Helsinkiläinen UBJG julkaisi uuden Orbit -nimeä kantavan singlen, joka kimmahti heti Spotifyn kotimaisen räpin soittolistoille. Tuottaja Uuno Buenon ja räppäri Grandehefen muodostamalla duolla puhaltavat uudet tuulet ja pitkäsoitto on näkemässä päivänvalon tulevana kesänä.

Toimitus tavoitti kolmatta vuosikymmentään käyvät ja Itä -Helsingistä kotoisin olevat miehet sunnuntai -illalla tiedustellakseen duon tulevia kuvioita ja fiiliksiä uunituoreen singlen taustalta. Kysyttäessä musiikillisista taustoista ja bändin syntyhistoriasta miehet kertoivat ensikohtaamisesta, joka kiteytyi melko mielenkiintoisen musiikillisen työkalun ympärille.

“About seitsemän vuotta sit alotin taustojen tekemisen. Mähän en siis räppää, teen vaan biittejä ja hoidan nää muut tuotannolliset asiat”, kertoo Uuno Bueno. Bändin mikkimies Grandehefe taas valoitti historiaa seuraavasti: “Siis meikä on räpänny aina. Mä opin kolmevuotiaana räppää, ku mun faija opetti mua Roihikas. Et se on mun musiikillinen tausta. Ossin kaa me tavattiin sillee, et mä näin sen Laajasalos rämpyttämäs sellasta -mikä vittu sen laitteen nimi oli -en mä tiä, sellanen muovinen jos oli erilaisii eläinääniä. Kuuntelin, et tä on tiukkaa ja sit me perustettiin bändi.” 

Bändi on julkaissut yhden pitkäsoiton, vuonna 2017 ilmestyneen UBJG-albumin ja toki jo sitä ennen useita epävirallisia singlejä Soundcloudiin. Samana vuonna ilmestyi vielä Nauhatkiinni -EP ja 2018 ulos putkahti Survival of the Littest -EP, kumpikin Monsp Recordsin kautta. Lafkalinkistä udellessa Grandehefe paljasti asiaan liittyvän erään pitkän linjan tekijän:

“No siis mä olin tossa Tokoinrannassa ja näin, ku joku pitkäfledanen, hipinnäkönen retku pelailee siin bägii ja vitun hyvin skulas. Mä venailin frendii ja menin kysyy, et pääsiskö pelaa. Sit me siin pelailtiin ja kävi ilmi, et hän oli Mondi eli Mode. Tutustuttiin siinä ja oltiin linkeissä. Meil oli just tulossa EP ja haettiin julkaisijaa sille, kyselin Modelta ja hän linkkas meijät Kepelle.” 

 

TSEKKAA UBJG -LEVYN “43” -BIISIN VIDEO:

 

Vaikka bändi koostuukin selkeästi tuottajasta ja räppäristä, miehet hoitavat tiiviisti yhdessä kaikki musiikinteon vaiheet alkuideoista mastervalmiisiin biiseihin. “Joissain projekteissa mä oon saattanut tehdä biitin yksin ja sit lähettäny sen GH:lle ja se on sit kirjottanu siihen. Mut kyl nykyään melkein kaikki osa -alueet hoidetaan yhdessä”, Uuno Bueno muotoilee.

Miesten musiikillisia vaikutteita kysellessä kaksikon tuottaja sanoo kuuntelevansa lähinnä jenkkiräppiä ja UK grimea, joskin muunkinlainen elektroninen musiikki kuten drum&bass saattaa löytää välillä tiensä soittolistalle. Grandehefe taas kertoo musamakunsa olevan melko laaja. “Kyl mulla menee musaa ihan laidast laitaan, ei oo välii onks se räppii, teknoo, vai rokkii. Jos mä fiilaan sitä, niin se on hyvää musaa.”

Keikkailusta puhuttaessa kumpikin miehistä on samalla linjalla. Itse keikkamyyntinsä hoitava kaksikko nauttii live -esiintymisestä ja palaute on myös ollut kiitettävää. “Joo siis mikäli ollaan oikein ymmärretty, niin toi keikkailu on kuulemma se meidän paras puoli täs hommassa”.

Muutama päivä takaperin ilmestyneestä Orbit -singlestä kuulee selkeästi musiikillisen suuntimanoton. Verrattuna aikaisempaan tuotantoon bändi on liikkumassa maalailevampaa suuntaan, joskin sanoituksellisesti asia on ehkä jopa päinvastoin. Orbitilla puhutaan naisista ja ko. olentojen ihanuudesta aikaisempaa suoremmin. “Mä näkisin, että tää on meijän ensimmäinen rakkausbiisi. Tätä lähemmäs aihetta ei oo ennen menty ja tätä lähemmäs ei varmaan tulla menemäänkään”, kiteyttää Uuno Bueno. “Jos haluutte saada ihmiset hyviä viboja, kuunnelkaa tää biisi”, lisää Grandehefe. Biisin masterointi on Tommi Langenin käsialaa.

Orbit on ensimmäinen sinkkulohkaisu pitkäsoitolta, joka ilmestyy tulevana kesänä. Kysymykseen tulevan pitkäsoiton teemasta Grandehefe vastaa nasevasti “No siis levy kantaa nimeä Muksuille Douppii, niin siitä voi jokainen tehdä omat päätelmänsä”. Diili Monspin kanssa on päättynyt ilman ylimääräistä draamaa, mutta uutta julkaisijaa miehet eivät vielä paljasta. “Siitä sitten syssymmällä”, sanoo Uuno Bueno salaperäisesti.

 

UBJG Facebookissa: https://www.facebook.com/UBJGMUSIC/

UBJG Instagramissa: https://www.instagram.com/ubjgofficial/?hl=fi

 

KUUNTELE UUSI “ORBIT” -SINGLE: