Hyvää alkanutta tiistaita arvon lukijat, on taas Liveilmiöiden aika! Tässä osassa näköhavaintojaan live-artistin arjen keskeltä avaamassa pitkän uran tehnyt, nykyään Monspille levyttävä Kakezi UsuM. Kyseinen multitalentti räppää, laulaa, beatboxaa, katusoittaa, keikkailee ja järjestää vielä tapahtumiakin. Hänen tuorein singlensä Lelusotilaita droppasi viime viikolla.

Tervehdys UsuM! Julkaisit äskettäin “Lelusotilaita” -zibaleen, jolla messissä ovat myös Iivo & Elia. Kerro hieman tuosta biisistä ja tulevasta albumistasi. Onko luvassa enemmänkin kantaaottavaa ja pohdiskelevaa matskua vai kenties jotain aivan muuta?

-“Lelusotilaita” -biisi oli aluksi tarkoitus julkaista jo aikaisemmin ihan vaan yhteisprokkiksena ja irtobiisinä, mutta jossain vaiheessa sitten päätettiin, että biisi sopis hyvin mun levylle ja siitä se lähti. Biisi kertoo kaunistelemattomasti elämän ja arjen synkemmästä puolesta.

Oon nähnyt monissa bileissä sut mikin varressa ja suorittaminen on ollut poikkeuksetta vakuuttavaa. Onko sussa ollut esiintyjän vikaa skidistä saakka tai muistako, milloin hoksasit päätyväsi jonain päivänä vielä keikkailevaksi artistiksi?

-Ensimmäiset musiikkikokemukset on jo niin nuorelta iältä, etten itse edes niitä muista, mutta musiikin tekeminen ja esittäminen on ollut aina lähellä sydäntä ja lähes siitä asti, kun muistan ekaa kertaa jotain soittaneeni, olen tiennyt, että tää on se mun juttu.

Kun kuulin ekaa kertaa sua joskus way back, soittelit skebaa ja sjungailit katumuusikko-meiningillä Hamppumarssien jatkoilla Turussa ja muutama vuosi takaperin susta oli dokkarikin Moon TV:llä, jossa seurattiin jäbän silloista arkea jo täyspäiväisenä katumuusikkona. Kerro noista vuosista vähän! Onko paljastaa joitakin satunnaisia mielenkiintoisia muistoja lukijoillemme, joita ei dokkarista käynyt ilmi?

-Katumusiikki on ollut itselle se ensimmäinen kosketus esiintymiseen ja sitä kautta se nykypäivänkin itsevarmuus, joka lavalla näkyy, on saanut alkunsa. Joku noin 14 vuotta sitä tuli soiteltua kitaraa ja laulettua ympäri Suomea ja jonkin verran myös ulkomaita tuli vallotettua.

Sellanen hyvä muisto tulee heti mieleen, että joskus way back in the day muutettiin Keijo Usumin kanssa Amsterdamiin katumuusikoiksi, jossa sit tuli kesän yli eleltyä ja tehtyä toinen toistaan uskomattomampia seikkailuja. Jokainen voi itse vaan arvailla, mitä siihen sitten sisältyikään.

Räppäämisen lisäksi sulta lähtee sulavasti myös laulutyylit. Jos unohdetaan hetkeksi räppihommat, niin ketkä ovat kovimpia live-laulajia Suomessa, joiden keikkoja oot päässyt todistamaan?

-No yks ehdottomasti kovimpia laulajia, ketä oon lavalla nähnyt, on Tanja Torvikoski. Tajuttoman kaunis ääni ja älytön tekniikka sen käyttämiseen. Päällimmäisenä on mielessä keikka, oiskohan ollut vuoden 2012 Lawatansseilta, jossa Olli PA ja Funksons veti luultavasti parhaan keikan, mitä oon eläessäni nähnyt.

Ei sovi unohtaa myöskään sun beatbox-skillejäsi! Onko tuotakin puolta susta kuultavissa vielä nykyisilläkin keikoillasi?

-Joo no beatbox on kans ollu rakas harrastus jo tyyliin 16 vuotta ja vaikka harvoin keikoilla sitä esittelenkään, niin aivan varmasti kuullaan jatkossakin biittilaatikkoa keikoilla ja niiden ohessa tapahtuvissa räppiringeissä.

Missä voi seuraavan kerran kuulla Kakezi UsuMia livenä?

-Seuraavasta keikasta en oikeestaan osaa sanoa muuta varmaa, kuin että levyjulkkarit on kyllä jossain pidettävä. Niistä pidän kyllä varmasti meteliä somen puolella, jahka saan sovittua paikan ja ajankohdan!

Lopuksi mun on aivan pakko kysyä asiaa, joka on saletisti askarruttanut monia. Mainitsitkin aiemmin haastattelussa jo Keijo Usumin, eli Usumeita on siis enemmänkin! Kysymys kuuluukin, mistä tämä nimi oikein on peräisin ja mitä se tarkoittaa?

-Joskus vanhoina hyvinä aikoina perustettiin muutaman kaveruksen kanssa ns. Usum family, jonka läppänä oli jokaiselle annettava uus random-nimi, jolla sit siitä eteenpäin tyyppejä kutsuttiin, meistä tuli Uke, Yke, Kake ja Keijo. Usumeita ollaan kyllä tässä matkan aikana ristitty rutkasti lisää ja tullaan jatkossakin niin varmasti tekemään.

Usum tarkottaa vähän samaa ku toveri, sellasta tyyppiä, jonka tiedät olevan ystävä nyt ja aina, ja niinkuin toveria tai kaveria, myöskään Usumia ei jätetä!