Itsenäisyyspäivänä järjestettiin Helsingissä Katumessut 2018, joka on päihteetön katutanssi ja -kulttuuritapahtuma. Ohjelmaan sisältyi lyhyitä workshoppeja ja kävijät pääsivät kokeilemaan itselleen täysin uusia tanssilajeja. Lopuksi tarjolla oli erilaisia tanssi- ja musiikkiesityksiä. Tapahtumapaikkana oli Oranssi ry:n tila Suvilahdessa. Oranssi ry. on helsinkiläinen nuorten kansalaisjärjestö, joka toimii mahdollistaakseen omaehtoista kulttuuritoimintaa.

Saunamies haastatteli Ira Saarta, joka on yksi tapahtuman järjestäjistä

Kuka sä olet ja mikä on sun osuus tässä tapahtumassa, tai Oranssi ry:llä ylipäätään?

Mä olen osa-aikainen tanssinopettaja ja täysiaikainen toimistotyöläinen, joka oman työn ohella lähti mukaan järjestämään tätä tapahtumaa. Omaan mielestäni hyvät organisointitaidot, tykkään touhuta ja olla monessa mukana. Tässä tapahtumassa otin aikalailla haltuuni sosiaalisen median, sähköpostin ja sitä kautta esiintyjien tiedottamisen. Ja hoidin myös muita juoksevia asioita. Meitä oli suunnittelutiimissä kahdeksan ja tapahtuma järjestettiin Oranssi ry:n tiloissa Suvilahdessa.

Olitko ensimmäistä kertaa järjestämässä ja onko näitä järjestetty ylipäätään aikasemminkin?

Katumessuille tää oli jo 10. vuosi, mutta mulle ensimmäinen. Katumessut on aiemmin järkätty Gloriassa eri tiimin voimin. Nyt tuotantotiimi meni kokonaan uusiksi ja siksi tapahtuma järkättiin vähän pienimuotoisempana.

Miten näet tällaisten tapahtumien vaikuttavan kulttuuriin? Onko näille videoinnin takia vähemmän kysyntää?

Oon positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon jengiä kuitenkin kiinnosti ja osallistui. Katukulttuuria edistäviä tapahtumia ei kuitenkaan kovin paljoa ole, pois laskien kesäfestarit ja tilaa on Katumessujen kaltaiselle tanssi- ja musiikkitapahtumalle. Vaikka some on täynnä siistejä videoita, niin ei ne kuitenkaan vedä vertoja live -esiintymisille. Eikä videoita katsomalla välity se yhteisöllinen fiilis, mihin me Katumessuilla pyritään. Onneksi jengi välillä haluaa laittaa sen puhelimen taskuun ja lähteä ihmisten ilmoille. Kyl mä näkisin, että isommalla budjetilla ja pitkäjänteisemmällä suunnittelulla Katumessuilla on huikee potentiaali kasvaa isomman ihmisjoukon tietoisuuteen.

Mitä kaikkea tapahtumassa piti kaiken kaikkiaan olla ja mitä jäi pois?

Ainut asia, mikä tapahtumasta jäi pois oli katuvaatekirppis. Syy oli se, että kysyntää ei ollut, eikä kukaan ilmoittautunut myymään. Yleensä kirppikset on suosittuja, eli ehkä vika oli meissä eikä asiasta tiedotettu tarpeeksi näkyvästi. Ovet aukesi klo 12 ja aamupäivästä oli neljän eri tanssilajin lyhyet workshopit. Workshoppien jälkeen alkoi esitykset. Esitykset oli pääasiassa tanssia ja lisäksi saatiin pari artistia esittelemään laulu- ja räppäystaitojaan. Alkuperäinen ajatus oli saada enemmän vaihtelevuutta esityksiin, mutta ilmeisesti tapahtuma tavoitti enemmän tanssijoita. Syy on varmaan ainakin osittain se, että tuotantotiimi koostui lähinnä tanssijoista, hah.

Tapahtuma vaikutti todella yhteisölliseltä ja lämminhenkiseltä jopa ummikolle, joka ei tuntenut ennestään esiintyjiä. Kenelle kaikille tapahtuma oli suunnattu ja mikä sen perimmäinen tarkoitus oli?

Ihana kuulla, koska tähän nimittäin pyrittiin! Meidän missio oli katukulttuurin ja yhteisöllisyyden kasvattaminen, syrjäytymisen ehkäisy ja liikuntaan kannustaminen. Tapahtuma järjestettiin ihan kaikille musiikista ja tanssista kiinnostuneille, ikään tai taustaan katsomatta.

Koska järkkäämiänne juttuja voi nähdä seuraavan kerran ja mitä on luvassa?

Nyt kun Katumessut sujui näinkin hyvin, niin ilmeisesti suunnitelma olis jatkaa sen järkkäämistä tällä tiimillä jatkossakin. Lisäksi kesäisin on järjestetty tanssitapahtumaa nimeltä Hiphop Renessanssi, jonka meidän tiimi meinaa myös ottaa haltuun tulevana kesänä. Mutta nää on nyt ollut vasta mietinnässä ja tarkotus olis heti vuodenvaihteen jälkeen alkaa laittaa pyöriä pyörimään.

Okei. Kiitos haastattelusta ja onnea tulevien tapahtumien järjestämiseen!

Kiitos.

 

Alta näät aikaisemmin julkaistun tapahtuman promovideon: