Sofia yhdessä Jesse Markinin kanssa tarjoaa vertaistukea ihmissuhteen päättymisen keskelle uudella singlellään Sorry, jonka on tuottanut Matti Pitkänen.

 

 

Kun itsensä löytää keskeltä sellaista prosessia, joka helposti luokitellaan yhdeksi elämän raskaimmista kausista, se tuntuu niin henkilökohtaiselta ja yksityiseltä, ettei kenenkään voi kuvitella ymmärtävän eikä kokevan samoin. Kunnes sitä muistaa, että kyseessä on yksi universaaleimmista ihmiskunnan toiminnoista, ja vaikka jokainen reagoi ja kokee omalla tavallaan, ei missään nimessä ole yksin, vaikka kuinka niin luulisi. Jos kaipaa konkreettisia todisteita siitä, että omat tunteet ovat yleismaailmallisin termein tavoitettavissa, ei muuta kuin Sofian uutuusbiisi soimaan.

 

Sorry nimittäin kertoo samaistuttavasti ja valikoiduin yksityiskohdin viiltävän osuvasti eroamisesta. Kuinka tavallaan kaoottinen ja sekava on se polku, joka tähän päätökseen johtaa, ja kuinka epämääräinen ja usein venytetty on se lopullinen raja, jossa parisuhde vaihtuu ei-parisuhteeksi. Sorry pudottautuu niiden tunteiden keskelle, jotka eroprosessin aikana helposti vievät kaiken tilan mielestä, ja jotka saavat pallottelemaan ratkaisua tuhannesta eri vinkkelistä, tarjoten vain harvoin tyydyttävää lopputulemaa.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

My new single SORRY is out at midnight, featuring @jesse_markin ! I hope you’ll accept the apology. Photo by @jonneheinonen

Henkilön SOFIA (@pinjasofiax) jakama julkaisu

 

Koska niin moni muu asia elämässämme on siisti ja selkeä – töihin mennään hoitamaan oma tarkoin rajattu vastuualue, harrastuksissa noudatetaan kyseisen lajin paperille listattuja sääntöjä, ja vuorokausirytmi määrittyy selvästi erotettavissa olevien kahdenkymmenenneljän tunnin ympärille – tulee ihmissuhdevyyhtien sotkuisuus usein epämiellyttävänä yllärinä. Etenkin jos parisuhde on rullannut tasaisena ja antoisana, ajan myötä mukavasti uomiinsa muovautuneena kokonaisuutena, voi eron sekasortoisuus pelästyttää.

 

Siksi Sorry on tarpeellinen. Erobiisejä on maapallo täynnä, mutta niin on eroajiakin, eikä Sorry sitä paitsi ole mistään geneerisimmästä päästä. Siinä ei ole kostomentaliteettia, ei väkinäistä tsemppiasennetta, eikä pop-musiikissa niin usein esiinnousevaa mentaliteettia, jossa biisin lyyrinen sisältö ja sanoma jäävät kakkoseksi ulkoisille elementeille ja tarpeelle esittää itsensä hyvässä valossa. Sofia ja Jesse Markin hoitavat kumpikin homman pakettiin rehellisellä ja vilpittömällä itsereflektion kuuloisella pohdiskelulla, johon sisältyy sekä tilanteen läpikotainen skannaaminen että omien voimavarojen ja heikkouksien totuudenmukainen listaaminen.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Nominated in two categories. There must be something in the water…#emmagaala

Henkilön Jesse Markin (@jesse_markin) jakama julkaisu

 

Erityisen huomionarvoista biisissä on sen lempeyttä ja ymmärrystä huokuva ilmapiiri, jossa sekä itselle että toiselle annetaan armoa. Vaikka läpikäydyt teemat eivät missään nimessä ole kevyitä, eikä eroamiseen johtava tie varmastikaan koskaan ole täysin oikeudenmukainen eikä varsinkaan helppo, ei Sorry näytä esimerkkiä toisen syyttelystä tai vastuun vierittämisestä omilta harteilta pois. Toki asiaan kuuluu aina jonkinlainen epäily ja epävarmuus sekä toisen motiivien ja ajatuskulkujen hahmottelu, mutta vaikka kappale kasvaa kipeiden ja uuvuttavien elementtien ympärille, on sen yleisilmapiiri kaiken surun alla suorastaan toiveikas. Ei ehkä siinä klassisessa “kaikki järjestyy ja on ihanaa!” -mielessä, vaan siksi, että hankalien tilanteiden ja tunteiden reflektointi torjumisen sijaan luo aina toivoa.

 

Kuten kappaleen nimikin sanoo, on keskiössä anteeksipyyntö. Pahoillaan olemista on monenlaista, ja se voi suuntautua ulos- sekä sisäänpäin – Sorry tavoittaa sen ristiriitaisen ja moneen eri suuntaan kurkottavan tunnecocktailin, joka koostuu vahvasti juuri näistä anteeksipyytämiseen ja -antamiseen liittyvistä fiiliksistä. Kun jo eropäätöksen tekeminen voi olla yhtä vaikeaa kuin suhteessa jatkaminen ja kaiken toimimattoman hyväksyminen, ovat syyllisyys ja katumus helposti päällimmäisiä ja energiaa vieviä voimia. Siksi sydämestä lähtevä anteeksiantaminen, joka kohdistuu sekä itseen että toiseen, on ehkä jopa kaikista ratkaisevin avain vapauteen.

 

 “I’m not whole – Just a collection of pieces that are too easily destroyed