Poliittisesti tiedostavan räpin kenties ikonisin ryhmä Public Enemy julkaisi juhannusviikonloppuna uuden varsin ajankohtaisen singlen, joka kantaa otsikkoa State Of The Union (STFU). Kun sinkun biittipuolesta vastaa vielä kaveri nimeltä DJ PREMIER, vaikuttaa resepti jo lähtökohtaisesti eeppiseltä, joten laitetaan kappale oitis kuunteluun!

Rapakon takana sattuu ja tapahtuu tällä hetkellä- tai oikeastaan nimenomaan sattuu, erityisesti jatkuvan poliisiväkivallan kohteena olevaa mustaa väestöä.  Systemaattisen rasismin ja paikallisen poliisin mielivallan seurauksena äskettäin surmansa saaneen George Floydin kohtalosta onkin seurannut myös meitä suomalaisia kovasti puhuttaneita, massiivisia mielenosoituksia ja mellakoita pitkin Yhdysvaltain katuja.

Myös hip hop-yhteisö on reagoinut vahvasti Floydin tapaukseen ja nostattanut omalta osaltaan ihmisten tietoisuutta ongelman juurien ulottumisesta vielä syvemmälle amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Tosin räppärithän ovat tunnetusti pitäneet näistä asioista mölyä ennenkin ja tuon taidon yksi merkittävimmistä uranuurtajista on ehdottomasti kokoonpano, nimeltä Public Enemy.

PE:n vokalistien Chuck D:n ja Flavor Flavin keskinäiset välit ovat nousseet viime aikoina otsikoihin muutamankin kerran ja lyhyesti sanottuna asioiden todellisesta luonteesta on ollut vaikeaa muodostaa selkeää kuvaa. Ilmeisesti Flav ei ainakaan kenkää ole yhtyeestä saanut, kuten Chuck yhdessä kohtaa väitti, nimittäin nyt herrat ovat räppifanien suureksi iloksi yhdistäneet voimansa ja loihtineet uuden kappaleen, jonka kiinnostavuutta ei suinkaan vähennä kollaborointi itse DJ Premierin kanssa.

Poliittisuuskaan ei tunnu Flavia nyt haittaavan, sillä kappaleen sanoma on väkevä ja selkeästi anti-Trump-sävyinen. Chuckin saarnamiesmäinen saundi sekä karisma osuvat jälleen syvälle kuulijan sieluun ja vaikka Flavin räppäysskilleistä voi olla montaa mieltä, ovat kaverin hypemies-skillit persoonallisuudessaan yhä lyömättömät.

Biitti on taattua Primoa ja lyriikat vastaavasti vanhaa kunnon Public Enemyä, joka yllättäin kuulostaakin juuri nyt ehkä ajankohtaisemmalta kuin koskaan.

Sounds like Berlin burnin’ same thing/ History’s a mystery if y’all ain’t learning.