Äskettäin uuden “Helppoo ja kivaa 2” -nimeä kantavan kappaleen julkaissut joensuulainen Pure ponnisti Rap SM voitosta tavoittelemaan menestystä myös kirjoittavana rap artistina. Nappasimme herran haastatteluun kyselläksemme miehen taustasta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Olkaa hyvät!

Mistä ja milloin kiinnostuksesi rap musiikkia kohtaan alkoi? Milloin aloit itse räppäämään?

Kiinnostus räppiä kohtaan alkoi 9-luokalla kun eksyin YouTubessa Kajo vs. Are 2007 SM finaalibatleen. Se oli niin tajunnanräjäyttävä fiilis, kun tajus, että nuo vetää päästä noita riimejä. Se taito oli niin kiehtova, että se oli pakko oppia. Samoihin aikoihin oli JVG:n nousu ja sieltä Nelisilmä osui ja upposi ensimmäisenä merkittävänä rap-biisinä itelleni. Aikasemmin olin kuunnellut vain pelkkää freestylee kaikki mitä netistä löytyi battleista KBK-lähetyksiin. Fun fact Nelisilmä on edelleen miun käyttämällä, ja kaikille julkisella Käyyy-soittolistalla Spotifyssä. Tätä ennen noin 2 vuotta sitten olin opetellut beatboxaamaan isoveljen innoittamana. Se oli ensimmäinen kosketus hip hoppiin. Jopa vähän harmi, kun en löytänyt räppiä samoihin aikoihin. Itse aloin räppäämään siis heti freestylen, tarkemmin battle-freestylen löydettyä silloin 9-luokalla. Siitä se miun Helppoo ja kivaa 2:sen alkuläppä tuleekin: “Mä alotin räppää nii et alotin bätlää.”

Minkälainen hiphop skene näkyy kotikaupungissasi Joensuussa? Onko paikallisia nimiä, jotka suosittelisit ottamaan seurantaan?

Joensuussa ei oo tällä hetkellä sellasta viraalisti isoo nimee, jonka kaikki tietäs rap-skenessä. Ite tunnen kantavani Joensuussa sitä viittaa ja töitä tehään sen eteen, että se alkaa hulmuamaan. Sit miun hyvät kaverit MC Sige, miun tuplaaja tekee hovituottajansa Da Hanskin kanssa kans omaa projektii ja miulle paljon tuottanut Tommi “Thomaz” Ikonen on kans monitoimiäijä. Se osaa tuottaa sekä puottaa. Eli hän on tenhy itelleenkin biisejä alusta loppuun täysin ite – biitistä räppeihin miksauksine ja masterointineen. Se ois siisti tilanne kyllä itellekin, kun jaksais opetella myös tuon tuotantopuolen! Tommi miksaa ja masteroi miun tulevan EP:n ja on tehny kaksi biittiäkin sille.

Missä ovat tavoitteesi urasi suhteen tällä hetkellä?

Tavotteet on tottakai korkealla, niin kuin miulla aina siinä mitä teen. “Kesätyönä festarit” kiteyttää aika hyvin miun tavotteet räpin suhteen. Eli kääntää harrastus ammatiks, ilman, että se tuntuu ammatilta. Sen alahaaroina on toki tehä paljon hyvää musaa hyvien tyyppien kanssa ja kerätä keikkakokemuksia.

Kenen/keiden kanssa haluaisit tehdä yhteistyötä suomessa?

Suomessa on paljon artisteja, kenen kanssa haluisin tehä yhteistyötä. Gettomasa oli JVG:n jälkeen sellanen selvä oman musamaun just eikä melkein löydös ja on sitä edelleen. Masa tekee mielestäni parasta musaa Suomessa tällä hetkellä, joten se on aika selvä valinta kenen kanssa haluisin tehä yhteistyötä. Soundin ja skillin yhistäminen kun on parasta, niin Masan lisäks voisin nostaa Lukas Leonin tähän. Sitä äijää arvostan todella paljon miten se on vaan tekemällä sitä mitä rakastaa, ja olemalla yksinkertasesti vaan todella hyvä siinä, päässy huimasti eteenpäin. Meillä on kans samanlainen näkemys musaan ja halu kehittyä kokoajan joka osa-alueella. Sen kuulee sen tekemisessä kyllä.

Tulit tunnetuksi freestyle battle kentiltä, onko freestyle pysynyt elämässä mukana ja meinasitko palata vielä battleihin?

Freestyle pysyy edelleen elämässä. Ei ihan päivittäin, mutta ainakin viikottain tulee harjoiteltua lajia. Siinä kiehtoo löytää se, miten hyväks siinä voi oikeesti tulla. Siinä kun ei oo sellasta selkeää rajaa, että okei tästä paremmaks en pysty. Mie ajattelen, että koska voin kirjottaa parempia tekstejä, mitä freestylessä, niin pitäshän se olla mahollista freestylenä heittää yhtä laadukkaasti kun kirjotettunakin, kerta miun aivot pystyy semmosia kehittämään. Ja koska joskus tulee heitettyä niin hyvä riimipari / läppä freestylenä, että se on päätynyt biisiinkin, niin miks sellasia heittoja ei vois olla jokainen laini? Se on semmonen sopivan mahoton tavote, niin pysyy harjottelu loputtoman mielenkiintosena. Ja keikoilla freestyle pysyy edelleen messissä ja näillä näkymin ei mitään syytä jättää sitä poiskaan. Se tuo kuitenkin sellaista ennalta arvaamatonta hauskuutta yleisölle sekä itelle, mitä ei biisien esittämisestä saa. Bätleihin palaaminen ei just nyt oo suunnitelmissa, mutta never say never. Emmie haluu näin nuorena tehä mitään eläköitymispäätöksiä tai luoda rajotuksia. Teen sitä mikä eniten kiinnostaa ja tällä hetkellä musanteko kiinnostaa enemmän kun bätlääminen.

Olet voittanut Rap SM kilpailun vuonna 2016, mitkä ovat vinkkisi onnistumiseen tuon meriitin itselleen haaveileville?

Rap SM voittamiseen on vain yksi keino. Treenaa enemmän kun muut. Ei oo oikotietä. Laita biitti päälle  -> räppää siihen -> toista. Samallailla siinä kehittyy kun missä tahansa muussakin lajissa – tekemällä. Toki pitää tykätä siitä, jotta pystyy treenaamaan mielekkäästi paljon, ilman että siitä tulee pakkopullaa.

Julkaisit juuri ”Helppoo ja kivaa 2” nimisen biisin videon kera, kuinka kuvailisit tekijän näkökulmasta, minkälainen kappale on kyseessä?

Helppoo ja kivaa 2:sen takana onkin itseasiassa ihan mielenkiintonen stoori… Noin vuosi sitten miulla oli vapaapäivä keskiviikkona. Sitä ennen olin struglaillut, että ei oikeen lähe biisien kirjotus, ei synny tekstiä jne. Sit päätin tiistai-iltana, että huomenna teen yhen kokonaisen biisin valmiiks tuona vapaana keskiviikkona. En tee mitään muuta sinä päivänä, kun sen yhen biisin valmiiks. Miulla oli tuo Hussan biitti jo plakkarissa ja olin kirjottanu siihen ekat neljä linjaa. Sit laitoin herätyksen 8:00 ja aloin kuvaamaan IG-storyyn tätä projektia. Tän “päivässä biisi” projektin ideana oli, että ei todellakaan tämän päivän tuotos tarvitse olla se lopullinen versio. Vaan, jos vaikka yksikin laini siltä päivältä kestää lopulliseen versioon asti – on se enemmän, kuin nolla eli kannattava suoritus. Aamu kasista kirjotin sinne ihan 00:00 asti ja vikat riimit synty ihan vikalla tunnilla. Söin vaan välissä, join kahvia ja muistiinpanot pysy kokoajan auki. Someen päivitin tilannetta projektin edetessä. Sithän siinä kävi niin, että nuo kaikki lainit, mitkä tuossa biisissä on – on kirjotettu sinä keskiviikkona, paitsi toki ne ensimmäiset neljä. Eli sain sen päivän aikana niin hyvät riimit kirjotettuu, että olin niihin täysin tyytyväinen, eikä niitä tarvinnut enää muokata. Siks onkin aika hauska, kun yks YouTube-kommentti on tuossa biisissä: “Käyy! Näkee että noihin lyriikoihin on oikeesti käytetty taas aikaa, pure ei petä!” Joo päivä kuulostaa lyhyeltä ajalta tehä biisi, mutta kun siihen asennoituu, niin se kirjottamisen laatu korvaa sen määrän. Ja tuleehan siinä 08-00 semmoset 16 tuntia intensiivistä kirjottamista. Mut kannattaa ehottomasti ottaa tuommonen tyyli kokeiluun. Toimii! Ainii sit mitä tulee ite biisiin, niin Helppoo ja kivaa -sarjan mukasta sen kummempaa aihetta käsittelemättä rimmailua ilman kertosäettä. Tuohon Helppoon ja kivaan otan aina jonkun eri tyyppisen biitin, riimivihko auki ja let’s go. Verrattavissa esim Nikke Ankaran Aivotonta räpätiräpää, Rivon Dominointia sekä Ahdin Maanantaisessarit -sarjoihin.  

Mitä seuraavaksi? Onko työn alla kenties isompaa julkaisua tai yhteistyökuvioita?

Mitäs seuraavana? Tuon videon infossa lukeekin, että Passimies EP julkaistaan 16.05.2020! Sitä on työstetty nyt noin vuoden verran ja siihen on miun patruunat ladattu. EP sisältää kuusi uutta kappaletta, joka tuplaa mukavasti miun aikasemman soolotuotannon. Tuo julkasupäivämääräkin noudattaa nättiä numerokaavaa, kun mie julkasin miun ekan sinkun Jos Sä Haluut 16.05.2017, joka on myös miun syntymäpäivä. Eli synttäreinä julkastu eka sinkku ja siitä kolmen vuoden päästä eka EP. Toivottavasti ekaan kokopitkään LP:seen ei mee taas seuraavaa kolmee vuotta. 😀 Passimies-musiikkivideo julkastaan viikko ennen EP:tä miun YouTube-kanavalle (PureVirallinen). Voin kertoo, että se biisi sen videon kanssa… Se on miun paras tuotos ikinä. Oon ihan haipeissani siitä! Ja tuo Passimies-läppä on pyörinyt miulla somessa ja kaveriporukassa reilun vuoden, ni kiva viedä läppä noin överin pitkälle. Nopeesti kerrattuna voitin meillä kavereiden kesken järjestettävän änäriturnauksen runkosarjan pistepörssin, huhujen mukaan pelkillä syöttöpisteillä, ja siitä palkinnoks sellasen oranssin pipon, jossa lukee PASSIMIES. Se on kai oikeesti joku metsästysjuttu mut miulle se tarkottaa syöttelyä. Maalintekijät on saanu olla valokeilassa jo riittävän kauan – nyt on passaajien aika! Sit tuossa on myös syvällisempi merkitys ajattelemalla muitakin ihmisiä oman navan sijaan, sellasta epäitsekkyyttä ja muiden ajattelua, jota pyrin itekin toteuttaa. Ainii ja JVG sano jossai haastattelussa, että urheiluräppi on kuollut. Mie aloin kuuntelee nimenomaan urheiluräppiä JVG:n toimesta ja urheilu ja räppi on edelleen miun elämän kaks selvää päätienhaaraa. Kannan oman korteni kekoon, että urheiluräppi elää edelleen 2020-vuosikymmenellä!

Pure Instagram

Pure Facebook

Tsekkaa Pure – Helppoo ja kivaa 2 video:

Pure Spotify: