Marraskuun ekana päivänä Sofa tiputti sinkun, jolla feattaamassa on F, ja jossa pureudutaan ilahduttavalla, värikkäällä energialla siskouden ytimeen.

 

 

Läpi vuosien, aikakausien ja elämänvaiheiden kuljettaa Sofan siskobiisi, jossa juhlitaan siskoja, siskoutta, perhettä ja läheisiä. Biisin nimi Tää kestää vaik en kestä sua on yksinkertaisesti täydellinen lausahdus kuvaamaan sitä tunnetta, pohjaa ja sidettä, joka määrittää näitä erityislaatuisia ihmissuhteita: vaikka tapahtuisi mitä, tässä ollaan eikä irti päästetä. Vaikka joskus tekisikin kovasti mieli.

 

Kun asiaa todella miettii, on hämmästyttävää miten voimakkain sitein moni meistä on perheenjäsenissään kiinni. Heitä kun ei voi valita – luonteita ei voi etukäteen sovitella yhteen, arvomaailmaa ei voi harkiten tarkastella, eivätkä omat toiveet ja unelmat välttämättä liity millään lailla toisen vastaaviin. Kuitenkin monelle perheen sisällä vuosien aikana rakentuneet sillat ovat niitä kestävimpiä, joita raivokkaimmatkaan pyörremyrskyt eivät huojuta.

 

Kenties juuri siksi nämä tietynlaiset suhteet ovat elämää suurempia ja todella ansaitsevat sen kaltaisen ylistysbiisin kuin Tää kestää vaik en kestä sua. Että vaikka on täysin arpapeliä millainen sisko sieltä vierelle putkahtaa, ollaan valmiita sinetöimään elinikäinen liitto. Ja toki vaikka luonteet kuinka eroaisivat toisistaan, on yhdessä koetuilla myötä- ja vastoinkäymisillä suuri painoarvo alusta loppuun kestävän ystävyyden synnyttämisessä. Harva ymmärtää ja näkee niin läheltä kuin sisko.

 

 

Sofa ja F pureutuvat juuri siihen ainutlaatuisuuteen, joka siskosuhteita määrittää. Monissa ystävyyksissä kanssakäymistä värittää tietynlainen kohtelias kunnioitus, joka estää näyttämästä toiselle kaikista synkimpiä ja vaikeimpia puoliaan, eikä suhde välttämättä edes nosta pintaan mitään niistä suurista raastavista tunteista, joiden kanssa toisina hetkinä joutuu kamppailemaan. Sisarukset taas ovat kulkeneet vierellä läpi lapsuusvuosien kiukkukohtausten, teini-iän uhma-aikojen ja parikymppisten darra-aamujen, joina meikit poskilla vedetään sängynpohjalla eilisyön kebabia ja tihrustetaan itkua siitä kun se yksi tyhmä tyyppi oli tosi tyhmä. Kohteliaisuus on aika pitkälle karissut näiden rajuilmojen jälkeen.

 

Toki siskosuhteissakin kunnioitus on olennaisessa osassa. Se vain näkyy eri tavalla kuin muissa, astetta etäisemmissä kuvioissa: “Aina välil mä en kestä sua / Ku näät mun läpi en voi piiloutua”. Kunnioitusta on pystyä sanomaan ääneen, että hei, just nyt en jaksa sua. Kunnioitusta on nähdä toinen läpikotaisin ja silti haluta seistä tämän vierellä. Kunnioitusta on saapua kun toinen kutsuu, riippumatta siitä mitä edeltävinä hetkinä on tapahtunut: “Sillä sekunnil ku tarviit mua mä oon siel”. Kenties muunlaiselta pohjalta syntyvissä ystävyyksissä riskinä on toisen menettäminen, minkä vuoksi oman käytöksen rajoja muokkaillaan sen mukaan miten toisen odottaa reagoivan. Siskosuhteissa riski tulla hylätyksi on minimissä, jollei olematon.

 

Aika usein sitä ilmaisee verbaalisesti pelkästään neutraaleja tai negatiivisia asioita. On vaikeampi sanallistaa sitä, miten tärkeä ja rakas toinen on – ehkä vaikeampi ylipäätään muistaakaan kaiken arjen sähellyksen keskellä. Onneksi on tämä biisi, joka muistuttaa, että: “En sano tätä koskaa, mut oon sust helvetin ylpee”. Jotain uinuvia tunnekuohuja Tää kestää vaik en kestä sua nostaa pintaan, sillä ihan hirveästi ei tarvitse muistella satunnaisia hetkiä omien siskojen kanssa ennen kuin silmäkulmat alkavat kostua.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

SOFAn Tää kestää vaik en kestä sua on biisi siskoudesta. Mitenhän paljon suomiräpissä on tätä tematiikkaa käsitelty? No ei ainakaan tarpeeks. Jos sul on sisko tai veli tai ystävä tai ihan kuka vaan jonka tiedät pysyvän sun vierellä vaiks itellä tai sillä välil menee sairaasti hermot, ni soita tää sille. ( @eevitamiini tää on multa sulle.) ☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️ Nää mimmit + Noah ja tietty Juho on upeita ja niiden kanssa oli sairaan hauskaa työskennellä. Pientä mun kynänjälkeä on SOFAn tulevalla albumilla myös parilla muulla biisillä ja oon häkeltynyt siitä et muhun on tällee luotettu. Kiitos siis asianosaiset @sofaofficial @zoikka @fungalfanfan @noahkin_ @kitarajuho2.0 . ☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️ 💿 @tommishock @henkkaniemisto 📸🎥 @stonefilms 💄 @varjonoora #vainkivatjahauskatjutut #tääkestäävaikkenkestäsua #sofaofficial #fvirallinen

Henkilön F (@f_virallinen) jakama julkaisu

 

Se että biisissä on voimakas siskoteema ei tarkoita, että se koskisi pelkästään biologisia läheisiä. Sisko voi olla kuka tahansa tärkeä ja elämässä vahvasti läsnä oleva tyyppi, sukupuoleen ja geeneihin katsomatta. Sofa ja F ovat asian äärellä, joka tärkeydessään nousee ehkäpä jopa koko elämän suurimpiin ja merkityksellisimpiin teemoihin: ystävyys ja tukiverkot. Kuinka tulla tuetuksi ja kuinka tukea muita, itselle rakkaita ihmisiä. “Vaik viet mut rajoille saat aina tulla mun kylkee.

 

Kokonaisuus biittiä – jota tuottamassa ovat olleet Noah Kin, F ja Juho Suutarinen – ja musavideota myöten on valloittavan hyväntuulinen ja värikäs. Ilmapiiri muistuttaa samaan aikaan lapsuudesta ja teinivuosista, siitä kuinka paljon energiaa saa, kun päästää sisäisen riehakkaan ja uteliaan lapsensa valloilleen (koska vaikka olisimme satavuotiaita, lapsi asuu meissä aina ja ikuisesti).

 

Stone Filmsin tekemä musiikkivideo ilmentää visuaalisesti täysin sitä energiaa, jonka pohjalta siskosuhteet syntyvät ja pysyvät kasassa, ja siitä puheen ollen on muuten pakko pienenä sivuhuomiona mainita miten F näyttää videolla täysin 2000-luvun heittämällä parhaiden teinileffojen Bring it on:in Torrancelta, jota esittää Kirsten Dunst. Tahallista tai ei, sopii assosiaatio kokonaisuuteen siinä mielessä, että leffassakin vahva siskoside syntyy juuri sen pohjalta, että toisen naama on niin hiton ärsyttävä. Se jos mikä vapauttaa olemaan toisen kanssa täysin oma itsensä, ja se taitaa olla maailman parhaita tunteita. Että toinen näkee juuri sinut, ja hyväksyy jokaisen millimetrin näkemästään.