Rekami ja Joniveli julkaisivat viime perjantaina yhteisalbuminsa Laastarit, liimat, teipit ja siteet. Mukana levyllä feattaamassa ovat Paleface, Tommishock sekä Aina, jota kuullaan biisissä Täällä / Täältä. Kappaleessa fiilistellään omaa polkua, voimakasta sisäistä ääntä sekä nyt-hetkeä.

 

 

 

 

Johtui se sitten erilaisista maailmanlaajuisista liikkeistä, jotka ympärillä jylläävät ja ravistelevat perustuksia, tai lukuisista mielenosoituksista loputtomia epäkohtia vastaan, jotka valtaavat katuja ympäri maapallon, tai pandemian aikaansaamasta pelosta, joka tuo kuoleman arkeemme konkreettisempana kuin ehkä koskaan – oli syynä mikä tahansa näistä, tai vaikka ei olisi yksikään, tuntuu Jonivelin, Rekamin ja Ainan yhteisbiisi hämmästyttävän ajankohtaiselta. Kun tutut ja turvalliset rakenteet tärisevät ja uhkaavat murtua, on pienen ihmisen pakko zoomailla oman itsensäkin runkoa ja rajoja. Miten sitä muuten tietää mistä on tullut ja mihin haluaa mennä?

 

Se jos mikä tuntuu tärkeältä kysymykseltä tähän hetkeen – kenties tärkeämmältä kuin mikään muu. Täällä / Täältä löytyy Jonivelin ja Rekamin uudelta yhteisalbumilta nimeltä Laastarit, liimat, teipit ja siteet. Biisi ei sinänsä liity millään lailla politiikkaan, covideihin tai muihin pinnalla kupliviin kollektiiviseen tajuntaamme vaikuttaviin liikkeisiin, mutta sisäinen tarkastelu ja omien syvyyksien heijastaminen ulkoiseen biisissä on joka tapauksessa voimakkaasti läsnä.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Laastarit, liimat, teipit ja siteet

Henkilön Joni Vanhanen (@jonniwanha) jakama julkaisu

 

Kappale on tietyllä tavalla kysymyksenasetteluineen kovin perinteinen. Täällä / Täältä on oman polun reflektoimista, tulevaisuuteen liittyvien haaveiden pohdiskelua, oman paikan etsimistä ja tarkoituksen löytämistä. Mutta sille on aivan validi syynsä, että juuri tämä aihe nousee ihmisen tajunnassa esiin vuosisata toisensa jälkeen: olemme kehittyvä otus ja loputon prosessi, joka alkaa aina alusta, riippumatta siitä elämmekö nyt vai sata vuotta sitten. Siinä mielessä oman kehityskaaren mietiskely ei voi koskaan menettää tuoreuttaan. Lisäksi olemme luonnollisesti kiinnostuneita siitä, mitä oman itsemme sisällämme tapahtuu – missä olemme käyneet ja missä vielä käymässä, niin henkisesti kuin fyysisestikin.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Uusi Joniveli & Rekami biisi “Peiliin” nyt Spotifys ym! Vinyyli ulkona huomenna 😎 #joniveli #rekami #jyväskylä

Henkilön REKAMI (@lxbeats) jakama julkaisu

 

Nykyhetkestä puheen ollen Täällä / Täältä on lempeä muistutus siitä, että ainoa millä todella on väliä on tosiaan se kuuluisa nyt – hetki, joka asettaa vastakkain vanhat versiomme sekä tulevat mahdollisuutemme. Vaikka voimme menneisyyttä muistelemalla kartoittaa nykyistä olemustamme, ja henkilökohtaisen historiamme valossa rajata sitä, millaiseksi haluamme tulevaisuutemme muodostuvan, tapahtuu jokainen liikahdus, päätös ja siirtymä juuri nyt. Emme valitettavasti voi vaikuttaa mihinkään tämän hetken ulkopuolella olevaan muuten kuin ajatuksen tasolla, sillä nyt tapahtuu kaikki. Saattaa kuulostaa dramaattiselta, mutta voi olla myös perin rohkaisevaa: näin saamme jatkuvasti uuden mahdollisuuden korjata jotakin, aloittaa jotakin, jatkaa jotakin, tai ehkä päättää jotakin.

 

Nykyhetken olennaisuuden lisäksi Joniveli ja Aina puhuvat kummatkin sen puolesta, että ulkopuolisten äänien kuunteleminen on todennäköisesti hukkaan heitettyä energiaa. Vaikka sisältä kumpuava fiilis menisi täysin sitä vastaan, mitä muut ympärillä ajattelevat ja tekevät, ei intuitiotaan kannata missään nimessä tukahduttaa: “Tämä on se reitti joka mulle sopii, mahiksia vastaan todennäköisyyksien ohi”. Emme loppujen lopuksi elä muiden sisällä kuin itsemme, joten miksi emme priorisoisi sitä, mitä omat syvyytemme meille kertovat?

 

 

Biisin voi perata läpikotaisin tällä loogisen analyyttisellä tasolla, mutta parhaimmillaan se on, kun sulkee silmät ja tuntee. Joniveli ja Aina kelluvat keskenään samoilla aaltopituuksilla vuorotellen fiilistelyineen aiheen ympärillä – lisäksi on pakko sanoa, että Ainan lauluääni on suorastaan koukuttavan hurmaava. Rekamin biitissä taas kuultaa syksyinen kaiho, kirpeät muistot sekä viisas, ystävällisesti eteenpäin sysivä energia. Se virtaa läpi Jonivelin ja Ainan sanojen kuin puusta putoava syvänoranssi lehti, joka ennen maahan pehmeästi laskeutumistaan tanssii lumoutuneena hetken kestävästä totaalisesta vapaudestaan. Mitä väliä kestääkö se hetki sekunnin vai vuoden, kun vapaus on käsillä juuri nyt?