Näinä muutoksen aikoina räpin kasvattessa oksia kohti uusia suuntauksia trapista grimeen mumblesta puhumattakaan, on yllättävänkin raikasta kuulla sitä syvälle juurtunutta itseään, eli ysäri henkistä saundia, johon on tarkoin harkittujen ja valikoitujen vinyylien raitojen välistä poimittu ne kuumimmat sämplet, joita fiksaamalla ja päälle lisää soittamalla päästään siihen lopputulokseen, mitä monet legendaariset tuottajat tuona perinteisen rap musiikin kulta-aikana takoivat sämplereillään.

 

Tätä juuria kunnioittavaa tyyliä meille tarjoilee jyväskyläläinen kaksikko Strobba & R2 Perjantaina 10.01.2020 julkaistulla ”Perusti Bändin” -nimisellä albumillaan, jolla kuullaan hyvällä meiningillä räpättyjä kevyitä aiheita ja tietysti tyylinmukaisesti scratcheillä höystettynä, joita levylle on raapinut R2 itse, joka tunnetaan myös nimellä R2ISDJ2 ja on nähty levareiden takana mm. Toistuvat Yllätykset kokoonpanossa ja breakdance tapahtumissa. Levyn nerokkaasta kansikuvasta täytynee vielä herroille nostaa hattua. Kuvasta käy ilmi kaksikon kiintymys vinyylilevyjä kohtaan, josta kuullaan myös ”Hei, Mitä Sä Teet” kappaleella.

Pyysin tekijöiltä biisikohtaiset kommentit avaamaan heidän omia näkemyksiään levyn kappaleista. Olkaa hyvät!

1. Onko Susta Siihen

Strobba: ”Levyn avausraita vaikka taitaa olla yks viimesimmistä biiseistä mitä tehtiin. Kertoo meidän tekemisestä ja myös haastaa kuuntelijan kuuntelemaan koko levyn alusta loppuun “kun nää tykit laukee, onks susta vastaanottaa kaikki ilman pausee”, sitaatti meikän verseestä. Slyrre äS ja Joosu J kruunaa biisin alku- & loppuhuuteluilla.”

R2: ”Tehtiin avausträkki, koska semmonen on hyvä vissiin olla. Tarkkakorvasimmat on ehkä huomannu et tiputetaan värssyissä refejä muihin levyn biiseihin.”

2. Hoidan Mun Tontin

R2: ”Tunkkane funkkiraita suoraan sun blästeriin, biisi kehottaa pitää oman tontin kliininä – niin mekin tehään.”

Strobba: ”Kertoo siitä, että me hoidetaan oma osuutemme tässä maailmassa, nautitaan siitä, eikä aleta leijua turhaan. Yks levyn varhaisimmin tehtyjä biisejä ja tää biisi oli ehkä suunnannäyttäjä meille itelle et millanen levy tehdään.”

3. On Asiaa

Strobba: ”Tanssittava biitti, helppo kertsi, hiukan kantaaottavat, mutta letkeät lyriikat ja lopussa Arttu skrätsää Karpolla On Asiaa -ohjelmasta otettuja voksuja. Haluttiin tehdä viitata tässä biisissä vahvasti Karpon ohjelmaan, koska molempia höllii se tosi paljon.”

R2: ”Tää on yks omia lemppareita levyltä, täs on maukas meno. Videoo vielä tähän biisiin voipi odotella, tulevaisuus näyttää sit, et oliko turhaa kumottelua.”

4. Miks Menin Lainaamaan Kossit

R2: ”Älä lainaa sun kosseja, ku ne menee liian helposti rikki. Tää ja tontti tais olla ekoja biisejä mitkä saatiin duunattuu.”

Strobba: ”Taitaa olla levyn vakavin biisi, mut kertsissä haluttiin tuoda vähä lepposuutta mukaan. Idea tuli siitä ku näin Diana Rossin mun levylaatikossa ja mietin et sen kanssa rimmaa ainaki Lainaamaan Kossit. Verseissä pohdiskellaan et miksi miettii ja kuumottelee asioita joille ei voi tehdä mitään.”

5. Douppii (skit)

Strobba: ”Mun mielestä Warren G:n pitäis parantaa sen englanninkielen taitoja, se sanoo sen Dope Beat -biisissä ihan selkeesti Douppii. No siitä sit riitti huumoria skittibiisin verran.”

6. Hei, Mitä Sä Teet

Strobba: ”Tää biisi menee kaikille levyniiloille, DJ:lle ja vinyylihifistelijöille. Ite kerron enemmän siitä hifistelypuolesta ja vertaan varmaan nykymittapuulla sovinistisesti levyjä naisiin, molempia pitää käsitellä hellävaroen ja niitä pitää arvostaa. Arttu kertoo DJ:n arjesta, jengi örveltää soittimien ympärillä ja niitä pitää hätistellä pois. Lopussa Artun supernopeet skrätsit.”

R2: ”Oma värssy on pieni oppimäärä jostain vähä nihkeestä dj keikasta, mitä on tullut kyllä vuosien varrella soitettua.. Toivottavasti tämän biisin jälkeen annat dj:lle työrauhan… Ellei se oo ihan kujalla.”

7. Kevyt Olo

R2: ”Join kevyt olo -kivennäisvettä ja ajattelin, et vois tehä ton nimisen biisin. Sit me tehtiin semmonen. Molemmilla oli omat kertsit kirjotettu ja sit tehtiin semmonen himmee kertsipalapeli ja yhdistettiin ne.”

Strobba: ”Lepponen kesäbiisi joka muuttuu lopussa biittiswitchin kautta ilkeeks boom bapiks. Tää biisi tais syntyä niin, et eka oli biisin nimi selvillä ja sit kaikki muu seuras perästä.”

8. Paikan Pääl

Strobba: ”Kun meet syömään ravintolaan, se on kokonaisvaltainen kokemus, josta nää kaks äijää osaa nauttia. Lämmin ruoka, salaattipöytä, jälkkärikahvi, koko asiakaskokemus on paljon parempi ku vaa et ottais mukaan.”

R2: ”Paikan päällä syöminen on hieno harrastus, jota Strobba ja R2 suosittelee lämpimästi. Ei tiskiä, ei sotkua, ei vaivaa – helppoa!”

9. Napostele, Puuhastele vier. Miro

R2: ”Strobba halus tehä biisin nikkaroimisesta ja meikä ei oo kyl mikään puuseppä ollu ikinä, niin sit kerroin siitä mitä sen puuhastelun jälkeen kantsii duunaa. Miro killas verseellä ja myös masteroinnilla, kiitos!”

Strobba: ”Kertoo siitä et elämässä pitää osata nauttia eri asioista. Se et saa napostella herkkuja höllii, mut myös ku saa jonku rojektin valmiiks nii siinä ainaki meikäläisen silmä lepää ku näkee oman kädenjäljen. Miro toimitti myös tiukan verseen ja teki biisistä kokonaisen.”

10. Mis On Mun Äiti

Strobba: ”Kertoo siitä et ku tekee näitä räppijuttuja jne niin innostuu tosi helposti ja alkaa kuvitella itestään vähä liikoja. Sillon äitin pitäs tulla rauhottelee vähän jollain “kiva että pojilla on harrastus” tyylisellä kommentilla. Idea tuli Mr. Porterin Rhythm Roulette videosta, jota on myös sämplätty kertsiin, go tsek it!”

R2: “Strobba kirjotti hyvin tästä.”

11. Kekkerit

R2: ”Piti saada vähä diskoa loppuun ja sitähän myö osataan tehdä. Tos samplen päällä on varmaa joku sata perkka-raitaa, kolistelin mm. meijän paistinpannuja tohon ennenku ostin lehmänkellon.”

Strobba: ”Varmaan levyn hölmöin biisi, aateltiin et tehää tämmöne aivoton bilebiisi nii päästää radioon (ei vaa). Kirjotettiin verseet kännissä joskus aamuyöllä ja äänitettiin kyllä sitte selvin päin.”

12. Takas Jyväskylään

Strobba: ”Kotiseuturakkauslaulu, joka kertoo siitä et kuinka paljon höllii Jyväskylä ja kuinka mahtavaa sinne on palata jos on ollu poissa. Artun ex-kämppis Pietari heittää alkusanat ja verseiden välissä soiteltiin kavereille ja kyseltiin todisteita Jyväskylän ylivertaisuudesta.”

R2: ”Paluumuuttajien anthem, all around bile träkki ja kun soitettiin frendeille ja kysyttiin miks Jyväskylä on hienoin kaupunki, kukaan ei ollu sillee ”eihä oo, Helsinkihän on…”, vaan kaikilta tuli heti tiukkaa faktaa miten asia on.”

 

Strobba & R2 – Perusti Bändin Spoify:

 

Strobba & R2 – Kevyt Olo / Hoidan Mun Tontin (musiikkivideo)