Jujun, Jonesin ja Tomi Randomin muodostama kokoonpano Trilluminati on tullut tutuksi kolmen aikaisemman singlen voimin yhteiskuntakriittisestä musiikistaan. Nyt singlet Sinuhe, Joku Päivä ja Ylikansallinen Kusetus saavat jatkoa biisillä, joka kantaa nimeä Kuluttaja.

Sun tehtävä on kuluttamal tehdä talouskasvuu/
Joka päivä, ikuisesti, eiks oo hassuu?/
Vuosittain vähintään kaksi prosenttii/
on poletin lisäännyttävä kolehtiin, niin meille todettiin/
iltauutisissa, vaikka uutisessa aiemmassa juuri viskas/
että ollaan vaikeuksissa suurimmissa/
luonnon monimuotoisuuden edessä/
on kulutettu luonnonresurssit ja vanavedessä ne/
valtameret hukkuu roskaan, kulutusmoskaan/
ja kuluttajan pitää lisää ostaa/

Näillä sanoilla alkaa Kuluttaja -kappaleen ensimmäinen säkeistö. Kappale on reilu viisiminuuttinen tiukkaa bläästäystä nykyisen länsimaisen kulttuurin kulutustottumuksista arvomaailmallisine dilemmoineen ja ekologisine katastrofeineen. Nykyisenlaisen talousjärjestelmän tuleva romahtaminen on varmaa, niin julistaa kertosäe. Valtakunnat ovat polvistuneina markkinoiden eteen, eikä pelin paremmalla puolella oleva elintasostaan nauttiva, statussymboleita palvova keskiluokan edustaja voisi vähempää välittää, kuka hänen kulutushyödykkeensä on kyhännyt, missä päin maailmaa ja millaisissa oloissa. Luonto on kannettu alttarille – ja uhrattu ristille uuden ajan uskonnon, kuluttamisen, edessä.

Trilluminati instagram
Trilluminati Facebook

Samalla yksi yhtyeen jäsenistä, Jones, julkaisi oman soololevyn nimeltä Marjamies. Kokonaisuudella on kahdeksan raitaa ja kuusi vierailijaa: Kippari Piippu, Timo Kotipoltto, Jola, Karo, Mysta ja TeeKoo. Levyn biiseistä kolme on julkaistu musiikkivideoiden kera etukäteen – ja levynjulkaisupäivänä kokonaisuuden nimikkobiisi sai tuekseen yhtä lailla visuaalista antia.

Jones YouTube-kanava

Levyn kaksi ensimmäistä träkkiä, Marjamies ja Skutsigäng keskittyvät luontoarvoihin ja maaseudun esilletuomiseen. Suorittaja ja Kolmasosa elämästä ottavat osaltaan kantaa yhteiskuntaan ja sen tuomiin paineisiin, kun taas Elämä on yllätys ja Rynnäkkökännit käsittelevät stressinhallintametodeja rentoilu- ja hetkeenheittäytymisteemoillaan. Eksistentiaalista syvällisyyttä platalla edustaa Mustan aukon tällä puolen. Hulluttelun kautta lekkeriksi heitetty, mutta rivien välistä kantaaottava Vanu Puikko nostattaa ensikuuntelulla kulmakarvat kysyvään asentoon.

“Rykäsin useemman biisin kasaan ja jätin muutaman kokonaisuudelta pois, kun eivät istuneet asiasisällöiltään isoon kuvaan. Oon itekin aika monenkirjava kaveri, joten tuntui luontevalta tehdä monipuolinen levy. On träppiä, boombappiä, reggaetonia, vakavuutta, humalaa, hassuttelua, irrottelua, syvällisyyttä ja uhoa. Katotaan millanen seuraavasta tulee. Olen oikein tyytyvänen, tästä on hyvä jatkaa lapiontia.” -Jones

Jones instagram
Jones Facebook

Mutta milloin Trilluminatilta saadaan kokopitkä julkaisu – vai saadaanko koskaan?

“Eihän sitä ikinä tiedä… No ehkä voin sen verran paljastaa että lätty on viimeistä musiikkivideota vaille kasassa. Koitetaan duunata se asap alta ja julkaistaan paska pihalle, niin saa kansa mitä/mistä mussuttaa. Trust me. Kyllä te sitten kuulette kun se on pihalla ;).” -Jones