme vain rajattu aika, jonka lopullisesta kestosta kenelläkään ei ole hajua, lienee parempi ryhtyä hommiin nyt eikä huomenna. Eikä hommilla meinata välttämättä konkreettista työntekoa, vaan sitä mikä on itselle mielekästä ja mikä saa oman sydämen paisumaan riemusta.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

”Joniveli & Rekami – Vain rajoitetun ajan” Sä löydät sen kyllä.

Henkilön Joni Vanhanen (@jonniwanha) jakama julkaisu

 

On oikeastaan aika hauskaa leikitellä sillä, kuinka soljuvasti räpin elementit saa yhdistettyä elämän tosiasioihin. Esimerkiksi lause “Mä mietin seuraavaa ku listaat saavutuksii / Flow tukevasti paikallaan ku laittas paalutuksii” voi tarkoittaa artistia suunnittelemassa seuraavia musiikillisia saavutuksiaan sekä kehumassa omia riimittelytyylejään, mutta yhtä hyvin se voi tarkoittaa ketä tahansa pohtimassa seuraavaa askelta elämässään sekä seisomassa omien sanojensa takana, sitoutuen rehellisyyteen ja oman totuutensa rohkeaan ilmaisemiseen.

 

Tästä pääsemmekin takaisin musiikin universaaliin luonteeseen. Kenties kaikki mitä teemme ja sanomme ilmentää mikrotasolla jotakin, jonka voi toisessa muodossa nähdä niissä valtavissa blokeissa, joista maailma koostuu. Kuten sanonta “as above, so below” kertoo, emme elä missään erakkotodellisuudessa, jossa millään tekemällämme ei olisi kokonaiskuvan kannalta merkitystä, vaan yllättävätkin asiat kulkevat käsi kädessä ja resonoivat keskenään. Vain rajoitetun ajan toimii luontevana porttina tämänkaltaisiin fiilistelyihin, kun Rekamin pohdiskelevan hyväntahtoinen biitti rullaa leppoisasti Jonivelin ytimekkäiden riimien pohjalla.

 

Mitä vaihtoehtoja sulle jää / Ku nää läpät takertuukin sun pään sisään