Viikon Klassikot #20 – Kuinka monin tavoin sen voi sanoa, että hei beibi, ootko mun? Mikael Gabriel valelee hunajalla, Kymppilinja vetoaa nöyristelyyn, ja Cheek hengaa uima-altaan reunalla. Aika monin tavoin siis.

 

 

MIKAEL GABRIEL – POHJOSEN POIKA

 

Melkein tekisi mieli ihastella nuoren Mikael Gabrielin söpöyttä ja hellyttävyyttä, mutta nyt ei ole sen paikka, sillä tämä pohjosen poika on oikeasti cool ja kovis – eihän hän edes tyttöjä pelkää! Alunperin jo toukokuussa 2009 ilmaisladattavaksi (Staran sivuille, huhhuh) ilmestynyt biisi Pohjosen poika oli artistin eka sinkku ikinä, ja löytyy hänen tokalta studioalbumiltaan, joka kantaa samaa nimeä kuin tämä upean uhmakas kosiokappale.

 

Debyyttilevy 5 miljoonaa muuta julkaistiin Helsinki Freedom Recordsilla alkuvuodesta 2009 ja keräsi kyllä ihan ok huomiota, mutta pari vuotta myöhemmin Universal Musicin kautta tipahtanut toinen albumi vasta alkoi herätellä suuremman yleisön mielenkiintoa ja kipusi Suomen virallisen albumilistan sijalle 9. Tämä mielenkiinto on vuosien ja julkaisujen myötä vain kasvanut, samalla kun Mikael Gabrielin meininki on kehittynyt ja musiikillisen itseilmaisun tyylit säännöllisesti uudistuneet.

 

Siksi Pohjosen poika biisinä niin herttainen onkin: siinä kaikuu räppimaailmalle ominainen uho ja itsevarmuus, mutta samalla rivien väleistä puskevat nuoren miehenalun tunnustelevat askeleet. Ja ihan syystä – onhan se nyt pelottavaa vikitellä mimmejä ja asettua alttiiksi torjunnalle! Vaikka kovasti vakuutellaan, että ei pelota oikeesti yhtään hei. Mikael Gabriel kuitenkin käyttää hyväksi todettua taktiikkaa, jolla on vaikea mennä vikaan, sillä biisi pursuaa kehuja, pilke silmäkulmassa heitettyä flirttiä ja omistautuvaa ihailua. Myös vielä näin vuosienkin jälkeen suuresti viihdyttäviä onelinereita löytyy: mites esim. “Saammä olla sun ykkösheppu?” tai “Saat mun nyytit”?

 

Omanlaisensa ilo on myös Twisted Filmsin tuottama musiikkivideo, jossa kymmenen vuoden takainen ilmapiiri oikein kuplii. Meikit räiskyvät, valot välkkyvät, ja tanssitytöt vetävät upeaa koreografiaansa tuuletuskoneen puhaltaessa hiuksia kuin L’Oréalin mainoksissa konsanaan – kokonaisuuden kruunaa enää Mikael Gabrielin makeileva pokailuhymy sekä heitto, joka ajankuvana todella riemastuttaa: “Aina saan raivarii / Jos en pääse vappuna Kaivariin”.

 

 

KYMPPILINJA – MINÄ FEAT. MARISKA

 

Siinä missä Mikael Gabriel puhkuu itsevarmuutta ja hunajaisia lupauksia, testailee Kymppilinja täysin vastakkaista taktiikkaa, eli heikkouksien ja huonojen puolien valaisemista mutkattoman rehellisyyden avulla. Kummassakin tyylissä on toimivat puolensa, sillä kivenkova luottamus omaan viehätysvoimaan puree, mutta niin puree inhimillinen epätäydellisyyskin. Kymppilinjan hitissä on jotain todella vetoavaa ja sympaattista, sillä yhtyeen pojat vähän niin kuin kysyvät, että “kelvataanko me hei?”.

 

Mikäs sen suloisempaa kuin rakkauden kohteestaan niin kovasti häikäistynyt tyyppi, että tämä menee aivan hämilleen ja ujoksi. Samalla kappaleessa on kuitenkin renttumaistakin vibaa: sydänsurut on koettu, ryyppyvaiheet rämmitty ja masennuksen alhoista kavuttu ylös. Minä henkii nöyryyttä ja epävarmuutta, mutta löytyykö sen takaa kuitenkin pieni ylpeyden siemen? Ehkä huonompia puoliaan on sen vuoksi niin vaivatonta ladella, että taktiikan toimivuuden varaan on helppo laskea. Eikä siinä mitään – rakkaudessahan kaikki on sallittua.

 

Kolmihenkinen Kymppilinja julkaisi platinaa myyneen singlensä huhtikuussa 2010. Mariskan upealla äänellään vetämä kertsi herätti tällöin ihmetystä yhdessä jos toisessakin, sillä niin… mikä ihmeen hauki?? Kaikenlaisia teorioita ja spekulaatioita kertsin sanavalinnat “Muru hei, takki auki / Täältä tulee hauki” synnyttivät, joista kukin voinee poimia itselleen sopivimman, yhtenä vaihtoehtona vaikkapa hauen viittauksena miehen sukupuolielimeen (joo se sen on pakko olla).

 

Kevyine kesäbiitteineen kappale on hämmentävistä aspekteistaan huolimatta ehdoton hyvän mielen biisi, jonka seikkailullinen musiikkivideokin hurmaavine vanhan ajan ilmapiireineen ihan varmana pistää hymyilemään.

 

 

CHEEK – TIMANTIT ON IKUISIA

 

Nyt kun vuosikymmen on vaihtumassa seuraavaan, voidaankin miettiä, mikä biisi on soinut päässä eniten tänä taakse jäävänä aikakautena. Ja kyllä, niinhän se on, että TIMANTIT ON IKUISIAAAA on yksi niistä useimmiten mielessä pauhanneista sävelmistä, halusi sitä itse tai ei. Miksi tosin ei haluaisi – tämä Suomen James Bondin tribuuttibiisi omalle uralleen sekä onnistumisilleen on erinomainen esimerkki siitä, miksi vaatimattomuus ei todellakaan kaunista, kuten vanhassa sananlaskussa todetaan. Pikemminkin päinvastoin.

 

Elokuussa 2013 julkaistu toka single Kuka muu muka -albumilta on tilitys räppärin elämäntyylistä, mutta toisin kuin kotimaisilta artisteilta on tottunut odottamaan, Cheek ei kerro vaikeuksista, päihdeongelmista ja köyhyydestä, vaan rahasta, menestyksestä ja elämää suuremmasta vauhdista: “Anna mulle kuuraketti, tää maailma ei riitä”. Kaikki tiet ovat avoinna eivätkä menestyksen mukanaan tuomat paineet paljoa vaivaa, kun maailma lakoaa edessä ja nousukiito sen kuin jatkuu.

 

Naisetkin toki istuvat yhtälöön, mutta kahdesta ekasta nostosta poiketen pääosassa on kaikki muu kuin rakkaus ja romantiikka. Pientä haikailua jonkin pysyvämmän ja sitoutuneemman perään on aistittavissa, mutta biisissä suurin ongelma näyttää olevan, kuinka hoitaa nätisti kaikki pelimiehen arkea vaivaavat olosuhteet: “Jo junnuna kun oltiin Lahessa kännää / Joka ilta riivas Octopussy kaheksan ämmää”. Biisiin on ujutettu roppakaupalla viittauksia eri James Bond-pätkiin, mutta vasta musiikkivideossa tämä linkki todella konkretisoituu – tyylikkäässä puvussa vielä tyylikkäämmän naisen seurassa Cheek ilmentää tätä klassikkosankaria oikein henkeen ja vereen.

 

Vaikka näin kaihtamaton itsensä kehuminen herättää voimakkaasti jakautuneita mielipiteitä, on Cheekin ansioksi luettava ainakin se, että pokkaa herralta ei puutu. Ja kun ansioita riittää, miksei niillä saisi vähän leveillä?