Ensi viikolla Seinäjoella nähdään jälleen vaikuttava kattaus räppiä, kun amerikkalaiset pääesiintyjät La Coka Nostra, Chris Webby, ja noin 25 Suomalaista rap-musiikin kärkinimeä nähdään kahdeksatta kertaa Rytmikorjaamon alueella järjestettävillä Seinäjoki Hiphop Festivaleilla.

Suomen aidoin räppitapahtuma Seinäjoki Hiphop Festival järjestetään jälleen Rytmikorjaamon alueella 6.-7. syyskuuta 2019. Kulttimaineessa oleva festivaali on kerännyt vuosittain tuhansia kävijöitä eri puolilta Suomea nauttimaan mahtavasta tunnelmasta uskottavimpien suomalaisten ja ulkomaalaisten hiphopin kärkinimien säestämänä.

 

PE 6.9.

Chris Webby (USA), Nikke Ankara, Likanen Etelä, Tippa, Adikia, Ibe, Kube, Freerap, OG Ulla-Maija,
Stepa, Open Mic: Hosted By Solonen
JATKOT (CLUB SMOKE): Altis (K18)

LA 7.9.

La Coka Nostra (USA), Lukas Leon, Sairas T, Mäkki, Adi L Hasla, Cledos, Eevil Stöö, Heikki Kuula, Gettomasa, Mouhous, Juju x Trilluminati, Etta, Snäfä
JATKOT (CLUB SMOKE): Rankkalinna (K18)

 

 

Tsekkaa samojen järjestäjien meininki Hämeenlinnan Mellakka Festivaleilla Featin special koosteesta!

Videon tuottanut: Video Kalliala
( Instagram / Facebook )

Kaikki Mellakka Festival 2019 videot tästä soittolistasta:

 

 

SHHFn sekä Mellakka Festivalin järjestäjät Tomi Randomi ja Janne Jämsén haastattelussa:

 

SHHF on tapahtuma, joka on selvinnyt voittajana, vaikka moni muu räppitapahtuma on viime vuosina lopettanut. Miten festareilla menee?

– Haippi ja kannatus ympäri Suomea on kova. Kahdeksas vuosi tulossa jo, joka vuosi on ollut entistä enemmän porukkaa. Nyt ollaan aikalailla niissä raameissa, missä haluamme tapahtuman pitää, eli charmikkaana pikkufestarina joka sopii Rytmikorjaamon kapasiteettiin, ja missä ihmiset on lähellä artisteja, eikä tarvitse jonottaa järkyttävässä ihmismassassa.

Monissa kaupungeissa on yritetty järjestää vastaavia räppifestareita, mutta ne ovat kaatuneet yksi toisensa jälkeen yleensä taloudellisiin ongelmiin tai järjestäjien kokemattomuuteen. Myös isot ja perinteiset hiphop-tapahtumat kuten Pipefest ja Summer Up ovat lopettaneet. Kaikista paikoista, missä hiphop-festivaaleja on järjestetty, juuri Seinäjoki Hiphop Festival on tullut takaisin vuosi toisensa jälkeen. Mistä tämä johtuu?

– Järjestäjien kovasta työstä, sekä koko Suomen laajuisesta markkinoinnista ja tukiryhmästä, joka saa vuosi vuodelta tuhannet ihmiset kokoontumaan Seinäjoella eri puolilta Suomea. Sitä ei moni ihminen varmaankaan käsitä, että mitä se on vaatinut että tälläinen tapahtuma on saatu järjestettyä Seinäjoelle, ja että kuinka paljon työtä tehdään vuosittain sen järjestämiseksi.

Meillä on myös kova arvostus skenessä, mikä auttaa mm. sillä tapaa että artistit esiintyvät tapahtumassamme mielellään. Ohjelmistossa on joka vuosi myös sellaisia erikoisuuksia, mitä ihmiset on tulleet katsomaan ihan joka puolelta Suomea. Pohjanmaalla toimii enemmän massamusiikki, joten on hieman ironista että juuri Seinäjoelle matkustetaan vuosittain ympäri Suomea katsomaan korkean profiilin rap-artisteja kuten La Coka Nostra ja Chris Webby. Meillä on kuitenkin vahva kansallinen vetoisuus, mikä kannattelee tapahtumaa.

Tapahtumaa järjestää Seinäjokinen Westside Events Oy, ja tapahtumassa anniskelijana ja yhteistyökumppanina toimii Rytmikorjaamoa hallinnoiva Selmu Ry. Nyt syyskuun alussa 6.-7.9. järjestettävä hiphop-festivaali on kahdeksas Seinäjoki Hiphop Festival. Festivaali juontui aikoinaan sarjasta pienempiä klubi-iltoja. Paikallisuus näkyy jo festivaalin nimessäkin vahvasti ja vuosien saatossa tapahtuma on nostanut ohjelmaansa säännöllisesti myös vähemmän tunnettuja paikallisia tekijöitä. Millainen paikka Seinäjoki on järjestää hiphop-festivaalia?

– Kyllä tässä vähän sellainen “helmiä sioille” tyyppinen ristiriita on. 10 vuotta on tehty hommia hiphop-kulttuurin eteen Seinäjoella, ja tuntuu että paikallinen arvostus ei ehkä ole ihan sillä tasolla kuin se ansaitsisi olla.

Blockfest oli otsikoissa hiljattain kun sen kerrottiin työllistäneen Poliisia mm. huumausainerikosten johdosta. Tampereella puhutaan jopa tapahtuman kieltämisestä keskustassa. Onko tämän tyyppistä huomiota kohdistunut myös hiphop-festivaalin?

– Kyllä on, ja on syntynyt ennakkoluuloja, ja jotkut heinähatut ovat jopa vaatineet Poliisilta tapahtuman kieltämistä, haha. Totuus on kuitenkin että vallitsevasta päihdekulttuurista pitäisi puhua muutoinkin kuin tapahtumien ympärillä. Helposti sorrutaan syyttelemään nuorten aikuisten suosimia tapahtumia, vaikka kyseessä on paljon laajempi ilmiö mihin tapahtumajärjestäjällä ei ole osaa eikä arpaa. SHHF:lla tapahtuman järjestelyt ovat täyttäneet ja ylittäneet vuosittain kaikki viranomaisten asettamat vaatimukset. Meillä on ammattimainen järjestyksenvalvonta, ja tiivis yhteistyö viranomaisten kanssa. Kyseessä on turvallinen ja hyvin valvottu tapahtuma.

Tapahtuman promoottori Kangas on paljasjalkainen Seinäjokinen, joka on tehnyt erilaisia tapahtumia ympäri Suomea vuosikymmenen ajan. Hän arvioi ennakkoluulojen tapahtumaa kohtaan johtuvan myös hiphop-genrestä.

– Suomessa räppi on melkein kansanmusiikkia. Etelä-pohjanmaalla vieläkin pelätään, että joku hiphop-tapahtuma turmelee ihmiset. Monet maakuntalaiset sanovat, että eivät tunne meidän esiintyjiä. On ilmeistä että koska olemme hiphop-musiikin erikoistapahtuma, niin me emme esitä ohjelmistossamme pelkästään sitä helppoa massamusiikkia, vaan pureudumme kulttuuriin syvemmälle. Tarjoamme syvällisemmän katsauksen rap-kulttuuriin kuin melkein mikään muu tapahtuma Suomessa. Se että ei ymmärrä jotain kulttuuria, tai tunne esiintyjiä, ei tarkoita sitä että siinä pitäisi olla jotain väärää.

Genreen erikoistuneita festivaalitapahtumia on tällä hetkellä Suomessa vain kolme: SHHF, Blockfest ja Mellakka Festival. Kyseessä on Suomen toiseksi vanhin edelleen vuosittain järjestettävistä räppifestareita. Seinäjoella SHHF oli ensimmäinen niin sanottuun urbaaniin musiikkiin keskittyvä festivaali, joka järjestettiin jo 2012. Miten sukupolvenvaihdos ja hiphop-musiikin nousu näkyy tapahtumassa?

– Se että hiphop on televisiossa ja myy hyvin on koko kulttuurille tietenkin pääsääntöisesti hyvä juttu. Toisaalta sitten taas nuoriso ei kuitenkaan välttämättä ymmärrä, että aikoinaan räppikulttuurin todentaminen ei ollut niin itsestäänselvää, vaan sen nimissä on rikottu lakia, saatu, ja annettu turpaan. Se on ollut arvot ja uskonto, ja jos joskus halusi nähdä räppäreitä isommalla lavalla, niin monien piti matkustaa melkein 10 tuntia pohjoiseen, koska Suomen ainoa iso räppitapahtuma järjestettiin siellä.
Nykyajan nuoret syntyy siinä mielessä valmiiseen maailmaan, että räppärit täyttää isoja lavoja jokaisessa kylätapahtumassa. Samaan aikaan kun musiikista on tullut helpompaa saavuttaa, arvot ja kunnioitus itse kulttuuria kohtaan on vähentynyt.

Genre ei varsinaisesti enää vaadi omistautumista, ja salonkikelpoista pop-räppiä kuunteleva nuoriso voi kohdistaa isovanhempiensa ennakkoluuloja aitoa räppitapahtumaa kohtaan. Hiphopiksi kutsutaan mitä vaan karkkihampaisia autotunella kuorrutettuja mumisijoita, ja vaikka kotimainen räppi on isoa, niin loppupeleissä kuitenkin edelleen kourallinen bändejä kiertää läpi kaikki Suomen festarit.
Nykypäivänä hiphop-musiikki on suurempaa kuin koskaan, mutta kulttuurista on tullut pinnallisempaa.
Me halutaan SHHF:lla pitää tapahtuman monipuolisuudesta huolimatta mukana sellainen vanhan liiton särmä ja uskollisuus genrelle, joka erottaa meidät muista nykyisin räppiin kääntyneistä massatapahtumista.
Olkoonkin sitten niin, että kaikki eivät siitä vanhan liiton asenteesta pidä. Ei tässä kaikkia yritetäkään miellyttää!

Tapahtuman nimi on vakiintunut Seinäjoki Hiphop Festivaleista pikkuhiljaa pelkästään muotoon SHHF. Oletteko miettineet tapahtuman järjestämistä jossain muualla?

– Kyllä sitä voidaan jatkossa miettiä paikkakunnan vaihtamistakin. Rytmikorjaamo on mahtava paikka järkätä festareita, mutta paikallisesti tässä on saatu jonkinlainen mustan lampaan rooli, vaikka ympäri Suomea meidät tunnetaan asiallisena ja hyvin järjestettynä tapahtumana. Suosittelisimme jengiä laittamaan vähän vähemmän heinää sinne pipon ja otsan väliin. Kyseessä on ainutlaatuinen tapahtuma Suomenkin mittakaavalla, ja Seinäjoella pitäisi olla ylpeitä siitä, että tälläinen kulttuuritapahtuma on kaupungissa. Ollaan myös vielä yksi niitä harvoja perinteisiä Seinäjoen tapahtumia joiden järjestäminen on täysin paikallisissa käsissä. Vaikka Herran pelossa pohjanmaalla eletäänkin, niin voimme vakuuttaa että ei tämä hiphop-musiikki kyllä nuorisoa turmele, vaan kyllä uusi sukupolvi keksii aina omat metkunsa ihan itse.

Mitä haluat sanoa tapahtumaan osallistujille?

– Loppuvuoden pahamaineisimmat festarit on ensi viikolla Rytmikorjaamolla! Pitäkää meininki räppinä ja hemmetin hauskat festarit. Siellä nähdään!

 

 

Seinäjoki Hiphop Festival 2019
Ajankohta: 6.-7.9.2018

PE 6.9. Chris Webby (USA), Nikke Ankara, Likanen Etelä, Tippa, Adikia, Ibe, Kube, Freerap, OG Ulla-Maija,
Stepa, Open Mic: Hosted By Solonen, JATKOT (CLUB SMOKE): Altis (K18)

LA 7.9. La Coka Nostra (USA), Lukas Leon, Sairas T, Mäkki, Adi L Hasla, Cledos, Eevil Stöö, Heikki Kuula, Gettomasa, Mouhous, Juju x Trilluminati, Etta, Snäfä, JATKOT (CLUB SMOKE): Rankkalinna (K18)

 

Tsekkaa lisää Seinäjoki Hiphop Festivalista!

Tsekkaa meininki somesta:

https://www.facebook.com/seinajokihiphopfestival/
https://www.instagram.com/seinajokihiphopfestival/

https://www.facebook.com/mellakkafestival/
https://www.instagram.com/mellakkafestival/